Piešķir naudu Mākslas muzeja rekonstrukcijas skicēm

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēdē atbalstīts Īpašuma departamenta priekšlikums par līdzekļu piešķiršanu 65 000 latu apjomā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas rekonstrukcijas starptautiska skiču projekta izstrādei.

Pēdējos gados muzejs atkārtoti ir aktualizējis jautājumu par ēkas, kuras celtniecība tika uzsākta 1903.gadā un kura tika nodota ekspluatācijā pirms 104 gadiem, ļoti slikto tehnisko stāvokli. Tas ir plaši izskanējis arī masu medijos. Visā pastāvēšanas laikā ēkā nav bijis komplekss kapitālais remonts. Pašreizējā situācijā jau tiek apdraudētas nacionālās kultūras vērtības un netiek nodrošināti optimāli apstākļi mākslas priekšmetu eksponēšanai un izglītojošām aktivitātēm.

Muzeja ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un viena no reprezentatīvākajām celtnēm pilsētas centra bulvāru loka apbūvē. Muzejam ar tā daudzpusīgo un intensīvo darbību ir nozīmīga vieta Latvijas kultūras procesos, sabiedrības izglītošanā un brīvā laika pavadīšanā, starpkultūru dialoga veicināšanā, tūrisma piesaistē Rīgas pilsētā.

Ceļš no skiču projekta līdz idejas realizācijai ir pietiekami garš, tādēļ šobrīd šķiet ir pats piemērotākais brīdis, lai uzsāktu darbu pie šī projekta, gan no laika plānošanas, gan arhitektu darba izmaksu viedokļa.

Muzeja direktore Māra Lāce pauž gandarījumu par domnieku izrādīto izpratni un atbalstu, kā arī izsaka cerību, ka ar tādu pašu sapratni šo jautājumu tālāk skatīs Pilsētas attīstības komitejā.

Svarīgākais