Halovīns Latvijā paliek aizvien populārāks; atzīmēs jau piektā daļa iedzīvotāju

© Reuters/Scanpix

Halovīna svētki ir iekarojuši zināmu popularitāti mūsdienu svētku vidū, jo tos atzīmē nu jau piektā daļa Latvijas iedzīvotāju, un tas ir būtiski vairāk nekā iepriekšējos gados, atklāj Kantar TNS oktobrī veiktā aptauja.

Šī gada oktobrī nedēļu pirms Halovīna svētkiem Kantar TNS noskaidroja, ka šogad Halovīna svētkus plāno svinēt piektā daļa jeb 21% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Iepriekšējos pāris gados Kantar TNS aptaujās vien nedaudz vairāk nekā desmitā daļa iedzīvotāju atzina, ka mēdz svinēt šos svētkus. Tātad šogad Halovīna svētki Latvijā varētu būt plašāk atzīmēti nekā iepriekšējos gados.

Ekrānuzņēmums

Latvijā iecienītākā Halovīna tradīcija ir bērnu došanās uz kaimiņu mājām pēc saldumiem. 15% Latvijas iedzīvotāju šajos Halovīna svētkos ir gatavi sagaidīt bērnus, kas klauvēs pie durvīm un prasīs saldumus. Savukārt 6% aptaujāto ģimeņu ir bērni, kas ies klauvēt pie kaimiņu durvīm un prasīt saldumus.

Retāk izplatītās Halovīna dienas tradīcijas Latvijā ir ķirbja grebšana (to dara 5% iedzīvotāju), baisu masku vilkšana (2%) vai došanās uz Halovīna balli (1%).

Likumsakarīgi, ka biežāk Halovīna svētkus plāno svinēt tajās Latvijas ģimenēs, kurās ir vismaz četri cilvēki, tostarp arī bērni. To, ka viņu ģimenes bērni dosies pie kaimiņiem pēc saldumiem, biežāk atzīst aptaujātie vecumā no 30 līdz 50 gadiem.

Interesanti, ka Halovīna svētki nedaudz populārāki ir latviešu nekā cittautiešu ģimenēs. Tāpat šos svētkus biežāk plāno svinēt Pierīgā, kā arī citās pilsētās un laukos ārpus Rīgas.

Vienlaikus jāatzīmē, ka, lai arī Halovīna svētki Latvijā tiek arvien biežāk svinēti, tomēr tie vēl nesasniedz tādus popularitātes apmērus kā Valentīna diena, kuru saskaņā ar Kantar TNS aptaujām atzīmē ap 40% iedzīvotāju, vai Līgo svētkiem, kuru svin vairāk nekā 90% mūsu valsts iedzīvotāju.

Pētījumu un konsultāciju kompānija Kantar TNS laikā no 2018. gada 23. līdz 25. oktobrim ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujāja 900 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Izlase ir reprezentatīva 1,2 miljoniem Latvijas iedzīvotāju attiecīgajā vecumā.

Svarīgākais