Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

APRITĒ: Lola no deviņdesmitajiem

© Foto no personīgā arhīva

Šā mēneša beigās, 30. martā, VEF Kultūras pilī notiks latvju blūza un roka virtuozu lielkoncerts Jam Session – plānots rekonstruēt 90. gadu Rīgas klubu dzīvās mūzikas gaisotni. Šāda rekonstrukcija būtu nepilnīga bez atraktīvās Lolitas Novikovas.

Iešūpos savu jubilejas gadu

Tālajos un ņiprajos 90. gados dzīvā mūzika skanēja tādos klubos kā Mad Mix, Kabata, Pulkvedim neviens neraksta, Blūzs, Karakums, Saksofons un citur - to bija itin daudz. Jau tolaik tika iedibināta tradīcija spēlēt jam sessions, proti, uz vienas skatuves kopā kāpa dažādu apvienību mūziķi, lai kopīgi improvizētu un izpildītu blūza un roka hitu kaverversijas. Lai gan neviens no minētajiem klubiem vairs nepastāv, dažas leģendārās latvju grupas joprojām ir dzīvas: Jam Session lielkoncertā uz skatuves kāps Lola no Rebel, Vjačeslavs Mitrohins ar grupu, Jānis Vanadziņš ar savējiem, MG Band, B. B. Max Band, Guntis Krivms & Fortress un citi. Pašlaik Lolita Novikova jeb Lola lielākoties uzturas Šveicē, tomēr ik pa laikam uzrodas arī Latvijā.

Pēdējā šāda viesošanās reize bija janvāra sākumā, kad dziedātāja pabija Aleksandra Sircova jeb Muraveja jau 11 gadus rīkotajās dzimšanas dienas svinībās Muzikālais skudrupūznis - šogad šis pasākums risinājās tieši VEF Kultūras pilī. «Tobrīd man piezvanīja un piedāvāja piedalīties Jam Session lielkoncertā - nodomāju, kāpēc gan ne?! Turklāt šis ir manas [55.] jubilejas gads, tāpēc iedomājos, ka tā ir laba sakritība - iešūpot savu jubilejas gadu tieši manā dzimtenē, Latvijā,» atminas Lola. Plānots, ka uz skatuves viņa kāps ar Rebel pirmā sastāva mūziķiem Gunti Žilinski un Muraveju, papildinot grupu ar vēl pāris vīriem. Repertuārā būs Rebel dziesmas, kā arī kāda kaverversija. «Grupu būs daudz, tātad īpaši daudz jāspēlē nebūs,» prāto Lola.

Rebel pazina visi un visur

Lolita ir ventspilniece, kas uz Rīgu pārbraukusi 20 gadu vecumā. Tolaik viņa dziedāja slavenajos Jūrmalas restorānos Jūras pērle un Kabūra, no kuriem pēdējā programmu veidojuši Aivars un Gunta Leimaņi. Pirmo lielāko atzinību dziedātāja guva, kad kopā ar rokenrola meistara Pita Andersona grupu Arhīvs (tajā ģitāru spēlēja arī viņas topošais, bet nu jau šķirtais vīrs Igors Novikovs) aizbrauca uz Maskavu. Toreiz tur notikušas tā sauktās Latvijas dienas, un cita starpā tajās demonstrēts arī Zigmara Liepiņa dziesmas Šā tā klips. Dziedājusi Lola, tikai titros nav uzrādīts viņas vārds, un daudzi pēc tam esot brīnījušies, kas tā par dziedātāju. Tolaik Arhīvs bija ļoti populārs visā plašajā Padomju Savienības telpā, protams, arī Latvijā.

90. gadu sākumā Igors Novikovs izveidoja grupu Rebel, kurā iesaistījās arī Lola. Tolaik tā bija viena no spēcīgākajām un profesionālākajām roka brigādēm Latvijā. Klajā nāca arī trīs albumi - Deep Inside (1995), Road To The Sun (1997) un Šarovaja moļņija (1999), taču šajā gadsimtā Rebel zvaigzne apdzisa. «Tolaik bija daudz klubu ar dzīvo mūziku. Spēlējām Kabatā, Citā operā, Bimini, apbraukājām visu Latviju, bijām arī Dānijā. Par Deep Inside saņēmām Gada balvu no paša Maestro Raimonda Paula rokām. Bija aktīvs laiks,» deviņdesmitos atceras Lola. No tiem laikiem viņai visspilgtāk palicis prātā kāds brauciens uz Angliju, ko ekspromtā viņai sagādājuši draugi. «Pirmajā vakarā nelielā viesnīciņā izdomāju nokāpt lejā uz bāriņu, nedaudz atvilkt elpu pēc ceļojuma. Ko nu tur daudz pucēties, mani taču neviens šeit nepazīst! Piesēdos pie bāra. Divi angliski runājoši vīrieši pēkšņi atskatās: «Wow, Rebel!». Nodomāju, ka kaut ko sajaukuši. Nē, pēc īsas sarunas izrādījās, ka viņi bieži apciemo Rīgu un nāk uz mūsu koncertiem Citā operā. Pēc kāda brīža arī bārmenīte sāka runāt ar mani latviski, ar angļu akcentu, kā burve izvilka Rebel disku un palūdza autogrāfu. Es biju pārsteigta! Vakars beidzās ar dziesmas Angel kopīgu dziedāšanu. Pasaule ir liela, bet ļoti maza.»

Tikai uz priekšu!

Pirms kādiem vairāk nekā desmit gadiem Lola devās uz Šveici, bet šobrīd lielākoties pavada savu laiku, uzturoties Šveicē, Itālijā un Vācijā. Arī Latvijā. «Ar vienu kāju esmu Latvijā, ar otru Šveicē. Un apciemoju mūziķus dažādos projektos Vācijā un Itālijā,» uz jautājumiem par savu dislokācijas vietu atbildi noformulē dziedātāja. «Nevaru dzīvot bez mūsu jūras un kalniem.» Viņa darbojas studijā, dzied arī klubos. «Šobrīd manā muzikālajā darbībā ir pauze, tāpēc labprāt atbraukšu uz Rīgu,» teic Lola. Nav jau tā, ka nebūtu jaunumu - 2014. gadā tika izdota dziesma Puma, 2015. gada novembrī videoklips dziesmai Thank You, Robber!. «Kaut kas jauns top arī tagad, tikai jāatrod iespēja to ierakstīt,» prāto Lola.

Šis «kaut kas» esot tapis mūzikas un mākslas festivāla Bildes radošajā nometnē pirms pusotra gada - viņa tajās piedalās itin bieži. Plānos bija arī jauna albuma ieraksts, taču pagaidām dziedātāja par to nerunā. «Pašlaik ceļoju kopā ar draugu - ir karnevālu laiks. Jautri, skaļi, spilgti! Pabijām Itālijā, pēc tam devāmies uz Šveici - šeit, kalnos, karnevāli ir ļoti sena tradīcija. Mans draugs arī slēpo, es gan to nedarīšu: pēc aizpagājušā gada pārdzīvojumiem - lauzta pleca - šajā jomā vairs neriskēšu. Tā kā manā dzīvē viss notiek, dodos tikai uz priekšu!» saka apņēmīgā dziedātāja Lolita Novikova.