Latvijas simtgades spēlē noskaidros erudītāko Latvijas komandu

© Pixabay

Ar sīvām erudīcijas cīņām aizvadīts Vislatvijas prāta spēļu turnīrs - 25 pilsētu sērija, kas uzsāka Latvijas apceļošanu šī gada aprīlī. Piecas labākās komandas no katras pilsētas tikās reģionālajos pusfinālos Kurzemē, Vidzemē, Latgalē, Zemgalē un Rīgā, lai noskaidrotu erudītākās Latvijas komandas, kas piedalīsies lielajā Finālā finālā 10.novembrī un cīnīsies par Simtgades kausu un erudītākās komandas titulu

PRĀTA SPĒLES: SIMTGADES KAUSS ir dāvana Latvijai 100 gadu svinības, kurā varēja piedalīties ikviens, pārbaudot sevi un uzzinot ko jaunu par Latviju. Atlases spēles notiks Cēsīs, Gulbenē, Ikšķilē, Valmierā, Carnikavā, Balvos, Daugavpilī, Ludzā, Rēzeknē, Līvānos, Liepājā, Kuldīgā, Talsos, Saldū, Jelgavā, Bauskā, Olainē, Jēkabpilī, Lapmežciemā, Rīgā, Salaspilī un Mārupē.Spēļu sērija veltīta jautājumiem, kas saistīti ar Latviju, tās vēsturi un kultūru, un pasākuma mērķis ir kopējas svētku sajūtas veidošana, nedaudz citādā veidā svinot Latvijas simtgadi. Šobrīd jau noskaidroti visi finālisti - 25 labākās komandas no visas Latvijas. Turnīra pirmās vietas ieguvēji iegūst galveno balvu - Gadsimta kausu, kura izstrāde veidota kā unikāla trofeja ar simtgades vēstījuma elementiem.

Vislatvijas erudīcijas viktorīnas Lielais Fināls norisināsies jau 10.novembrī. "Simtgades kausa" uzvarētāji iegūs unikāla dizaina balvu, kuras autors ir dizaineris Henrihs Bināns. Saskaņā ar mākslinieka pamatideju, balvā apvienoti trīs pamatelementi: laika plūdums (aizvadīti 100 gadi), virzība jeb vektors (uz priekšu, attīstība, izaugsme) un līdz ar to arī trešais elements - vērtības, zināšanas, sakrālo pieredzi un viedumu.

Kā stāsta organizatori Jānis un Edijs Zači “Kopā apceļoti visi Latvijas novadi, piedalījās vairāk kā 320 komandas, izspēlētas gandrīz 300 dažādas tēmas. Esam pārsteigti cik daudz gudru cilvēku projekta laikā esam satikuši visos reģionos. Tas iedvesmo un iepriecina. Ne tikai sportā, mākslā, kultūrā Latvijai ir lieliski sasniegumi. Mēs vēlamies parādīt, ka starp mums ir arī ļoti daudzi vispusīgi un erudīti cilvēki ar visplašāko redzējumu un zināšanām.”

Kā norāda Jānis Začs. “Simtgades kauss" ir unikāla iespēja izklaidi apvienot ar latviskās identitātes stiprināšanu. Mēs cenšamies rūpēties par svētku un piederības sajūtas veicināšanu, tāpēc priecājamies, ka visi kopā varam ne tikai labi pavadīt laiku, bet arī pārbaudīt un stiprināt savas zināšanas. Projekts ir ieguvis ļoti labus rezultātus un turnīrs turpināsies kā ceļojošais kauss arī nākamgad, lai kopā stiprinātu Prāta Spēļu tradīcijas visā Latvijā.”

Plašāka informācija lv100.prataspeles.lv.