Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Briti iestudēs operu par noslepkavoto Kremļa kritiķi Ļitviņenko

© AFP/Scanpix

Lielbritānijas operas teātris "Grange Park Opera" 2020.gada sezonā iestudēs operu par Kremļa kritiķi Aleksandru Ļitviņenko, kas 2006.gadā tika Londonā noindēts ar radioaktīvo poloniju, otrdien pavēstīja teātra pārstāvji.

Operas "The Life & Death of Alexander Litvinenko" pamatvaloda būs angļu ar dažiem kora dziedājumiem krievu valodā. Iestudējumā tiks atainota gan bijušā Krievijas izlūkdienesta darbinieka pārbēgšana uz Rietumiem, gan ar viņa nāvi saistītie notikumi. Izrādē būs redzami vēsturiski kinokadri.

Mūziku sarakstījis bijušais Sitijas fondu pārvaldnieks Entonijs Boltons, iedvesmu smeļoties no daudziem avotiem, arī armijas maršiem un Čečenijas himnas.

Izrādes plānotas no 6.jūnija līdz 19.jūlijam.

Aleksandrs Ļitviņenko, kurš no Krievijas slepenā dienesta aģenta bija kļuvis par Kremļa kritiķi, 2006.gada novembrī nomira pēc tam, kad bija iedzēris ar radioaktīvo poloniju-210 saindētu tēju kādā Londonas viesnīcā. Izmeklēšanā tika konstatēts, ka viņu noslepkavojis Krievijas izlūkdienests, domājams, ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina piekrišanu.

Lielbritānija ir nosaukusi divus Ļitviņenko slepkavībā aizdomās turētos, kas vēl arvien dzīvo brīvībā Krievijā.