Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Šo sestdien: "Rīgas balle 2018 – Latvijas simtgades balle"

KRĀŠŅI. Balles etiķete nosaka, ka nedrīkst tajā parādīties ar to pašu kleitu, kura iepriekš vilkta kādā citā ballē. «Šī mana kleita ir simtgades krāsās, bet tā ir tikai fotosesijai, tā nebūs kleita, kurā došos uz balli. Kāda tā būs, tas būs pārsteigums, taču tradicionāli esmu tērpusies sarkanā,» teic Natālija Tumševica-Ērgle © Publicitātes foto: Miks UŽĀNS

Šo sestdien, 8. septembrī, Melngalvju namā notiks nu jau par tradicionālu dēvējamā Rīgas balle. Šoreiz tās pieteikums ir īpaši skaļš: Rīgas balle 2018 – Latvijas simtgades balle.

Nu jau trešo gadu pēc kārtas dziedātāja Natālija Tumševica-Ērgle un viņas komanda organizē vienu no spilgtākajiem pasākumiem latvju zemē - Rīgas balli. Vīne, Drēzdene, Parīze, Londona - katru gadu balles notiek visās lielākajās Eiropas pilsētās, un tagad tām pievienojusies arī Rīga. Par veltījumu valsts simtgadei - Natālija nedomā, ka tas ir pārlieku pompozs pieteikums. Ballēsies simtgadei «Gribam, lai Latvijas vārds izskan plašāk un parāda Rīgu kā augsti kulturālu un attīstītu Eiropas valsts galvaspilsētu. Kā vēl labāk nosvinēt Latvijas simtgadi, ja ne šādā ballē, kurā ierodas krāšņi tērpušies cilvēki, kurā parādām izcilākos Latvijas māksliniekus un kur visi kopā skaisti un eleganti varam nosvinēt šo notikumu augstākajā līmenī, turklāt atceroties tautiskās dejas un arī klasiskās vērtības! Mums visi mākslinieki ir no Latvijas, tā teikt, balle ir simtprocentīgs Latvijas produkts. Un tā arī turpināsim strādāt, jo vēlamies parādīt mūsu kultūru, mūsu māksliniekus, mūsu bērnus un jauniešus.»

Šādas balles ir ar saviem stingriem priekšrakstiem.

Vīriešiem jābūt melnā frakā, smokingā vai uzvalkā ar tauriņu, savukārt dāmām jātērpjas garajās vakarkleitās. Pēc tradīcijas, balli atklās debitantu iznāciens - jaunās dāmas baltās balles kleitās un partneri melnās frakās dejos polonēzi un Vīnes valsi. Debitanti tiek īpaši atlasīti augstskolās, un viņus šim iznācienam sagatavojuši labākie dejotāji un sarīkojumu deju horeogrāfi. «Vēlamies šiem jauniešiem parādīt, ka jauki un interesanti pavadīt laiku var ne tikai klubos vai bāros, pastāv iespēja iepazīties ar citiem jauniešiem šāda veida ballēs, kur var dejot un izcili pavadīt laiku. Jaunieši vienmēr bijuši pateicīgi par šādu iespēju - piedalīties ballē kā debitantiem.»

Pasākuma viesus gaida piesātināta koncertprogramma: Operetes teātra simfoniskā orķestra un Mirage Jazz Orchestra uzstāšanās, dziedās izcilie solisti Sonora Vaice un Nauris Indzers, ar saviem priekšnesumiem priecēs baleta solisti Baiba Kokina un Artūrs Sokolovs, kā arī pasaulē pazīstamie Latvijas tenori Artjoms Safronovs un Vadims Vakarjuks. Piedalīsies vieni no labākajiem dejotājiem valstī Andrejs Rogovenko un Anna Vorončuka. Kā jau ierasts, arī šoreiz balles programmā ir iekļauta latviešu komponistu mūzika un tautas melodijas. Balles viesus gaida arī pastaiga galerijā, kurā būs izstādīti Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbi: īpaši šim pasākumam radīti darbi par tēmām Latvijai - 100 un Rīgas balle. Balles vadītāja lomā iejutīsies aktieris Egīls Melbārdis.

Lido pat no Meksikas

Rīgas balles ideja Natālijai radās pirms vairākiem gadiem, apmeklējot slaveno Vīnes balli. Pēc atgriešanās viņa sākusi prātot par šīs idejas realizāciju, un grāmatās uzdūrusies faktam, ka to nemaz nav jāsāk darīt no nulles punkta - tikai jāatjauno tradīcijas. Proti, pirmās atmodas laikā Rīgā organizēta tā sauktā Preses balle, kas norisinājās 17 gadus pēc kārtas. Diemžēl karš visu mainīja, bet pēc tam balles tradīcijas kaut kā piemirsās. Pirmajā gadā Rīgas balle tika orientēta vietējai publikai, taču arī tad atbrauca ārzemju viesi no desmit valstīm, bet šogad pārstāvniecība būs vēl kuplāka, jo pasākums jau ieguvis savu vietu starptautiskajā kartē. «Piesakās aizvien vairāk cilvēku no dažādām valstīm - šogad viens uz Rīgas balli lidos pat no Meksikas! Tāpat ir cilvēki, kas nevarēja ieplānot laiku šai ballei šogad, un viņi rezervē biļetes jau nākamajam gadam,» tā Natālija. Apmeklētāju vidū šādās ballēs ir inteliģence no dažādām sfērām - uzņēmēji, politiķi, ārsti utt. «Kulturāli cilvēki, kuriem ballē ir pieejams plašs kulturāla laika pavadīšanas spektrs vienā vietā kopā ar cilvēkiem, kuri ir uz tāda paša viļņa,» īsi publiku raksturo Natālija.

Lai godam sevi prezentētu ballē, tās apmeklētāji rūpīgi gatavojas - mācās dejot un ievērot etiķeti. Organizatoru izveidotajā deju skolā Dance Magic ir arī speciāla Rīgas balles akadēmija, kurā tiek mācīti Vīnes valša pamati, uzvešanās pie galda etiķete, pareizs sieviešu un vīriešu balles dreskods, vīnziņi skolo, kā izvēlēties pareizo vīnu pie pareizā ēdiena utt. «Ir svarīgi ne tikai tas, kā proti dejot, bet arī tas, kā uzvedies ballē. Mūsu, organizatoru, lielais mērķis ir kulturāli izglītot sabiedrību,» skaidro Natālija. Šī akadēmija strādā visa gada garumā, un nodarbības tajā ir plaši apmeklētas. «Domāju jebkuram gribas būt izglītotam un prast uzvesties sabiedrībā. Ja ir interese par tādu notikumu kā Rīgas balle, ir interese arī par visu to, kas ir ap šo balli un par to. Nāk cilvēki, kas skatās uz dzīvi līdzīgi, un atrod te arī draugus, biznesa partnerus. Var atrast arī mīlestību, mums ir bijuši vairāki šādi gadījumi! Manuprāt, šī ir izcila vieta, kur var atrast sev piemērotu otro pusīti.»

Ar labdarības piesitienu

Pasākuma simbolu veidos šampanieša piramīda, kas ir Moet & Chandon simbols un pauž pāri plūstošu un līksmu pārpilnību. No malas raugoties, varētu šķist, ka Rīgas balle ir elitārs pasākums elitāriem apmeklētājiem, taču tā nebūt nav. «Šī balle nav tusiņš slavenajiem un bagātajiem, uz to ierodas tiešām kulturāli cilvēki, kuriem patīk dejot, kuri interesējas par latviešu kultūras mantojumu un kultūru vispār,» skaidro Natālija. «Turklāt ieejas biļete nemaksā tūkstošus. Ja zini, ka nākamgad būs šāda balle, un vēlies uz to doties, var taču tam atlikt naudu! Tā nav summa, ko varētu pavilkt tikai biezie. Ceļojumi atvaļinājumos taču arī nemaksā piecus eiro, un arī šādiem braucieniem nauda tiek krāta laikus. Šeit ir tas pats stāsts.»

Balles patronese ir lepna, ka beidzot izdevies sen lolotais sapnis par īpašas Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidotas galerijas izveidi balles ietvaros. «Mums ir arī ļoti daudz sociālo mērķu, kurus mēģinām attīstīt ar šī projekta palīdzību. Viens no tiem ir atrast jaunus talantus un parādīt tos sabiedrībai - bērnus, jauniešus un nu arī jaunos māksliniekus. Mēs sadarbojamies ar mākslas platformu New Art, kurā ir pārstāvēti studenti no Latvijas Mākslas akadēmijas - viņi speciāli šai ballei veido darbus, no kuriem puse tiks izsolīti labdarības loterijā. Liels prieks, ka beidzot izdevās realizēt šo sapni.»

Rīgas balles ietvaros tradicionāli notiek dažādas labdarības akcijas, kurās iegūtie līdzekļi tiek novirzīti talantīgu bērnu atbalstam. Arī šoreiz loterijā savāktos līdzekļus organizatori novirzīs labdarības akcijām, kuru mērķis ir palīdzēt jaunajiem mūziķiem skoloties un piedalīties starptautiskos konkursos, savukārt bērnunamos mītošajiem - apgūt sarīkojumu dejas. «Man patīk palīdzēt cilvēkiem, it īpaši bērniem un jauniešiem, jo no šāda atbalsta var būt atkarīga viņu turpmākā dzīve,» uzskata Natālija. «Arī deju pasniegšana bērnunamu audzēkņiem ir sociāls projekts, pēc tam viņi var uzstāties mūsu Rīgas ballē. Mēģinām šos bērnus integrēt sabiedrībā, lai viņi saprastu, ja kaut ko dari no sirds, cītīgi strādā un kaut ko vēlies sasniegt, tad vari tikt pie tādiem rezultātiem, ka publika sajūsmā aplaudē. Nepieciešams tikai censties, un tad viss izdosies!» .