Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide

Ksenija Sidorova. 30 gadi ir sākums kam jaunam

VISLABĀKĀ ATPŪTA akordeonistei Ksenijai Sidorovai ir vasarā pie jūras, un šogad viņa to baudīs Horvātijā. «Man patīk gan lasīt, gan aktīvi atpūsties – bumbu paspēlēt, pasportot. Bet, atgriežoties no garas koncertu tūres, man patīk arī Netflix, seriāli un dīvāns...» © Publicitātes foto

«Es no sirds priecājos, ka mani katru gadu aicina spēlēt Latvijā, ka skatītāji grib mani redzēt un dzirdēt, un es tiešām ļoti gribētu saglabāt attiecības ar mājas koncertzālēm,» saka šarmantā Ksenija Sidorova, kura pasaulē atzīta par «akordeona princesi». Šovakar pulksten 20 Jūrmalas festivāla ietvaros viņa spēlēs Dzintaru koncertzālē uz mazās zāles skatuves, un koncerta īpašais viesis būs Avi Avitāls (mandolīna).

Programmā: Pjotra Londonova, Sergeja Rahmaņinova, Astora Pjacollas, Alfrēda Šnitkes, Morica Moškovska u.c. skaņdarbi.

Kad mani aicināja piedalīties koncertā Dzimuši Latvijai - uzstāties kopā ar jaunajiem mūziķiem, es momentā nofiksēju: redz, kā - kādreiz es biju «jaunā akordeoniste», bet nu šis laiks ir beidzies...

«Muzicēt mājās katram mūziķim ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem, turklāt to darīt kopā ar draugiem - vēl svarīgāk. Jo es gribu, lai mani klausītāji redz un dzird, ko daru citviet pasaulē, ar ko kopā muzicēju,» priecīga par Avi Avitāla ierašanos Latvijā ir Ksenija Sidorova. «Lai arī kopš pagājušā gada aprīļa manas mājas ir Madridē, arī Rīga un Latvija vienmēr būs manas mājas, jo te ir mana ģimene. Arī Londona, kur nodzīvoju 13 gadus, vienmēr paliks manā sirdī. Bet Madridē, kur pārcēlāmies, pirmkārt, vīra darba dēļ, otrkārt, tāpēc, ka viņš ir spānis, un treškārt, ka tur ir vairāk saules nekā Londonā, viss ir savādāk - citi cilvēki, citas emocijas, cits temperaments un - jā, ļoti daudz saules. Man patīk! Gribējās arī dzīvē pārmaiņas, un, tā kā esam jauna ģimene, bērnu vēl nav, domājām, ka varam vēl pabraukāt, paskatīties, kur mums labāk patīk. Taču, kad sākām dzīvot Madridē, sapratām, ka tur paliksim uz ilgu laiku, ka turpmāk tur būs mūsu bāze, tur notiks mūsu dzīve,» stāsta valdzinošā un virtuozā akordeoniste, smejot, ka šoreiz, ierodoties Latvijā, nav jāpielāgojas citam klimatam - ir gandrīz tikpat karsts kā Madridē.

Taujāta, par šīs sezonas radošajām aktivitātēm, Ksenija Sidorova atteic, ka jau vairākas reizes muzicējusi Amerikā, Ķīnā, protams, daudz koncertu bijis arī Eiropā - Vācijā, Itālijā, Šveicē. «Vasaras izskaņā kopā ar 2Cellos muzicēšu Horvātijā, un pēc tam ar vīru tur paliksim uz nelielu atpūtu, izbaudīsim jūru. Atpūta kopā ir ļoti vajadzīga, jo mūsu dzīvesritms ir ļoti saspringts, abi esam ļoti aizņemti. Bet rudenī es atkal atgriezīšos Amerikā, kur ar Avi Avitālu sniegsim divas jaunas koncertprogrammas, kas rakstītas tieši mums. Bet gadu beigšu Austrālijā,» stāsta pasaulē pieprasītā akordeoniste, uzsverot, ka 6. oktobrī viņa atkal atgriezīsies Rīgā, kur Lielajā ģildē sniegs jubilejas solokoncertu. «Jā, 18. maijā man palika 30 gadu. Uz Madridi atbrauca mani vecāki, vecmāmiņa, un pirmoreiz pa ilgiem gadiem es savā jubilejā nebiju uz skatuves. Apzināti gribēju šo dienu paņemt brīvu un izbaudīt to kopā ar pašiem tuvākajiem,» stāsta Ksenija Sidorova.

«Kad mani aicināja piedalīties koncertā Dzimuši Latvijai - uzstāties kopā ar jaunajiem mūziķiem, es momentā nofiksēju: redz, kā - kādreiz es biju «jaunā akordeoniste», bet nu šis laiks ir beidzies... Lai arī daudzviet pasaulē mani joprojām sauc par «jauno talantu», par «nākotnes cerību», es saprotu, ka trīsdesmit gadi man uzliek citu atbildību. Un, protams, esmu priecīga, ja savā pieredzē jau varu dalīties ar jaunajiem mūziķiem,» saka talantīgā akordeoniste. «Es jūtos labi un domāju, ka trīsdesmit gadi ir sākums jaunai sevis attīstībai. Jā, tas ir sākums kaut kam jaunam, tā es sevi nomierinu,» viņa sirsnīgi nosmej. «Jau tagad zinu, ka nākamais gads būs ļoti interesants, pilns ar vairākiem jauniem skaņdarbiem. Vienu no tiem man rakstīs argentīniešu komponiste Klaudija Montero. Man rakstīt apsolījis arī komponists Arturs Maskats, bet - par to vēl pāragri runāt.