Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

RIGA FOOD 2017. Pirmoreiz Eiropā – tējas čempionāts bērniem

TĒJAS GURU Jurijs Podusovs ikvienu interesentu aicina uz izstādi Riga Food 2017, kur šodien notiks Rīgas Tējas dienas, bet sestdien – Latvijas Nacionālais tējas turnīrs bērniem © Lauris Aizupietis/F64

Šodien pulksten 10 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā durvis ver Baltijā nozīmīgākais pārtikas nozares pasākums – 22. Starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde Riga Food 2017, ko organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 un kas turpināsies līdz 9. septembrim.

Šogad tās piedāvājumā ir vērienīga ekspozīcija, kurā piedalās 715 uzņēmumu no 37 valstīm, tostarp 14 valstu nacionālie stendi, meistaru un pārtikas produktu konkursi, jaunumu prezentācijas, aizraujoši šovi, izglītojošas meistarklases un degustācijas.

Šodien reizē ar izstādes oficiālo atklāšanas ceremoniju, kurā gaidāma augstas kvalitātes pārtikas produktu - piena, maizes un medus - konkursu uzvarētāju apbalvošana (halles Nr. 2 balkonā), hallē Nr. 1 sāksies Rīgas Tējas dienas, kas turpināsies līdz pat pulksten 17. Uz tām aicina pazīstamais tējas guru Jurijs Podusovs, Latvijas Tējas čempionāta organizators, tējnīcas X-Chai Riga tējas meistars, biedrības Latvia Tea Board dalībnieks un žūrijas pārstāvis tējas čempionātos daudzviet pasaulē. «Šodien savu tējas gatavošanas meistarību, kompozīcijas un degustācijas mākslu rādīs tējas meistari, pārstāvot ne tikai Latvijas, bet arī Korejas, Ķīnas un Japānas tējas kultūru tradīcijas. Būs arī negaidīti pārsteigumi,» sola Jurijs Podusovs, ikvienu interesentu aicinot apmeklēt izstādi, lai smeltos idejas un papildinātu savas zināšanas tējas pagatavošanā.

Savukārt sestdien, 9. septembrī, no pulksten 11 līdz 15 ikviens interesents tiek aicināts sekot notikumiem hallē Nr. 1, kur norisināsies Latvijas Nacionālais tējas turnīrs bērniem (vecumā līdz 10 gadiem). «Pagājušogad izstādes ietvaros organizējām tējas čempionātu pieaugušajiem, kur ikviens, neatkarīgi no viņa pieredzes, varēja demonstrēt savas prasmes. Šogad šādu iespēju dodam bērniem - ar mērķi gan ieinteresēt, gan iepazīstināt ar tējas gatavošanas kultūru jau no mazotnes, lai nākotnē veicinātu tējas meistarības attīstību un profesionālo izaugsmi,» saka Latvijas Nacionālā tējas turnīra bērniem organizators un vadītājs, uzsverot, ka šāds precedents - tējas čempionāts bērniem - ir Eiropā pirmais. Arī Jurijs par tējas baudīšanas mākslu sācis interesēties jau bērnībā, bet ar to profesionāli un aktīvi nodarbojas pēdējos septiņus gadus. Viņu var sastapt Tea Deli tējas namiņā Vecrīgas viesnīcā Pullman Riga Old Town, kur, apkopojis plašo tējas garšas baudījumu no visām pasaules malām, viņš saviem viesiem piedāvā nobaudīt apmēram 20 ekskluzīvu tēju veidus. Organizējot un piedaloties publiskos pasākumos, Jurijs Podusovs vēlas veicināt sabiedrības izglītotību tējas jomā. Tāpēc radīts Nacionālais čempionāts Tējas meistaru kauss, kas ir jau starptautiskas sacensības starp tējas nozares profesionāļiem. «Bet mans mērķis nav kopēt citu pasaules tautu tējas gatavošanas tradīcijas - es vēlos akcentēt mūsu valsts nacionālo kolorītu un demonstrēt, kā tēju gatavo, pasniedz un bauda Latvijā,» uzsver Jurijs Podusovs.

IZBAUDIET VĒL NEBIJUŠAS GARŠAS

Izstādē «Riga Food 2017» gaidāmas arī pašmāju ražotāju vēl iepriekš nebijušu produktu debijas:

* Mārlapiņu aveņu mārrutki, ko var lietot ar gan ar sāļiem, gan ar saldiem ēdieniem, bet vislabāk tie sader kopā ar dažādiem sieriem un putnu gaļu

* Kukaburra ābolu ghī sviests, ko ir pazinuši jau senie latvieši (Launkalnes pagasta zemnieku saimniecība Buliņi)

* bezalkoholisks ingvera dzēriens Ingverini ar Latvijas augu piedevām, kas uzlabo vielmaiņu, stimulē asinsriti (mājražotājs Jānis Smelteris no Ikšķiles novada)

* Gustiņa burciņkūciņas no dabiskām izejvielām un bez konservantiem no Alūksnes

* mājās gatavoti maršmelovi no Latvijā audzētām ogām un augļiem (saimnieces Zanes Paegles Mājas zefīrs)

* BestBerry irbeņu pulveris, kas ir lielisks vitamīnu spridzeklis rudens sezonā

* čili želeja no Latgales Turku pirts ciema, kas ir asumiņš ar raksturu un lieliski sader ar sieru un speķi

* svaigēdāju kūka, ko piedāvās nobaudīt Ideju bode

RIGA FOOD 2017 DARBA LAIKS

- Šodien no pulksten 10 līdz 18 (profesionāļu diena)

- 7. un 8. septembrī - no pulksten 10 līdz 19

- 9. septembrī - no pulksten 10 līdz 17