Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Bērni skolās piedalās Simtgades putras čempionātā

© Publicitātes foto

Lai izglītotu bērnus par graudaugu lomu uzturā un aicinātu tos vairāk izvēlēties ēdienreizēs, skolās jau sesto gadu notiks “Vislatvijas putras programma”, kurā vairāk nekā 300 izglītības iestādes dažādos Latvijas reģionos piedalās Simtgades putras čempionātā. Šogad Putras programma veltīta putrai kā mūsu kultūras mantojumam.

Oktobris jau tradicionāli ir kļuvis par Putras mēnesi, kura ietvaros skolās notiek putras stundas, putras pagatavošanas meistarklases un dažādas citas par graudaugiem izglītojošas aktivitātes. Pērn programmā piedalījās aptuveni 50 000 skolēnu un pirmsskolas audzēkņu.

“Putras programma skolās jau kļuvusi par tradīciju. Šo gadu laikā putra ir mainījusies - kļuvusi daudz mūsdienīgāka un iecienītāka bērnu vidū. Bērni ir kļuvuši zinošāki un apzinās, ka tā ir vērtīga mūsu organismam. Šogad nolēmām Putras programmu veltīt Latvijas simtgadei, jo tā ir mūsu kultūrvēsturiskais mantojums. Šogad senatnīgais savīsies ar mūsdienīgas garšas meklējumiem. Bērni dažādos reģionos atklās jaunas putras tradīcijas un gatavos labākās simtgades putras,” atzīst Anita Skudra, AS “Rīgas Dzirnavnieks” direktore un programmas iniciatore.

„Putras programmas” iniciators ir AS „Rīgas Dzirnavnieks” ar graudaugu pārslām “Herkuless”, kas projektu īsteno sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Programmas mērķis ir popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu un radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas. Graudaugi ir viena no nozīmīgākajām produktu grupām, tāpēc ir svarīgi, lai bērni un vecāki mainītu savus ikdienas paradumus un daudz biežāk ēstu graudaugu ēdienus, it īpaši veselīgās putras. Pēc uztura speciālistu ieteikumiem graudaugiem jābūt aptuveni 1/3 - ¼ no mūsu uztura. Ņemot piemēru no Latvijas, Putras programma nu jau tiek īstenota arī Lietuvas un Igaunijas skolās.

Putras programmā skolās iesaistās arī skolu ēdnīcas, kuras Putras mēneša ietvaros cienā bērnus ar veselīgām putrām. Putras programma skolās notiek divās vecuma grupās - 1.- 4.klasei un 5.- 8.klasei.

10. oktobris ir Starptautiskā Putras diena, tāpēc jau vairākus gadus oktobris ir pasludināts par Putras mēnesi un tiek svinēts ar dažādām aktivitātēm. Šogad oktobrī Putras diena un Putras mēnesis bez pasākumiem skolās tiek svinēts ar vēl citām aktivitātēm. Putras dienā durvis vēra pirmā no Simtgades putras vēstniecībām, kurā šefpavāri no pazīstamiem restorāniem kopā ar bērniem gatavoja simtgadei veltītas putras.