Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Latvijas pētniekiem Antarktīdā putni zog aprīkojumu

© AFP/Scanpix

Ir pagājis vairāk nekā mēnesis kopš Latvijas pētnieki Jānis Karušs, Kristaps Lamsters un Māris Krievāns devās ceļā no Rīgas uz Antarktīdu.

Ekspedīcijas dalībnieki turpina īstenot iepriekš ieplānotos pētnieciskos darbus. Tiek veikti pētījumi ar ģeoradaru, veicot radarogrammu izveidi pa savstarpēji perpendikulārām līnijām (profiliem). Tiek iegūti arī paraugi, kuru analīze tiks veikta pēc atgriešanās Latvijā.

Antarktīdas kontinentam lēnam tuvojas ziema. Gaisa temperatūra dienas laikā pieturas ap nulle grādiem, biežāk tiek novērots slapjš sniegs, un reti ir saulainas dienas. Sniega uzsnigšana radīja bažas par augsnes paraugu ievākšanu, tomēr pēc pusotras dienas lietus sekmēja sniega izkušanu un ekspedīcijas dalībnieki veiksmīgi turpināja augsnes paraugu noņemšanu. Lai gan laikapstākļi ir salīdzinoši labvēlīgi, pat minūte bez aktīvas kustības ļauj izjust antarktiskos dabas apstākļus līdz kaulam.

Ekspedīcijas dalībnieki ir pieraduši pie putniem, kuru ziņkārīgie skatieni pavada pētnieku gan uz salām, gan Vernadska polārstacijas tuvumā. Antarktikā mīt ne tikai pingvīni, pie kuru radītā aromāta nav tik viegli pierast, bet arī skua putni. Šie pēc skata nekaitīgie klijkaiju dzimtas pārstāvji ekspedīcijas dalībniekiem sagādā neplānotas “izklaides’’, pārvietojot vai uz neatgriešanu aiznesot rūpīgi izvietoto ģeoradara profilu novietojuma un drona nolaišanās laukuma atzīmes. Ne par velti klijkaiju dzimta tiek dēvēta arī par laupītājkaiju dzimtu.

Tumšie vakari Vernadska polārstacijā tiek aizvadīti sarunās ar tās darbiniekiem, kas savā karjerā ir pieredzējuši dažnedažādus interesantus atgadījumus gan saskarsmē ar Antarktīdas iemītniekiem, gan laikapstākļiem. Pieredzes ceļā gūtās zināšanas Latvijas zinātniekiem noderēs turpmākiem pētījumiem polāros reģionos.

Marta beigās Vernadska polārstaciju sasniegs kuģis, kas atvedīs ukraiņu pētniekus, kuri Antarktikā pavadīs turpmāko gadu. Pēc ilgākas uzkavēšanas polārstacijā kuģis kopā ar Ukrainas un Latvijas pētniekiem uzsāks ceļu no Antarktīdasuz Dienvidameriku.

Ekspedīciju atbalsta Latvijas Universitātes fonds (SIA «Mikrotīkls» ziedojuma finansējums), SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate", SIA "Spectre Latvia", veikals " Ceļotājs", Radošo risinājumu aģentūra SIA “Tribe”, Sia "Master Foto".