Šogad Lielziedu īrisu izstāde - agrāk nekā ierasts

© Kristīne Līvmane

Kopš Latvijā bārdaino īrisu popularitātes uzplaukuma ir pagājuši vairāk nekā 30 gadi, taču karalisko ziedu selekcionāri nepārstāj ik gadu mūs priecēt ar jaunām īrisu šķirnēm, tāpēc interesenti no 6. līdz 10. jūnijam varēs tos aplūkot Dabas muzejā.

Pēdējā gada laikā daba mūs pārsteigusi ne vien ar netipiski karsto maiju, bet arī ar skaisti sniegotu ziemu un maigo rudeni. Kā stāsta 40 gadus pieredzējis gladiolu un īrisu audzēšanā selekcionārs Laimonis Zaķis, netipisko laikapstākļu dēļ pasākuma organizatori nebija droši par izstādes realizēšanu, jo īrisi izauga un uzplauka pārāk agri nekā tiem bija paredzēts. Proti, krietni pirms Līgo svētkiem. Neskatoties uz to, pateicoties 23 gadus ilgai Dabas muzeja sadarbībai ar selekcionāriem, visi ziedu cienītāji varēs apskatīties īrisus ar tādiem neparastiem nosaukumiem kā “Humors of whisky”, “Band of angels”, “Reddy or not” u.c. Savukārt šogad, par godu Latvijas simtgadei, īrisu audzēšanas entuziasti izstādē parāda šķirnes ar tādiem nosaukumiem kā “Terēza”, “Tumsas virsaitis”, “Ārija”, “Medus avots” u.c., kas ir neparastas ar ziedu formām un ziedlapu krāsu dažādību.

Izstādes laikā apmeklētāji varēs baudīt ne vien skaisto ziedu krāsas, bet arī aprunāties arī ar konsultantiem par īrisu dažādajām šķirnēm, to audzēšanu, kā arī turpat izstāžu zālē pēc ziedu apskatīšanas interesenti savā īpašumā varēs iegādāties viņus interesējošas ziedu šķirnes.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.