Senioru rokdarbi - draudzīgi maciņam un dāvā prieku gan sev, gan citiem

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Seniori rokdarbnieki daudzviet Latvijā piedalās tirdziņos vai savus darinājumus pārdod paši. Tos iespējams iegādāties arī internetā. Senioru rokdarbu cenas ir maciņu saudzējošas, izvēle plaša, un iegūtie līdzekļi ir atspaids pensionāriem.

Pensionāru iespēju centra (PIC) rokdarbnieki savus darinājumus izvietojuši Rīgā, Maiznīcas ielā. Tos, kuri uzskata, ka senioru radošā fantāzija nesniedzas tālāk par adītiem cimdiem un zeķēm, gaida patīkama vilšanās. Neatkarīgā ir jau rakstījusi, ka daudzi no rokdarbu autoriem ir savulaik mākslinieki ar stāžu, darbojušies un darbojas tautas lietišķās mākslas studijās, strādājuši uzņēmumā Daiļrade, kas nozīmē nerakstītu kvalitātes spiedogu. Skatoties pagrabiņā izvietotos kvalitatīvos, akurātos un modernos rokdarbus, to darinātāju vecumu ir grūti noteikt, taču - neticami, bet fakts - vairākām rokdarbniecēm ir vairāk nekā 80 gadu.

Pirms doties uz Maiznīcas ielas pagrabstāva telpām, kur savus darinājumus izstādījuši rokdarbnieki, ir vērts ielūkoties interneta piedāvātajās iespējās. PIC meistaru darbus var iegādāties arī interneta veikalā etsy.com, sadaļā HandMadeByPIC. Pašlaik interneta veikalā par 2000 eiro tiek piedāvāts mākslinieces Ārijas Cekules izšuvums Svētais vakarēdiens, un tas ir izpelnījies veikaliņa virtuālo apmeklētāju sajūsmu un atzinību. Izšuvums (gribētos teikt - gobelēns) tika veidots baznīcas vajadzībām, taču dievnams nodega. Ieskatoties var novērtēt, cik daudz stundu pavadīts izšujot, jo tā ir īsta glezna ar toņu pārejām un tikpat kā izzīmētiem Jēzus un viņa mācekļu seju vaibstiem.

Kuldīgas pensionāru mājražotāju veikaliņš Artava pastāv jau gadsimta ceturksni. Kuldīgas Novada Vēstis raksta, ka Artavas telpas ar skaistām lietām piepilda ap 70 mājamatnieku, bet kopumā viņu bijis vairāki tūkstoši. Vecākā rokdarbniece ir 91 gadu vecā Hortenzija Buka. Viņa darbinieku sarakstā ir viena no pirmajām un veikaliņa plauktus ar adītām sedziņām un spilventiņiem krustdūrienā papildina jau gandrīz 25 gadus.

Valmierā šoruden durvis vēris veikaliņš Čaklās bites bode. Tas ir pirmais sociālās uzņēmējdarbības uzņēmums Valmierā. Fonds Iespēju tilts informē, ka ar sociālo uzņēmumu var sadarboties daudzbērnu mammas, bez darba palikušie, cilvēki ar īpašām vajadzībām, seniori pirmspensijas un pensijas vecumā, kuri prot un vēlas radoši izpausties un nopelnīt naudu. Tiek aicināti ne tikai valmierieši, bet arī cilvēki no novadiem un attālākām vietām.

Vairāki labdarības veikaliņi ir arī Latvijas mazturīgo atbalsta biedrībai Dace. Tos var pazīt pēc nosaukuma Asja. Labdarības veikalu tīkls ir veidots ar mērķi palīdzēt sociāli mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām - mazturīgajiem, invalīdiem, daudzbērnu ģimenēm, bāreņiem. Labdarības veikalos var lētāk iegādāties ne tikai ikdienā nepieciešamās preces, bet arī vietējo mākslinieku (invalīdu, pensionāru, jauno māmiņu) izstrādājumus par zemākām cenām.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais