Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Jānis Lūsēns "Jānis Lūsēns. Dziesmas"

© Publicitātes foto

Ar skatītāju pārpildītiem koncertiem un stāvovācijām risinās komponista Jāņa Lūsēna 60. dzimšanas dienai veltītie koncerti, kuru kulminācija gaidāma īstajā svētku dienā - 7. aprīlī Liepājas Olimpiskā centra arēnā.

Šajā koncertā uz skatuves satiksies Ance Krauze, Zigfrīds Muktupāvels, Marija Naumova, Kristīne Zadovska, Andris Ērglis, Aija Vītoliņa, Uģis Roze, Aija Andrejeva, Igo, Ieva Sutugova, Raimonds Ozols, Ieva Akuratere, Ralfs Eilands, Anmary, Atis Ieviņš, Annija Putniņa, Elizabete Lukaševiča, koris “Sōla”, grupa „Zodiac” un daudzi citi.

Koncerta pirmā daļa veltīta teātra pasaulei un tēmām, kas desmitiem un pat simtiem reižu skanējušas no teātru skatuvēm - kā mistērija ar nelieliem atmiņu un sajūtu uzplaiksnījumiem no iestudējumiem “Kaupēn, mans mīļais”, “Sfinksa”, “Agrā rūsa”, “Sniega karaliene”, “Ikstīte”, “Neglītais pīlēns”, “Indriķa hronika”, “Hotel Kristina”, “Putnu opera” un “Meierovics”. Savukārt otrajā daļā skanēs klausītāju iemīļotās dziesmas, kuras ir pieskaitāmas Jāņa Lūsēna “zelta fondam”. Starp citu, šis koncerts no Liepājas tiešraidē būs vērojams arī “LMT Straume” kanālā. Pavisam nesen klajā nācis arī albums “Jānis Lūsēns. Dziesmas” ar visu laiku skaistākajām komponista melodijām jaunās aranžijās un izpildījumā - kopskaitā te ir 15 dziesmas, tostarp tādas kā “Taisnība”, “Mirušais gadsimts”, “Savādā pasaule”, “Par smilgām”, “Viegls rokenrols pa radio”, “Vējš” un citas. Albums ierakstīts “JJL studijā”, pie skaņu pogām - Jānis Lūsēns juniors.

PAR. Ar kaunu un negodu jāatzīst, ka par dažām no šīm dziesmām nebija pat nojautas, ka tās ir Jāņa Lūsēna darinātas, piemēram, Igo izpildītā “Par smilgām”. Šajā un praktiski arī visos pārējos gadījumos jāuzteic jaunās aranžijas, jo Igo palīgos piepulcētie Ingus Pētersons un Atis Ieviņš (kā vispār varēja ienākt prātā salikt kopā tik negaidītu, taču ļoti veiksmīgu, tandēmu?!) minēto dziesmu tikai stiprina. Tas pats sakāms par “Viegls rokenrols pa radio” - tā ir dziesma, ko nevar sačakarēt, bet trijotne Ieva Sutugova, Aija Vītoliņa un Ralfs Eilands to padarījuši vēl labāku. Tas pats sakāms par Ievas pievienošanos Zigfrīdam Muktupāvelam dziesmā “Taisnība” - ja kādam neko neizsaka šis nosaukums, tad to var atminēties pēc frāzes “nāc ārā no metāla zārka”. Un, protams, nevar neatzīmēt hitu “Mirušais gadsimts” un tajā apdziedāto radījumu, kas ar piesūcekņiem pārvietojas “čmok, čmok, čmok, čmok” - Jānis Lūsēns nav iedomājams bez Zigfrīda Muktupāvela un otrādi. Un vēl nevar neatzīmēt superīgo ģitāristu Aivaru Gudro - noklausieties kaut vai 70. gadu rokmūzikas stilā ieturēto “Štrunts par medu”!

PRET. Savas radošās karjeras laikā Jānis Lūsēns sacerējis aptuveni pustūkstoti dziesmu, tāpēc neticas, ka šīs 15, kas iekļautas izlasē, tiešām ir pašas labākās viņa radošajā pūrā. Piemēram, tādi gabali kā “Bohēmieša dziesma”, “Nē, manis nav” un vēl pāris liek neizpratnē paraustīt plecus, bet “Baltie jasmīni” un “Mazu brīdi pirms” nošķebina ar savu salkanumu. Bet tas, protams, gaumes jautājums.