Ventspils novadā gaidāma iespaidīga militārā rekonstrukcija

© Askolds Saulītis

Ventspils novada Māteru ciema centrā 24. jūlijā notiks starptautisks militārās vēstures pasākums „Kauja Māteros”, kurā militārās rekonstrukcijas klubi izspēlēs 2. pasaules kara Kurzemes cietokšņa cīņu epizodi. Pasākumā piedalīsies vēstures entuziasti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī Krievijas un Polijas.

Kaujas rekonstrukcijā piedalīsies aptuveni 100 pārstāvji no dažādiem militārās vēstures klubiem. Pasākumu organizē Latvijas militārās vēstures klubi „Latviešu karavīrs” un „Redut”. Tas būs pirmā šāda mēroga 2. pasaules kara kauju rekonstrukcija Latvijā. Eiropā dažādu karu kaujas rekonstrukcijas ir ļoti populāras, un tās pulcē ļoti daudz vēstures entuziastu, un vēl vairāk skatītāju.

Pasākumā plānota arī autentisku 2. pasaules kara bruņumašīnu, apvidus un kravas automašīnu, motociklu, kā arī citas militārās tehniskas izmantošana. Kauju reālāku padarīs pirotehnika, kas imitēs mīnmetēju un artilērijas sprādzienus.

Tāpat militārie klubi piedāvās apskatīt 2. pasaules kara karavīru nometni, kurā varēs iepazīties gan ar vācu, gan krievu karavīru sadzīvi, ekipējumu un ieročiem.

Pasākums sāksies sestdien, 24. jūlijā, pulksten 15:00, savukārt kaujas rekonstrukcija plānota pulksten 18:00. Pasākumā darbosies arī bufete. Ieeja pasākumā būs bez maksas.

Izklaide

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais