RECENZIJA: David Byrne "American Utopia"

© Publicitātes foto

Kādreizējais “Talking Heads” līderis Deivids Bērns beidzot atvēzējies uz jauna garadarba klajā laišanu – “American Utopia” ir pirmais šī mūziķa studijas veikums kopš 2004. gada ieraksta “Grown Backwards”.

Jaunajā ripulī iekļautas desmit dziesmas, kuru ierakstā piedalījušies arī ambientās mūzikas tēvs Braiens Īno, Daniels Lopatins jeb projekts “Oneohtrix Point Never”, Džeks Penjate un citi pazīstami cilvēki.

Jaunajā ripulī iekļautas desmit dziesmas, kuru ierakstā piedalījušies arī ambientās mūzikas tēvs Braiens Īno, Daniels Lopatins jeb projekts “Oneohtrix Point Never”, Džeks Penjate un citi pazīstami cilvēki.

“Šīs dziesmas neapraksta kādu iedomātu pasauli, bet gan to, kurā esam šeit un tagad. Daudzi no mums, es pieļauju, nav apmierināti ar šo pasauli - pasauli, ko paši sev esam radījuši,” savu darbu komentējis 66 gadus vecais Bērns. Ja sausi statistiski, tad Skotijā dzimušā mūziķa karjerā šis ir desmitais soloalbums (kopā ar “Talking Heads” izdoti astoņi studijas albumi un divi koncertnieki), bet vēl viņa kontā ir vismaz ducis skaņu celiņu filmām (soundtreki) un mūzikas teātra izrādēm. Dīvainā kārtā no komerciālā viedokļa “American Utopia” izrādījies pats veiksmīgākais mūziķa karjerā: Deivids Bērns sologaitās vēl nekad nebija ticis Amerikas vai Apvienotās Karalistes Top 20, bet šis disks toptabulās pabija attiecīgi trešajā un 16. vietā.

PAR. Pat visnotaļ avangardisko “Talking Heads” sastāvā Deivids Bērns pamanījās izcelties ar dažādām vēl novatoriskākām atklāsmēm, tāpēc nav brīnums, ka solodarbībā viņš palicis vēl, labā nozīmē, nepieskaitāmāks. Personīgi muzikāli filozofisks un nedaudz sirreāls skatījums uz dzīvi - tā īsumā varētu raksturot šo albumu. No dziesmām izcelšanas vērta ir fanka stilā ieturētā “Every Day Is A Miracle” un ģitārbalāde “Dog’s Mind”, kā arī emocionālā “Bullet”. Ļoti daudzveidīgs un muzikāli svaigs albums, uz tā vajadzētu likt uzlīmi “tikai intelektuāļiem”.

PRET. Šos muzikālos vēstījumus nākas klausīties teju kā audiogrāmatu, bet ne visiem būs vēlme tik ļoti tajā visā iespringt. Arī apskatniekam nē. Neviena dziesma atmiņā nepaliek, tikai albuma kopējā noskaņa.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.