RECENZIJA: All Aboard! Eurovision Song Contest Lisbon 2018

© F64

Šī nedēļa daudziem rit starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa zīmē – lai gan tā popularitāte, šķiet, strauji krītas, šī pasākuma auditorija tāpat ir gana liela.

Portugāles galvaspilsētā Lisabonā notiekošā konkursa pusfināli risinās 8. un 10. maijā, bet fināls - sestdien, 12. maijā. Latvijas pārstāve Laura Rizzotto sevi atrādīs otrajā pusfinālā.

Kopumā šajā konkursā piedalās 43 dalībvalstis, kuru piedāvātās dziesmas apkopotas apskatāmajā dubultalbumā. Tā kā tās šajos divos diskos ievietotas alfabēta secībā, tad pilnu priekšstatu par Eirovīzijas iespējamo gaitu abos pusfinālos albums nevar sniegt, taču tas piedāvā kaut ko krietni labāku - iespēju ar CD atskaņotāja pulti rokā ātri “izskriet cauri” visu 43 valstu piedāvājumiem. Apskatnieks tā arī darīja, vadoties pēc teorijas, ka eirodziesmām ar kaut ko jāiepatīkas jau to pirmajās izskanēšanas sekundēs, pretējā gadījumā tās lemtas neveiksmei. Pievienotais buklets ļauj aplūkot dalībnieku foto, kā arī sniedz īsu informāciju par katru no censoņiem.

PAR. Pirmajā diskā savu favorītes potenciālu demonstrē igauniete Elīna Ņečajeva ar dziesmu “La Forza” - viņai ir gluži vai virsskaņas vokāls! Ar kaut ko ausīs iekrīt šveicieši, kuriem ir Pinkas cienīgs gabals, bet citādi domājošie varētu atbalstīt ungāru “AWS”, kuri piedāvā nevis vienkārši metālu, bet pat kaut ko labu metālkoru atgādinošu. Interesanti izklausās bulgāru “Equinox”, kaut ko var atrast arī dziesmās, kuras piedāvā somi un briti. Savukārt otrais šīs izlases disks jau piedāvā vairākus konkursa favorītus: ja Norvēģijas baltkrievs, smieklīgais “feirīteils” Aleksandrs Ribaks uzstāsies ar kārtējo pozitīvo dziesmiņu (“That’s How You Write A Song”), tad vizuāli pabaisās (labi, ka to šajā albumā neredz) izraēlietes Netas un dziesmas “Toy” esamība šādā lomā patiesi pārsteidz - šī esot konkursa labākā dziesma, nopietni?! Simpātisks izklausās holandiešu smagais kantrī grupas “Waylon” izpildījumā, Moldovas kārtējais “Gogol Bordello” (šoreiz tas saucas “DoReDoS”), varbūt arī maltieši. Interesanti, kuri būs augstāk - “tatuškas” atgādinošā krieviete Jūlija Samoilova (“I Won’t Break”) vai eirovīziskie ukraiņi “Melovin” (“Under The Ladder”)? Abas dziesmas izklausās gana labi. Bet tas arī viss.

PRET. No kopskaitā 43 dziesmām divdesmit apskatnieka pierakstos izpelnījās atzīmīti “sūds”. Lauras Rizzotto dziesmas “Funny Girls” vērtējums nav tik skarbs, tomēr noklausoties visu šo eirokaudzi uzreiz jūtami tās mīnusi: ar savu ritmisko zīmējumu tā negatīvi krīt ārā no kopējā konkursa dziesmu fona, turklāt nevar vien sagaidīt, kad beidzot notiks kāds dramatisks dziesmas atrisinājums vai vismaz pārliecinošs piedziedājums, kas beigu galā tā arī nepienāk. Bet sarkano kleitu šajā dubultalbumā diemžēl nevar redzēt…