Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

Jānis Lūsēns kopā ar Zigfrīdu Muktupāvelu un Mārtiņu Vilsonu radījuši svētku programmu

TRĪS VĪRI ZIEMASSVĒTKOS. Dziedātājs Zigfrīds Muktupāvels, komponists Jānis Lūsēns un aktieris Mārtiņš Vilsons šajos Ziemassvētkos apvienojušies koncertprogrammā Trīs vīri Ziemassvētkos, lai aicinātu savus skatītājus doties uz mūsu katra bērnības zemi © Publicitātes foto

«Mēs esam spēlējuši lielās un pārpildītās koncertzālēs, arī baznīcās, kur dziesmas skan svinīgi un skaisti, bet šoreiz gribējās mūsu klausītājam būt pavisam tuvu klāt. Kā mājās, kad katra skaņa ir kā mīlestības pilns veltījums īpašam cilvēkam,» saka komponists Jānis Lūsēns.

Kopā ar dziedātāju Zigfrīdu Muktupāvelu un aktieri Mārtiņu Vilsonu viņi radījuši brīnišķīgu svētku programmu visai ģimenei Trīs vīri Ziemassvētkos, kur klusinātā un niansētā sarunā ar skatītāju tiks runāta Kārļa Skalbes dzeja, stāstītas pasakas, dziedātas dziesmas, ļaujot nokļūt atpakaļ bērnībā, kur visa dzīve likās kā skaista pasaka. Pirmais koncerts jau piektdien, 14. decembrī, Aizputes kultūras namā un pēc tam arī citviet Latvijā: Ventspils Kultūras centrā (17. decembrī), Mārupes kultūras namā (18. decembrī), Baložu kultūras namā (19. decembrī), Jēkabpils Tautas namā (20. decembrī), Kandavas kultūras namā (21. decembrī), Skrīveru kultūras centrā (22. decembrī), Priekuļu kultūras namā (23. decembrī) un Krimuldas Tautas namā (25. decembrī).

«Kad šovasar Latvijas simtgades sakarā ar savu instrumentālās mūzikas projektu AIZ... mūzika vēlā vakarā spēlēju par velti koncertus baznīcās, sapratu, ka šis mazais formāts ir ļoti pievilcīgs. Un, tā kā šīs attālās kultūras vietas ir mazliet pabērni, nolēmu tur izbraukt arī ar Ziemassvētku koncertiem,» stāsta komponists Jānis Lūsēns.

Ar Zigfrīdu Muktupāvelu viņi muzicē jau no jaunības gadiem, un abiem ir arī ļoti interesanta jauna programma, kas izveidota nevis no visiem zināmajiem skaņdarbiem, bet no abu primārajiem saskarsmes punktiem. Tā ir mūzika, ko neviens nezina, bet, ja ir interese uzzināt, viņi ir atsaucīgi uzaicinājumiem. Sīkāku informāciju var atrast Jāņa Lūsēna mājaslapā: janislusens.lv. «Turpat var atrast arī Ziemassvētku notis, ja kāds nezina, ko svētkos dziedāt. Turklāt tās var dabūt par velti,» komponists uzsver, piebilstot, ka viņš oponē kultūras ministrei, kura saka, ka nekas par velti nenotiek. Notiek gan!

Arī aktieris Mārtiņš Vilsons ir sens komponista paziņa jau no Liepājas laikiem. «Man vienmēr patikusi viņa brīvmākslinieka attieksme pret dzīvi, arī sirsnīgums, mīļums un cilvēcīgums, kas viņā mājo. Viņā nav nobružāta pārstrādājušamies aktiera rutīnas, un viņš vienmēr ir ļoti atvērts,» stāsta Jānis Lūsēns, paužot gandarījumu, ka visiem trim izveidojusies ļoti mājīga svētku noskaņas programma.

No dāvanu gādāšanas ārprāta gan komponists šajā laikā izvairās, vienīgi mazmeitiņai Luīzei, kurai nupat palika četri gadi, vajadzēs sagādāt kādu dāvaniņu. Bet viņam pašam vislielākā dāvana būs janvārī gaidāmais mazdēls. «Latvijas nācija iet plašumā,» viņš priecīgi piebilst.

Savukārt martā un aprīlī ar trim dzimšanas dienas lielkoncertiem - 23. martā VEF Kultūras pilī, 29. martā Latgales vēstniecībā Gors un 7. aprīlī Liepājas Olimpiskajā centrā - Jānis Lūsēns svinēs savas dzīves 60 gadus. «Šai programmai neko jaunu neesmu rakstījis, bet daudz laika esmu ieguldījis, lai to izveidotu. Tas būs retrospektīvs atskats uz to, kas dzīves laikā izdarīts, un apjoms ir liels,» saka Jānis Lūsēns, lielu paldies sakot visiem izpildītājiem, kuri ne vien piekrituši tajā piedalīties, bet jau ar entuziasmu strādā. «Laiks ir pagājis, katram savas intereses, bet atsaucība ir, un par to esmu pateicīgs - ka atkal satiksimies un kopā paspēlēsim.»

Bet jaunajā gadā komponistam novēliet, lai saglabājas domu neatkarība un drosme, lai ir jauni radoši meklējumi un galvenais - lai veselība turas, jo, kā viņš pats saka, tas vecums ir tāds kritisks.