Dziesmu svētku aktivitāti mērīs ar viedajām tehnoloģijām

© f64

Dziesmu un deju svētki sākušies ar krāšņu dalībnieku gājienu no Brīvības pieminekļa līdz Skonto stadionam un turpinās ar neskaitāmiem koru un deju kolektīvu mēģinājumiem un koncertiem. Svētku dalībnieku ieguldījums nenoliedzami mērojams gan emocionālā, gan fiziskā ziņā, un šajos svētkos Samsung ir nolēmis noskaidrot, kāda ir dalībnieku patērētās enerģijas intensitāte matemātiskā izteiksmē.

"Esmu piedalījusies vairākos Dziesmu un deju svētkos un zinu, ka ieguldītais darbs un enerģija svētku radīšanā ikvienam dalībniekam reizināma vismaz ar trīs un varbūt pat vēl vairāk, kad pienākusi rosīgā nedēļa. Intereses vadīti, šogad nolēmām veikt nelielu eksperimentu, lai dalībnieku ieguldījumu mērotu skaitļos, nosakot patērēto enerģiju. Domāju, ka ar rezultātiem pārsteigti būs paši aktivitātē iesaistītie dalībnieki," stāsta Līga Bite, Samsung Electronics Baltics Korporatīvās komunikācijas vadītāja.

Desmit dažādi svētku dalībnieki nedēļas laikā uz rokas valkās Gear Fit2 Pro vai Gear S3 viedpulksteni, kas mēra aktivitāšu intensitāti, sirdsdarbību, noieto soļu un kilometru daudzumu, kā arī patērētās kalorijas. Dalībnieku vidū izraudzīti vairāki dejotāji un dziedātāji, diriģents, deju koncerta virsvadītājs, svētku televīzijas žurnālists, organizators un brīvprātīgais. Nedēļas beigās, pēc noslēguma koncerta, dalībnieku veiktie mērījumi tiks apkopoti, lai izveidotu svētku intensitātes salīdzinājumu - kurš kuru pārbaudījumā pārspējis?

Latvijas Kultūras akadēmijas jauktā kora "Sōla" dalībniece Ilze Tormane, Latvijas Universitātes jauktā kora "Juventus" dziedātāja Līva Immermane, tautas deju ansambļa "Uguntiņa" dejotājs Pauls Rutkelis un tautas deju ansambļa "Rotaļa" dalībnieks Raitis Eihvalds mērosies spēkiem, lai pārliecinātos, vai tiešām deju solis ir intensīvāks un raitāks par dziedātāju ieguldīto enerģiju.

"Ikviens dziedātājs noteikti var apgalvot, ka dziedāšana ir fiziski smags darbs. Ir dienas, kad pēc kārtīga mēģinājuma muskuļus iespējams sajust gluži kā pēc treniņa. Svētku viedpalīgs šajā nedēļā seko līdzi katram manam solim un ziņo, ka mēģinājumu un koncertu laikā ķermenis izturas gluži kā treniņā, uzrādot par 25 sitieniem minūtē ātrāku pulsu, nekā ikdienā," stāsta Līva Immermane, dziedātāja korī "Juventus".

Pārbaudījumā piedalās arī jauktā kora "Aizkraukle" diriģents Eduards Grāvītis, deju lieluzveduma "Māras zeme" virsvadītājs un horeogrāfs Agris Daņiļevičs, Latvijas Televīzijas žurnālists Reinis Ošenieks un Baiba Sipeniece-Gavare, kas vēl pirms svētkiem apmeklējusi kori un šogad būs viena no 16 500 dziedātājiem Mežaparka Lielajā estrādē.

Būs interesanti noteikt arī organizatoru patērēto enerģiju svētku laikā, kad nemitīgi dienas laikā nākas nodrošināt vairāku norišu vietu un pasākumu koordinēšanu. Iespējams, Dziesmu un deju svētku publiskās skatīšanās koordinatores Daces Grantes un brīvprātīgo vadītājas asistentes Beatrises Zaķes veiktie mērījumi pārspēs centīgāko koristu un dejotāju rādītājus.

Aktivitātei iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos, Facebook un Instagram. Rezultāti tiks paziņoti pēcsvētku nedēļā.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais