Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

NOSKATIES! Pirmais ieskats Viestura Kairiša jaunākajā filmā

© Ekrānšāviņš no video

Klajā nācis Viestura Kairiša filmas “Pilsēta pie upes” (Piļsāta pi upis) reklāmas rullītis. Filma, kurā mīlas stāsts mijas ar sarežģītiem vēstures notikumiem, Latvijas kinoteātros gaidāma nākamā gada janvārī.

Ansim ir nevainīga profesija - daiļkrāsotājs un viņš ir pieprasīts pie visiem režīmiem, kas nomainās īsā laika posmā no pagājušā gadsimta 30.gadiem līdz Otrā pasaules kara beigām. Patosa pilni ulmaņlaiki, komunistu, nacistu režīmi, karš un holokausts... Jaunības ideāli un mīlestība salūzt reliģisko un sabiedrības aizspriedumu priekšā. Šo nedaudzo gadu laikā Ansis piedzīvo īstu garīgu un eksistenciālu ceļojumu no neveikla jaunekļa līdz vīrietim, kurš agri nobriest un kura izvēles vienmēr liecina par cilvēkā iekodētu dziļu humānisma stīgu.

Galveno varoni Ansi filmā atveido Dāvis Suharevskis, viņa partneri ir lieliskie latviešu aktieri Agnese Cīrule (Homo Novus, seriāls Sarkanais mežs) un Gundars Āboliņš (Homo Novus, Bille), arī leģendārais lietuviešu aktieris Jozs Budraitis, kā arī čehiete Brigita Cmuntova.

Režisora Viestura Kairiša filmas scenārijs tapis pēc Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Kairišs filmu veido kopā ar saviem ilggadējiem radošajiem partneriem - mākslinieci Ievu Jurjāni un operatoru Gintu Bērziņu; viņu iepriekšējais kopdarbs - spēlfilma “Melānijas hronika”.

Studijā “Ego Media” producēto filmu finansē Nacionālais Kino centrs, arī Lietuvas un Čehijas kino institūcijas, to atbalsta Krāslavas, Ludzas, Rēzeknes un citu Latgales pilsētu pašvaldības, kā arī privātie atbalstītāji Latvijas Finieris, Circle K, Merrild, Salmo, Tvaikonis un citi.

Filma “Piļsāta pi upis” Latvijas kinoteātros iznāks 2020. gada janvārī, tās izplatītājs Latvijā un Baltijas valstīs ir kompānija ACME Film.