Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Inovatīvs palīgs angļu alfabēta apguvei

AWESOMAIS BĪTLS UN DZELTENĀ ZEBRA. Grāmatas prezentācijas ballītē, kas notika 1. februārī mūzikas namā Daile, Awesomā Bītla lomā iejutās mūziķis Renārs Kaupers, bet māksliniece Indra Sproģe bija dzeltenā zebra © F64

Februāra pirmajā dienā klajā ir nākusi mākslinieces Indras Sproģes un populārā mūziķa Renāra Kaupera kopīgi veidotā grāmata Awesome Beetle’s Colors, kas ir inovatīvs palīgs angļu valodas alfabēta apgūšanai. Tā tapusi pēc slavenās multfilmas un tūkstošiem bērnu jau pazīstamās un iemīļotās dziesmas Joka pēc alfabēts.

Asprātīgā grāmatiņa jeb burtu rotaļa Joka pēc alfabēts, kas dienasgaismu ieraudzīja 2010. gada nogalē un vēlāk Vijas Blūzmas režijā «joka pēc» atdzīvojās arī Leļļu teātra izrādē, daudzus bērnus jau pārliecinājusi, ka alfabēta mācīšanās var būt jautra un radoša. Bet, tā kā angļu valodā vārdi alfabētā rīmējas pavisam citādi nekā latviešu valodā, apaļais ābols, protams, vairs necep bumbiera čības, un divmetrīgā eglē ērglis nefilmē gliemežu ģimeni. Šoreiz tas ir Awesomais Bītls, kas izkrāso pavisam netīru ziloni. Melodija ir tā pati, tikai stāsts ir pilnīgi cits. Un atkal pavisam dīvains, pat sirreāls. Bet, kā apgalvo trīs dēlu mamma Indra Sproģe: arī šis stāsts ir tieši tāds, kā patīk bērniem.

F64

«Ideja rodas no problēmas. Ja spīd saule, ir zila debess un ziedoša pļava, ideja nenāk. Tā nolaižas tajā mirklī, kad ir grūti: kad tu brien pa dubļiem un domā, kur dabūt dēli, lai uztaisītu tiltiņu un dubļiem pāri tiktu sausām kājām,» saka māksliniece Indra Sproģe, atklājot, ka viņas jaunākais dēls Filips ir vaininieks pie tā, ka savulaik radās Joka pēc alfabēts. Jo viņš nevarēja iemācīties alfabētu, un mammai nācās meklēt radošāku apmācības pieeju. Vēlāk līdzīgā veidā tapa arī grāmatiņa un skaņu ripulis Māci mani, degunlāci, pierādot, ka ne mazāk jautri, krāsaini un skanīgi var mācīties arī reizrēķinu.

Līdzīgi kā Joka pēc alfabēts, arī angļu alfabēta grāmatiņa iedarbojas uz visām maņām - bērni var gan šķirstīt grāmatu ar krāsainām ilustrācijām, gan lasīt tekstu, gan vērot animācijas filmu, gan dziedāt līdzi karaoke versijai. Tikai šoreiz grāmatas autori Indra Sproģe un Renārs Kaupers gājuši vēl soli tālāk - viņi ir radījuši arī alfabēta deju, kur katram burtam ir atbilstošs dejas solis.

Indras Sproģes režisētā animācijas filma Awesome Beetle’s Colors jau ir apceļojusi pasauli, piedaloties daudzos starptautiskos animācijas festivālos Eiropā, Āzijā, Amerikā, Austrālijā. Tā izpelnījusies gan bērnu sajūsmu, gan profesionāļu atzinību, pārvedot arī Latvijai pirmo prestižā Starptautiskā Animācijas filmu festivāla Annecy 2016 žūrijas balvu Kristāls. Starp citu, šajā festivālā tika pieteikta 2651 filma, nominētas 200, bet balvas saņēma tikai 18.

Izdevniecībā Jaunciema osta tikko izdotā grāmata Awesome Beetle’s Colors būs viena no tām, kas šogad pārstāvēs Latviju starptautiskajā Londonas Grāmatu gadatirgū.

Laba ziņa arī saldummīļiem - angļu alfabētu tagad var ne tikai nodziedāt un nodejot, bet arī pagaršot. SIA Pure Chocolate ir radījusi Awesome šokolādes trifeļu izlasi, kurā katram burtiņam ir sava garša. Kolekcijā pavisam iekļautas 26 šokolādes trifeles, kā arī krāsojamās kartītes ar filmas varoņu attēliem. Turklāt ar īpašas aplikācijas palīdzību kastes vāks atdzīvojas, ļaujot noskatīties animāciju.