Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

BRĪDINĀJUMS: Helovīna vakara pastaiga var radīt draudus bērnu drošībai

© f64

Helovīna tradīcija arī Latvijā ir kļūst plaši populāra un 31.oktobra vakarā maskās tērptus bērnus uz ielas redzēt daudzviet. Tomēr apsardzes uzņēmums "Koblenz Drošība" vēlas atgādināt vecākiem un arī pašiem bērniem - neaizmirst par drošības priekšnosacījumiem, īpaši atrodoties tumšajā laikā uz ielas. Galvenais nosacījums - pieaugušiem vajadzētu pavadīt bērnus Helovīna vakara pastaigā un noteikti parūpēties par to, ka svētku maska ir labi pamanāma un iekļauj gaismas atstarotājus, tādā veidā nodrošinot, ka bērni uz ielas ir labi pamanāmi.

Tā kā galvenā Helovīna tradīcija ietver to, ka bērni staigā no mājas uz māju "lūdzot" saldumus, tas nozīmē, ka bērniem ir saskarsme ar svešiem cilvēkiem, bērni pārvietojas pa ielām un ceļiem tumsā. Tas var radīt daudz drošibas draudus bērniem, tādēļ aicinam vecākus atbildīgi izvērtēt šo izklaidi un noteikti pavadīt bērnus šai vakara pastaigā.

Drošības ekspertu ieteikumi Helovīna vakaram:

1. Vecākiem noteikti pavadīt bērnus šai svētku gājienā, kas būs gan papildus drošības garants, gan arī, protams, papildus prieks bērniem, kopā ar vecākiem darot ko aizraujošu.

2. Ja bērni ir lielāki un noteikti vēlas doties pastaigā kopā ar citiem bērniem, noskaidrot ar kādiem citiem bērniem kopā dodas jūsu bērns. Bērniem ieteicams staigāt grupiņās ne mazākās pa trim, kurās vismaz vienam no līdzgājējiem ir 14 gadu. Vienoties, ka lielākie bērni atved mazākos līdz mājām vai vecākiem.

3. Noteikti pārliecinieties, ka bērnu izvēlētais maršruts ir viena iela, kas ir labi apgaismota un pārredzama. Noteikti jāizvairās no pastaigām slikti apgaismotās sānielās.

4. Noteikti iekļaujiet bērna Helovīna kostīmā kādu atstarojošu elementu, lai tumsā mazais svētku svinētājs būtu labi pamanāms gan autobraucējiem, gan riteņbraucējiem.

4. Ja tomēr bērni dodas vieni svētku pastaigā, tad vēlreiz brīdiniet par to, ka nekādā gadījumā nedrīkst iet svešā mājoklī iekšā vai sēsties pie svešinieka automašīnā.

5. Kad bērni ir atgriezušies no "saldumu medībām", rūpīgi pārbaudiet iegūto cienastu, lai pārliecinātos, ka tur nav nekā tāda, kas rada draudus veselībai.

6. Pārliecinieties, ka ziniet maršrutu, kur bērni dodas "saldumu medībās" un precīzi norunājiet laiku, kad jāatgriežas mājās. Protams, vislabāk ir regulāri arī sazināties pa mobilo tālruni.

7. Brīdiniet bērnus, nekādā gadījumā neiet pie mājām, kur nav āra apgaismojums un arī mājai ir tumši logi. Tāpat noteikti izvairīties no tumšām kāpņu telpām.

8. Norunājiet laiku, cikos bērniem jāatgiežas mājās.

9. Pasākuma laiks jāizvēlas arī tāds, lai bērni netraucētu citus, kuri jau vēlas doties gulēt, tātad ne vēlāk kā 21.00.

10. Izskaidrot bērniem, ka jābūt laipniem, saprotošiem ja kāds neatver durvis vai vienkārši mājās nav saldumu. Arī ar aizjokošanu jābūt robežās un jāizkaidro bērniem,ka darīt lielas blēņas, piemēram apmētāt māju ar jēlām olām vai puvušiem tomātiem ir nejauki un nekādi nesader kopā ar svētku sajūtu.

11. Vislabāk izstrādāt pastaigas maršrutu kopā ar bērniem un apciemot tikai savus draugus un radiniekus.

Antranias/pixabay.com

12. Ja savos svētku dekoros izmantojiet ķirbi ar degošu sveci iekšā vai citu dekoru ar atklātu liesmu, parūpējieties, lai tas ir novietots drošā, bērniem nesasniedzamā vietā, kā arī neatstājiet degošu sveci nepieskatītu, piemēram, uz palodzes.