Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

"Pērkons" un Atmoda amerikāņu acīm

© Publicitātes foto

Zinību dienā jeb 1. septembrī būs iespēja izglītoties arī pieaugušajiem – vismaz muzikālā jomā: šajā datumā galerijā Noass uz AB dambja notiks Amerikā tapušās 3D īsfilmas Rockumentary. Pērkons VR starptautiskā pirmizrāde.

Šīs filmas pirmā publiskā izrādīšana norisinājās maijā Francijā notikušajā VivaTech konferencē Parīzē, izsaucot lielu skatītāju interesi un radot pozitīvas emocijas. Filma Rockumentary. Pērkons VR, kas tapusi virtuālās realitātes jeb VR formātā, stāsta par leģendāro grupu Pērkons un tās lomu PSRS sabrukumā.

Pat vēl nenoskatoties šo filmu un palasot tikai šīs replikas, top skaidrs, ka daudz kas būs pārspīlēts un teatrāli dramatizēts

Kā mazliet pārspīlētā formā stāsta filmas veidotāji no Mineapolē bāzētās kompānijas Fallon Minneapolis, pretošanās padomju režīmam sākotnēji nebija Pērkona izveides mērķis, tomēr grupas mūzika kļuva par pirmās atklātās PSRS revolūcijas muzikālo pavadījumu, tādēļ varas pārstāvji divas reizes aizliedza grupas uzstāšanos, draudēja tās dalībniekiem un mēģināja padzīt grupas līderi no Padomju Savienības. «80. gadu beigās Latvijā pieauga neatkarības alkas, kas pārauga revolūcijā - Tautas atmodā. 1991. gadā Maskava protestētāju apspiešanai iesūtīja kaujiniekus. Bailēs no plašākas karadarbības latvieši no tautas stājās cilvēku mūrī ap trauslākajiem mērķiem, tā uzsākot par barikādēm dēvēto pretimstāvēšanu. Tolaik Pērkons pieskandināja barikādes dienu un nakti, tā stiprinot savu brāļu un māsu garu. Pēc trīspadsmit dienām un trīspadsmit nāvēm Maskava atkāpās. Tālākais ir ierakstīts starptautiskajā mūzikas vēsturē. Mihails Gorbačovs ir teicis, ka Padomju Savienības brukšana sākās Baltijas valstīs, un Pērkona loma tajā ir būtiska un nenovērtējama,» uzsver filmas veidotāji. «Spēks, ar kuru pagrīdes pašorganizēšanās uzrunā varu caur mākslu un mūziku, šodien rezonē tikpat stipri kā pirms 30 gadiem, tāpēc nolēmām pirmoreiz uzvest šo vēsturisko stāstu uz globālās skatuves, pasaules radošāko un inovatīvāko cilvēku vidū,» pauž Korijs Makleods, filmas radošais direktors un Fallon radošais tehnologs. «Un, tā kā Pērkona stāsts ir cieši savijies ar Latvijas Atmodas stāstu, rādīt šo filmu Latvijā ir kulminācija mūsu darbam!»

Pat vēl nenoskatoties šo filmu un palasot tikai šīs replikas, top skaidrs, ka daudz kas būs pārspīlēts un teatrāli dramatizēts, acīmredzami pieklibos arī faktoloģija. To netieši apstiprina arī Pērkona solista Raimonda Bartaševiča teiktais: «Pērkons. Rockumentary ir amerikāņu komandas radīta filma, kas ir izveidota virtuālajā realitātē - kā dokumentālā filma ar sižetu. Tas ir stāsts no amerikāņu skatpunkta par Dziesmoto revolūciju un cīņu pret okupāciju. Šajā kino darbā iekļauti gan kadri no Jura Podnieka slavenās dokumentālās filmas Vai viegli būt jaunam, gan dokumentāli kadri no 80. un 90. gadiem. Ir precīzi parādīta situācija, kāda tolaik bija šeit, Latvijā.» .