Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

BT 1 – vairāk nekā izstāžu rīkotājs!

SAVEDĒJI. Mēs esam biznesa mārketinga kompilācija – organizējam, menedžējam citu uzņēmēju biznesu, teic Viesturs Tīle © Dāvis Ūlands, F64 Photo Agency

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiekošās izstādes pazīst visā plašajā pasaulē, jo ik gadu savu biznesa mērķu sasniegšanai tās izvēlas vairāk nekā 5000 uzņēmumu no vismaz 40 valstīm. Par savas nozares izstāžu līderēm Baltijā un Skandināvijā noteikti var minēt mašīnbūves un metālapstrādes izstādi Tech Industry un skaistumkopšanas izstādi Baltic Beauty. Vairāk par izstāžu biznesu un savu sirdslietu – kultūras projektiem Ķīpsalā – stāsta Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 valdes priekšsēdētājs Viesturs Tīle.

- Oficiālais nosaukums jau pasaka, ka esat izstāžu rīkotājsabiedrība, bet vai tas precīzi definē realitātē notiekošo?

- Pie mums notiekošo saucam par izstādēm, bet priecātos, ja to varētu apzīmēt citādi, jo «izstāde» mūsu cilvēku izpratnē vairāk apzīmē mākslas izstādi. Latvijas laikā lietoja vārdu mese, kura nozīme ir jaunā iepazīšana un pirkšana, pārdošana. Izstādēs dalībnieki ne tikai izrāda savu piedāvājumu, meklē klientus un sadarbības partnerus, bet arī viens no otra mācās, vērtē, kas otram labāks un kā to ieviest savā darbībā. Turklāt arvien vairāk izstādes pavada konferences, kontaktbiržas, semināri un citi pieredzes gūšanas un iepazīšanās pasākumi. Vienā pasākumā dažādām auditorijām tiek piedāvāti pat krasi atšķirīgs saturs.

Faktiski mēs esam kā starpnieki starp uzņēmēju un patērētāju. Mēs esam biznesa mārketinga kompilācija - organizējam, menedžējam citu uzņēmēju biznesu. Esam savedēji!

Bez starptautisko izstāžu rīkošanas esam organizējuši arī ievērojamus kultūras pasākumus, tajā skaitā pasaulslavenos mūziklus Les Misérables, Vestsaidas stāsts, Mūzikas skaņas.

- Ar ko vēsturē ieies šis - 2018. gads?

- Kopumā gads ir bijis ļoti dinamisks. Gribu atzīmēt divus projektus, kas pārliecinoši turpina savu izaugsmi. Viens no tiem ir Baltijas Biznesa tehnoloģiju izstāde un konference RIGA COMM, un starptautiskā mašīnbūves, metālapstrādes un jauno tehnoloģiju izstāde Tech Industry. Riga Comm laikā norisinājās 15 konferences un notikumi, kā arī darbojās sešas skatuves, kur nepārtrauktu saturu nodrošināja vairāk nekā 150 eksperti. Kopumā izstādē piedalījās 189 dalībnieki no 15 valstīm. Riga Comm piedāvā iepazīt jaunākās tehnoloģijas un inovācijas, aktuālos biznesa un IT risinājumus, tostarp digitālos mārketinga risinājumus, mākoņpakalpojumus u.c. Gan no dalībnieku puses, gan apmeklētāju skaita ziņā Riga Comm guva milzīgu atsaucību, un dalībnieku ģeogrāfija bija ļoti plaša, ieskaitot Ķīnas iespaidīgo ekspozīciju.

Baltijas un Skandināvijas tirgū ievērojamā mašīnbūves nozares izstādē Tech Industry piedalījās 270 nozares uzņēmumi no 30 valstīm. Eiropas un pasaules iekārtu ražotāju milži demonstrēja modernākās metālapstrādes un rūpnieciskās iekārtas darbībā, mašīnbūves un metināšanas iekārtas, elektroinstrumentus, gaisa plūsmu tehnoloģijas, metālizstrādājumus, automatizācijas un vadības sistēmas, elektroniku, gāzes apgādes iekārtas, iekraušanas un izkraušanas tehniku. Nevar noliegt, ka Tech Industry iekārtošana ir sarežģīts un atbildīgs darbs, jo eksponāti ir ļoti lieli un smagi.

- Vai nākamajam gadam ir ieplānoti jaunumi?

- Pilnīgi jaunas izstādes nav plānotas, taču būs korekcijas tradicionālo izstāžu formātā. Labs piedāvājums mums ir sarūpēts aktīvās atpūtas cienītājiem dabā un uz ūdeņiem, moto un velo braukšanas aktīvistiem un entuziastiem - starptautiskā aktīvās atpūtas un vaļasprieku izstāde OUTDOOR RIGA 2019, kas notiks no 29. līdz 31. martam. Izstāde apvienos visiem labi zināmo laivu un jahtu izstādi Baltic Boat Show un medību un makšķerēšanas piederumu un aksesuāru izstādi Medības & makšķerēšana, kā arī jauno motociklu, velosipēdu un dzīvesstila izstādi Moto & velo.

Restrukturizāciju piedzīvos rudens izstāde Māja. Dzīvoklis. Jau šogad aktualizējām arī zaļā dzīvesveida tematiku, organizējot Green Expo. Mēs saprotam, ka attīstīt šo tematiku nebūs viegli, taču sabiedrība mainās, un arvien lielāka loma dzīvesstilā ir zaļajai domāšanai.

- Tradicionāli BT 1 gada nogalē piedāvā kultūras projektus. Ar ko īpaša šā gada nogale?

- Jau 15. reizi BT 1 organizē Rīgas Ziemassvētku koncertu, kurā iekļaujam dažādu repertuāru, lai klausītājam uzburtu Ziemassvētku sajūtu un sniegtu māksliniecisko baudījumu. Šā gada koncerts sāksies ar klasisko mūziku, tad pāries uz latviešu tautas jeb pagānisko mūziku, bet noslēgumā skanēs tradicionālās, visu iemīļotās Ziemassvētku dziesmas. Koncertā uzstāsies ne tikai solisti Jolanta Strikaite, Mihails Čuļpajevs, ģitārists Kaspars Zemītis, etnomūzikas grupa Tautumeitas, bet arī četri kori - Liepājas zēnu koris, Valmieras meiteņu koris, jauniešu koris Skan un jauktais koris Vēja balss no Carnikavas. Mūzikas materiālu jau vairākus gadus izvēlas mākslinieciskais vadītājs Rūdolfs Bērtiņš, kam arī šogad ir izdevies izveidot ļoti skaistu programmu. Scenogrāfs un režisors ir atzītais Reinis Suhanovs, kas nozīmē, ka arī šajā jomā rezultāts būs labs.

Gada nogalē noritēs arī deju lielkoncerts Saules spēks, kas ir veltīts daudziem slaveniem horeogrāfiem, kuri šogad svin ievērojamas jubilejas. Diemžēl dziesmu un deju svētkos nebija iespēju šiem cilvēkiem atvēlēt pietiekami lielu uzmanību. Uzstāsies 700 Latvijas dejotāji, un to visu izbaudīt varēs vismaz 2200 skatītāji.

Mākslinieciskie vadītāji lielkoncertam Saules spēks ir Rolands Juraševskis un Jānis Ērglis, bet režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs. Piebildīšu, ka arī pats 20 gadus esmu vadījis deju kolektīvu Teiksma, kas ir viens no labākajiem Latvijas tautas deju kolektīviem. Starp citu, pēc manas iniciatīvas izveidoja arī bērnu kolektīvu Teiksmiņa. Esam ieplānojuši deju kolektīva Teiksma dižkoncertu jau nākamā gada 18. maijā.

- Ko vēlat mums jaunajā gadā?

- Nežēloties, nekritizēt, nesūdzēties! Jāmēģina pašiem veselīgi strādāt un meklēt risinājumus, kā dzīvi padarīt labāku. Necerēsim uz brīnumiem, bet rīkosimies gudri, būsim čakli, un viss izdosies.

***

UZZIŅAI

BT 1 ik gadu rīko ap 30 izstādēm, kurās vidēji piedalās 400-500 uzņēmumu no 40 pasaules valstīm. Izstāžu centra hallēs tiek rīkoti arī koncerti, starptautiski kongresi, forumi un semināri tūkstošiem delegātu. Ķīpsalas halle var uzņemt līdz pat 7000 klausītāju stāvkoncertā vai 6500 viesu korporatīvajā pasākumā, nodrošinot lielformāta pasākumam nepieciešamās ērtības.