RECENZIJA: Have No Heroes "Plastic World"

© Publicitātes foto

Jāatzīst, ka par šādu grupu līdz šim nekas nebija dzirdēts. Tā ir pašmāju četru vīru apvienība, kas spēlē poppanku, “Plastic World” – tās debijas albums.

“Debijas albumā iekļautas 12 dziesmas, kuras liek pievērst uzmanību mūsdienu sabiedrībā aktuālām sociāla rakstura tēmām - aklai ticībai kapitālisma radītajiem varoņiem, dzīvnieku tiesībām un tieksmei nekritiski pakļauties esošajām tendencēm.

Albuma galvenais vadmotīvs ir nepakļauties citu ietekmei un nenodot savus sapņus, uzskatus un likteni citu rokās, bet gan uzticēties pašiem sev, pierādīt, ka esi spēcīga, unikāla personība,” vēsta mūziķi.

Vēl var piebilst, ka grupas pirmajam singlam “Not Gona Fall Today” tapis arī klips. “Tas ir gaumīgs un ātrs pankroks ar aicinājumu nepadoties ne sabiedrības, ne ģimenes, ne draugu uzliktajam spiedienam, nenokārt galvu un turpināt cīnīties par to, kas tev ir svarīgs,” komentē grupas pārstāvji. "Have No Heroes" sastāvs gan laikam nevienam neko neizteiks: Konstantīns Sedunovs, Oļegs Novikovs, Viesturs Kalniņš un Kristiāns Vasiļevs.

PAR. Runājot par pašu izpildītās mūzikas stilu, daudzi piesauc poppanku, taču šoreiz ar pārsteigumu nācās konstatēt, ka “Have No Heroes” nav pārspīlējuši un nudien spēlē “Blink-182” un tamlīdzīgu grupu kultivēto poppanku ar visiem tam raksturīgajiem elementiem. Dziesmu garums vidēji ir tikai aptuveni trīs minūtes, un temps tiek kurināts nepārtraukti - rokkoncertos šī grupa labi noderētu iesildītāju lomai. Par labām dziesmām jāsauc tās, kurās “Have No Heroes” uz mirkli piestāj savā auļojienā, lai mazliet pamainītu ritmu, piemēram, “Purest Burn Fast” un “What’s Wrong With Us”, arī zibenīgās un vienlaikus melodiskās “Trying To Find My Way” un “Ships And Trains”. Taču no šī duča pati labākā šķiet vienīgā dziesma latviski - “Kas ir ar mums” ar savu pancisko tekstu uzreiz liek tajā ieklausīties un ir arī vienīgā, kas paliek atmiņā, turklāt uz ilgu laiku. Kopumā neviena dziesma nekrīt uz nerviem, visas ir klausāmas - ļoti cerīga debija!

PRET. Dziesmas ir diezgan pagrūti atšķiramas, kas gan bieži vien ir raksturīga poppanka iezīme, turklāt neviena no tām nav piedāvājama radiostacijām vai virzāma kā singls. Atskaitot minēto latvisko gabalu, vairāk neviena nepaliek atmiņā. Varbūt “Skin And Bones”? Labi, bet viduvēji.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.