RECENZIJA: Mindesign "Filth"

© Publicitātes foto

Pašmāju apvienība “Mindesign” bija viena no tām smagmūzikas blicēm, kas nenobijās nodot savu garadarbu Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons” prasīgās žūrijas vērtēšanai (protams, Top 5 viņi netika), un nepalaida garām arī Latvijas Metālmūzikas Gada balvu konkursu.

Grupas pirmsākumi meklējami 2015. gada nogalē, apvienojoties mūziķiem no tādam grupām kā “Malduguns”, “Dark Nexus”, “Break The Norm” un “Enema Express”. Sastāvs: Jānis Naglis (vokāls), Dainis Kļaviņš (ģitāra), Vadims Maisejevičs (ģitāra), Edgars Ceplis (bass) un Kristiāns Voitkevičs (bungas). “Mindesign” necenšas ieturēties konkrēta žanra standartos, bet eksperimentē blekmetāla, “metalcore”, “deathcore un “nu-metal” rāmjos.

“Filth” ir šīs grupas debijas albums, tas tapis 2017. gada pavasarī “KS Records” studijā Kārļa Šteinmaņa vadībā. “Albumu caurstrāvo sabiedrībā nepieņemamas tēmas - sāpes, naids un cilvēka eksistences jēga. Viss kopā sniedz priekšstatu par to, cik patiesībā cilvēks ir neizprotama būtne. Ieturot klasiskās “Mindesign” vērtības, mēs to visu apsmejam. Bet kāpēc tik nopietni? Mēs taču tik un tā esam tikai netīrums uz šīs zemes!” savā preses paziņojumā raksta grupa. Kopumā deviņas dziesmas, no kurām divas ir arī latviski, bet pārējās - nu, ne jau korejiešu valodā, protams…

PAR. Jūtams, ka šie čaļi pirms tam darbojušies citās grupās - uz pieredzes rēķina vien viņi var sniegt atzīstamu meistarības līmeni, kas it īpaši attiecas uz ģitāristu tandēmu. Ir dažas “odziņas”, kuru dēļ vērts šo stilu maisījumu klausīties, piemēram, interesantās ritma maiņas vairākās kompozīcijās. Ja kādu gabalu īpaši izcelt, tad tas laikam varētu būt ievadošais “Dreamless” vai meistarīgā “Bulimia”.

PRET. Lai kā “Mindesign” centušies eksperimentēt, viņi nav tikuši diez ko tālāk par “metālkora” aili, turklāt lielākoties šī stila štruntīgākajās izpausmēs. Ar neapbruņotu ausi praktiski neizprotami teksti - pat latviskie, tāpēc atliek vien minēt, kas vēstīts dziesmā ar interesanto nosaukumu “Mineta karaliene”. Kopumā - metālisks “bardaks” nevis daudzveidība.

Svarīgākais