RECENZIJA: Cradle Of Filth "Cryptoriana"

© Publicitātes foto

Britu ekstremālā metāla grupa “Cradle Of Filth” kaut kādā mērā ir saistīta ar Latviju – jau otrā tās albuma vāciņa dizaina autors ir savdabīgais latvju mākslinieks Artūrs Bērziņš, turklāt arī videoklipu dziesmai “Heartbreak And Seance” grupa filmēja tieši pie mums.

Taču ne jau tikai tāpēc mums šī blice ir interesanta - “Cradle Of Filth” šobrīd neapšaubāmi ir viena no simfoniskā blekmetāla līderēm pasaulē. Šī grupa izveidota 1991. gadā Safolkā, iesākumā spēlēja visai norvēģisku blekmetālu, bet vēlāk sāka savai mūzikai pievienot arī gotiskā un simfoniskā metāla elementus, kas izrādījās pareizais solis. “Cradle Of Filth” kontā ir ducis albumu, kuri ar apskaužamu regularitāti nāk klajā ik pa diviem gadiem. No topu viedokļa raugoties, praktiski visi pēdējos gados izdotie ripuļi ir līdzīgi, jo grozās ap britu Top 50, turklāt gūst itin labus panākumus arī štatos. “Cryptoriana - The Seductiveness Of Decay” iekļautas astoņas kompozīcijas, kuras tematiski vēsta par Viktorijas laiku šausmām, mistiku un aizkapa dzīvi. Izdevēji - “Nuclear Blast”. Vēl jāpiebilst, ka dziesmas “Vengeful Spirit” ierakstā piedalījusies arī pazīstamā dziedātāja Liv Kristine.

PAR. Monumentāls darbs, kas neļauj atslābt no pirmās kompozīcijas līdz pašai pēdējai. Starp citu, tieši pēdējo dziesmu “Death And The Maiden” gribētos kronēt kā pašu spēcīgāko visā albumā. Simfoniskās mūzikas un kordziedājumu iestarpinājumi savienojumā ar aso un skarbo blekmetālu griezīgajā Denija Filta vokāla pavadījumā - viss pēc pašiem labākajiem “Cradle Of Filth” standartiem!

PRET. Pat nav nekā īpaši iebilstama, ja neskaita vienu lietu - subjektīvi “Cradle Of Filth” kaut kā nekad nav spējuši “iekustināt”. Nespēj tā to arī tagad.

*Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”