Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Symbolic "Mūžam saule debesīs"

© Publicitātes foto

Šķiet, pašmāju grupa "Symbolic" pastāv jau veselu mūžību (ja precīzāk – no šā gadsimta sākuma), taču tikai tagad klajā nācis viņu debijas albums.

Tas nav arī nekāds brīnums, jo “Symbolic” līdz šim visspilgtāk palikuši prātā ar sastāva un arī stilistiskajām izmaiņām. Pašlaik grupas sastāvā ir Uldis Kākulis (vokāls), Jānis Rage-Raģis (ģitāra), Lauris Aišpurs (ģitāra), Ģirts Blūms (bass) un Ēriks Lizbovskis (bungas), savukārt tās muzikālais stils nogruntējies pie folkroka.

Lēmums art šajā lauciņā tapis pēc dalības festivālā “Bildes ‘2003”, kurā “Symbolic” sadarbojās ar Niku Matvejevu un kopīgi izpildīja skaņdarbu “Daugaviņa” folkmetāla versijā. Albuma „Mūžam saule debesīs” ieraksti tapuši dažādās studijās kopš grupas rašanās pirmsākumiem līdz pat mūsdienām, kas izskaidro arī dažādu viesmākslinieku dalību ierakstos. Tautisko pieskaņu albumam dod pazīstamās folkloristes Dinas Liepas iespēlētie tradicionālie instrumenti. Jāpiebilst, ka diskā iekļautas divas nu jau aizsaulē esošā Nika iedziedātas dziesmas - jau pieminētā “Daugaviņa” un “Ziemassvētku dziesma”. „Latvieši kopš senseniem laikiem apdzied dabu, mitoloģiskus tēlus un dievības, tas ir dzirdams arī “Symbolic” dziesmās. Folklora joprojām ir svarīga latviskās kultūras un identitātes sastāvdaļa. To arī grupa vēlas nodot savam klausītājam. “Symbolic” vēlas uzrunāt klausītājus, kuriem ir piederības un atbildības izjūta pret savu tautu, zemi un senčiem, kā arī jebkuru, kam ir interese par latviešu tautas kultūru un vēsturi,” vēsta paši mūziķi.

PAR. Lai gan piegājiens savienot tautisko instrumentu skanējumu ar rokmūziku nav nekas jauns, tas vienalga ir gana simpātisks. No albuma noteikti izceļama pārsteidzoši spēcīgā un labi atmiņā paliekošā “Jodam galvu” un šādus pat epitetus pelnījusī “Mūžam saule”, tāpat ar roķīgajām ģitārām un pamatīgām bungām apveltītā “Mēnestiņis, karavīris”, protams, arī leģendārā “Daugaviņa”.

PRET. Ulda Kākuļa vokāls ir varens - ne velti teju katrās “Bildēs”, kurās viņš ir itin biežs viesis, attiecīgā koncerta vadītājs nepiemirst uzsvērt, ka Uldis varētu dziedāt arī bez mikrofona, viņš tāpat būtu labi dzirdams un saprotams arī klausītājiem zāles pēdējās rindās. Taču rokmūzika viņam totāli nepiestāv - tas ir jūtams gan “Symbolic”, gan cita viņa projekta r/a “Zvani” skanējumā.