Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

Vērtējam Eirovīziju: Kļūst aizvien baisāk?

ŠAUSMU IELEJA. Par Eirovīzijas uzvarētāju šogad kļuva Izraēlas pārstāve Neta ar dziesmu Toy. Vai Latvija gribētu uzvarēt konkursā, ja valsti pārstāvētu šāda izpildītāja? © Scanpix

Ar prognozējami negribētu Izraēlas dziedātājas Netas uzvaru noslēdzies ikgadējais starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss. Izrādās, ka mūsu pārstāvei Laurai Rizoto līdz finālam pietrūcis nieka piecu punktu.

Pēc samezglotas un teju nebeidzamas balsu skaitīšanas pusotru stundu pēc svētdienas pusnakts noskaidrojās, ka par šā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāju kļuvusi no visiem aspektiem baisā izraēliete Neta ar dziesmu Toy - viņa savāca 529 punktus. Otrajā vietā ierindojās kipriešu Šakiras un Beijonsas krustojums, vārdā Elenī Fureira (436 punkti), trešajā - vokāli pārliecinošais austrietis Sezārs Sempsons (342 punkti), kas bija pirmais visu 43 dalībvalstu žūriju kopējā vērtējumā un tikai par diviem punktiem apsteidza atmiņā nepaliekošo vācieti Mihaelu Šulti.

Par nelielu skandālu parūpējās lietuvieši, kas kaimiņiem igauņiem neiedeva ne punkta, izpelnoties sašutuma pilnus svilpienus.

Neta, pilnā vārdā Neta Barzilai, ir 25 gadus jauna ebreju dziedātāja, kura vairāk pazīstama kā dīdžeje. Bērnībā ar ģimeni pārcēlusies uz Nigēriju, kur nodzīvojusi četrus gadus, bet pēc tam atgriezusies Izraēlā un savas gaitas saistījusi ar šīs valsts armiju. Dziesmas Toy autori ir pieredzējušie Eirovīzijas dziesmu speciālisti Dorons Medalī un Stavs Begers, tās tēma - līdz apnikumam skandētā #MeToo lieta. «Neesamu tava rotaļlieta, tu, stulbais puisi!» skandēja Neta, aizvedot Izraēlu līdz ceturtajai uzvarai šā konkursa ilgajā vēsturē. Starp citu, iepriekšējā bija 1998. gadā, kad kroni paņēma skandalozā transvestīte Dana International.

Šis laikam bija pats grūtākais Eirovīzijas konkurss no prognožu viedokļa - pat bukmeikeri izmisuši svārstījās savos pieņēmumos, mēģinot noteikt uzvarētāju. Iesākumā favorītes lomā bija Neta, taču, laikam jau ieraugot viņu uz skatuves, izraēliete prognozēs strauji noslīdēja līdz desmitnieka beigām. Priekšplānā izvirzījās pavisam citi izpildītāji: jau minētā Fureira, bikšturos ģērbtais dibena grozītājs čehs Mikolass Jozefs (noslēgumā - 6. vieta), zviedru saldais puisis Benjamins Ingrosio (7.), igauņu virsskaņas vokāla īpašniece Elina Ņečajeva (8.) un Norvēģijas baltkrievs Aleksandrs Ribaks (15.). Taču uzvarēja vistu himnas pavēlniece no Izraēlas. Kad 2007. gadā vinnēja serbu lezbiete Marija Šerifoviča, tas vēl bija kaut kā saprotami, kad 2014. gadā laurus plūca austriešu bārdainā desiņa Končita Vursta - tas jau bija biedējoši, taču šā gada rezultāts jau pārspēj visu… Jāatgādina, ka Eirovīzijā uzvarējuši arī tādi godājami izpildītāji kā grupa ABBA (1974), Teach-In (1975), Džonijs Logans (1980, 1987), Bucks Fizz (1981), Selīna Diona (1988) un Toto Kutunjo (1990). Diemžēl ar saprātu neizcēlās arī latvju balsotāji: pirmās divas vietas atvēlētas lietuviešiem un igauņiem, bet trešā - Izraēlai (tālāk Moldova, Itālija un Dānija). Daudz sakarīgāka bijusi žūrija, kuras Top 6 ir sekojošs: Zviedrija. Francija, Igaunija, Austrija, Austrālija un Nīderlande. Informācijai Latvijas žūrijas sastāvs: komponists Valts Pūce, mūziķe Aminata, dziedātāja Annija Putniņa, dīdžejs DJ Makree un Latvijas Mūzikas attīstības biedrības izpilddirektore Agnese Cimuška.

Lisabonā atgadījās pamatīga šmuce - fināla tiešraidē, britu dziedātājas Surī uzstāšanās laikā, uz skatuves uzsvempās kāds jaunskungs, kurš viņai atņēma mikrofonu (!) un vēstīja tajā kaut ko par britu medijiem, nacismu un brīvību. Britiem tika piedāvāts priekšnesumu atkārtot, taču Surī bilda, ka esot par padarīto pārliecināta. Drīzāk gan viņa cerēja uz žēlsirdības balsojumu, taču nekas nelīdzēja - 24. vieta (no 26). Taču jau pirms pāris gadiem tiešraidē uz skatuves tika kāds bikšu atpogātājs, un te nu vietā ir jautājums, ar ko Eirovīzijā nodarbojas apsardze.

Par nelielu skandālu parūpējās lietuvieši, kas kaimiņiem igauņiem neiedeva ne punkta, izpelnoties sašutuma pilnus svilpienus. Taču par pašu lielāko sensāciju gribētos dēvēt krievietes Jūlijas Samoilovas atstāšanu aiz fināla borta - kad vēl ar tautiešiem visās iespējamajās zemēs bagātā Krievija nav tikusi tālāk par pusfinālu?! Samoilova gan arī nodziedāja ļoti vāji, līdz ar to nav saprotams, vai tiešām plašā kaimiņzeme divu gadu laikā nav spējusi atrast kaut ko jēdzīgāku - jāatgādina, ka šo dziedātāju krievi gribēja sūtīt uz Eirovīziju jau pērn, taču konkurss notika Kijevā, bet viņa bija sasmērējusies, uzstājoties Krimā. Krievi gan bilda, ka viņu projekts esot arī moldāvu DoReDoS, kam dziesmu bija atvēlējis Filips Kirkorovs (10. vieta), taču tās ir tikai atrunas.

Uz šā fona ar aizvien lielāku atzinību varam raudzīties uz mūsu pārstāves Lauras Rizoto rezultātu - noskaidrojies, ka viņas dziesma Funny Girl otrajā pusfinālā ieguva 106 punktus, kas deva 12. vietu. Līdz desmitajā vietā esošajiem un finālu tā garantējušajiem ungāru metālistiem AWS pietrūka piecu punktu… Aiz Lauras palika seši konkursanti, savukārt pirmajā pusfinālā mazāk punktu bija vēl deviņiem. Labs rezultāts un arī cienījama uzstāšanās. Tiesa, šoreiz tas bija intonatīvi krietni vājāks nekā Supernovas atlasēs, un nav zināms, kas pie vainas, jo sarūgtinātā Laura pēc pusfināla pateicās visiem par atbalstu, bet neko vairāk nekomentēja - varbūt pievīla auss monitors? Jāatzīst, ka arī izlozē viņai nepaveicās: pirms Lauras skatuvi nonesa ugunīgie ungāri, pēc tam uzstājās nez cik tūkstošus priekšnesumā izgāzušais zviedru Kanje Vests, un tam visam pa vidu draiski sarkanā tērptās melni traģiskās noskaņas dvesošās Rizoto ciešanu pilnās mokas ar mikrofona statīvu izskatījās, maigi izskatoties, garām.

Pirms Eirovīzijas fināla tika izplatīti aptaujas rezultāti, kuros noskaidrots, ka šim konkursam seko tikai kādi 28% latvju bāleliņu, līdz ar to atkal bija iemesls uzrušināt senseno jautājumu, vai Latvijai maz šādā konkursā ir jāpiedalās. Aptuveni tāpat ik pa laikam sporta pasaulē tiek diskutēts, vai Rīgas Dinamo jāpiedalās Kontinentālajā hokeja līgā… Kāpēc gan ne, ir kāda alternatīva?! Šovi Izklausies redzēts vai X faktors? Bez Eirovīzijas mēs, iespējams, nekad neuzzinātu, ka okeāna otrā pusē mīt tāda talantīga Brazīlijā dzimusi un Štatos dzīvojoša latviešu izcelsmes dziedātāja Laura Rizoto, tāpat bez Eirovīzijas nebūtu sacensību platformas arī daudziem citiem pirmā ešelona latviešu mūziķiem. Ir jāpiedalās.