RECENZIJA: Post Malone "Beerbongs & Bentleys"

© Publicitātes foto

Pirmā ciešākā saskarsme ar amerikāņu repera Post Malone daiļradi apskatniekam sanāca tikai pagājušā gada nogalē, kad, rakstot par latvju zemē pirmā mūzikas straumēšanas topa “DigiTop 100” aktualitātēm, nācās saskarties ar faktu, ka katru nedēļu spicē ir šis vīrs, kurš civilajā dzīvē godājams par Ostinu Ričardu Postu.

Ielūkojoties “Beerbongs & Bentleys” komerciālajos rādītājos, aiz izbrīna nācās paņemt tabureti un apsēsties, jo kaut kas tāds vēl nebija redzēts: Amerika vai Apvienotā Karaliste, Kanāda, Austrālija vai Jaunzēlande, Zviedrija vai Dānija utt. - pilnīgi visur šis albums ir pirmajā vietā!

Šajā topā viņš figurēja ar dziesmām no debijas albuma “Stoney” (2016), bet aprīļa beigās nācis klajā jauns albums. Ielūkojoties “Beerbongs & Bentleys” komerciālajos rādītājos, aiz izbrīna nācās paņemt tabureti un apsēsties, jo kaut kas tāds vēl nebija redzēts: Amerika vai Apvienotā Karaliste, Kanāda, Austrālija vai Jaunzēlande, Zviedrija vai Dānija utt. - pilnīgi visur šis albums ir pirmajā vietā! Štatos tas pirmajā nedēļā vien tika pārdots 461 000 kopiju apmērā, un arī nākamajās pāris nedēļās šie apjomi svārstījās 150 000 - 200 000 kopiju amplitūdā. Vēl jāpiebilst, ka “Billboard Top 100” tikuši absolūti visas 18 (!) šajā ripulī iekļautās dziesmas, turklāt puse no tām bija meklējamas Top 20. Pēc pirmā singla “Rockstar” panākumiem kaut kas tāds gan bija prognozējams, tomēr - rekords! Melna skaudība par kaimiņiem, pie kuriem drīzumā viesosies šāda aktuāla pasaules līmeņa zvaigzne: kā zināms, no 16. līdz 18. augustam Pērnavas pludmalē notiks festivāls “Weekend Baltic”, kurā līdzās citiem “stāriem” uzstāsies arī Post Malone.

PAR. Pat grūti pateikt, ar ko Post Malone trāpa desmitniekā. Iespējams, ka pie vainas ir mazliet netradicionālais mūzikas stils, kur bez dominējošā repa pamatīgās devās ir arī triphops, “r&b” un pat kantrī. Iespējams, ka klausītājiem tīk viņa teksti, kurās mūziķis sevi lielākoties pozicionē kā parastu neveiksminieku, kuru izmantojušas, “noslaukušas”, pametušas un ar salauztu sirdi atstājušas riebīgās sievietes. Iespējams, ka viss tas kopā. No albumā iekļautajām dziesmām bez hita Nr.1 “Rockstar” (duetā ar 21 Savage) vēl gribētos izcelt “Over Now”, varbūt arī “Psycho” (ar Ty Dolla $Sign) un “Ball For Me” (ar pašu Nikiju Mināžu).

PRET. Rietumu mūzikas kritiķi par Post Malone jauno garadarbu, maigi izsakoties, nav sajūsmā: “NME” un “Rolling Stone” tam ielikuši divas balles (no piecām), “The Times” - tikai vienu, bet “Metacritic” rangā tam ir 51 punkts no 100, kas ir nožēlojams rādītājs. To ieraugot, apskatnieks atviegloti nopūtās, jo negribējās būt vienīgajam uz šīs grēcīgās planētas, kurš nekādi neizprot Post Malone mūzikas potenciālo burvību. Albums nav slikts, tas ir nekāds - vismaz priekš mūsu platuma grādiem.

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.