Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide

IESAKA: Atmiņu klade mammai un meitai

AIJA + ELIZABETE. Aijas Selgas-Brikmanes meitai Elizabetei ir trīsarpus gadi – īstais vecums, kad mamma var ielikt tādus pamatus, lai meita veidotos par spēcīgu personību. Viņas radītajā Atmiņu kladē mammai + meitai nav noteikumu, pareizo vai nepareizo atbilžu – tā ir iespēja kopā doties vēl nebijušā ceļojumā © Foto no Aijas SELGAS-BRIKMANES personiskā arhīva

«Izmēģiniet ko jaunu – sarunāties uz papīra. Rakstiet, zīmējiet, līmējiet un krāsojiet – šādi izteikt savas sajūtas, domas un emocijas ir vieglāk, nekā izstāstīt mutiski. Tas būs nebijis un interesants veids, kā mammai un meitai iepazīt vienai otru no pavisam citas puses,» aicina trīs gadus vecās Elizabetes mamma Aija Selga-Brikmane.

Meklējot arvien jaunus un aizraujošus veidus, kā interesanti pavadīt laiku kopā ar savu meitu, vienlaikus stiprinot un uzlabojot abu attiecības, pērnā gada rudenī Aijai dzima ideja par Atmiņu kladi mammai + meitai, kur ļauties iedvesmai, domu lidojumam, savām sajūtām un vēl nebijušam ceļojumam abām kopā. Lai iedvesmotu arī citas mammas apzināties savu lomu bērna attīstībā un reizē interesanti un jēgpilni pavadīt laiku kopā ar meitu, šā gada maijā izdevniecībā Jāņa Rozes apgāds Atmiņu klade mammai + meitai ieraudzīja savu dienasgaismu. Dažu mēnešu laikā tā iemantoja tik lielu interesi, ka šoruden tiek izdota atkārtoti. To atkal varēs iegādāties J. Rozes grāmatnīcās visā Latvijā, tā ir pieejama interneta veikalā janisroze.lv, un to var pasūtīt arī atminuklade.lv.

«Kad es mācījos pamatskolā, mums ļoti populāras bija atmiņu klades. Katram tāda bija, un visi klasesbiedri tajā rakstīja atbildes uz dažādiem jautājumiem. Tas bija tik jautri! Man šī klade no septītās klases ir saglabāta joprojām,» stāsta Aija SelgaBrikmane. Uzaugusi ļoti dinamiskā ģimenē, kur vecāki aktīvi iesaistījās viņas un brāļa Sandra audzināšanā un personību veidošanā, Aija, kļuvusi par mammu, saprata, ka arī savai meitai gribētu dāvāt interesantu un aizraujošu bērnību. «Viena lieta ir kopā rotaļāties, bet man gribējās kaut ko vēl - kaut ko tādu, kam apakšā ir lielāka jēga, lielāka nozīme viņas tālākai attīstībai un, kas svarīgi, mūsu savstarpējo attiecību stiprināšanai,» stāsta Elizabetes mamma.

«Mēs, māmiņas, esam paraugs un iedvesmas avots mūsu bērniem. Un jo sevišķi tādas esam savām meitām,» Aija sapratusi. Viņa stāsta, ka meita ievēro un atceras pat, viņasprāt, nenozīmīgas dzīves epizodes un notikumus. Atdarina viņu ik uz soļa un no šīs pieredzes mācās, veidojot savus priekšstatus par dzīvi. «Tādēļ, manuprāt, ir ļoti svarīgi veidot apzinātu komunikāciju ar savu meitu, iedvesmojot, palīdzot un atbalstot viņu. Lai sasniegtu vēlamo rezultātu, mums sākumā jāiemanto meitas uzticība, un es esmu pārliecināta, ka abpusēji atklātas un sirsnīgas sarunas ir viens no veidiem, kā to izdarīt. Ir tikai jāpamēģina. Tas būs kas jauns un nebijis, to varu garantēt,» saka Atmiņu klades mammai + meitai autore.

Starp citu, tā ir tikai pirmā no kopumā četriem plānotajiem Atmiņu klades veidiem. Aija sola, ka jau šogad tāda būs arī mammai + dēlam, bet vēlāk arī tētim + meitai un tētim + dēlam.