Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Izklaide

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto, www.fotolatgale.lv

Brīvdienu ceļvedis

MĀKSLAS PIKNIKS RĒZEKNES PUSĒ

Svētdien, 16. jūlijā, Rēzeknes novada Lūznavas muiža jau otro reizi aicina uz mākslu un garšu festivālu Mākslas pikniks, kurā vieglā atmosfērā satiekas mūzika, māksla, laikmetīgā deja, garšas un citas norises bērniem un pieaugušajiem. Šī pasākuma mūzikas programmā paredzētas Audience Killers, Framest, Tautumeitas, Rihards Lībietis Orchestra, Piparmētra, L’Chaim, Rūnas, Jezups i Muosys, Voice Of Instruments un citu grupu uzstāšanās. Paralēli tam būs skatāms literāri muzikālais uzvedums Atlaižu, kurā piedalās mūziķe Kristīne Kārkle un aktrise Vizma Kvēpa, notiks laikmetīgās dejas izrādes Dzirdi mani un Fafabulala, kā arī izdzīvota izrāde bērniem 7 pasakas par Ņukucīti. Mākslas piknika ideja ir savienot dažādas jomas un disciplīnas, parādot, ka nav jābūt profesionālam māksliniekam, lai spētu sev apkārt atklāt un novērtēt skaisto, tādēļ uz pasākumu aicināts ikviens, kas labā kompānijā vēlas gūt muzikālu, vizuālu un gastronomisku baudījumu.

OPERETES FESTIVĀLS IKŠĶILĒ

Šo piektdien un sestdien Ikšķilē norisināsies otrais Operetes festivāls, kura laikā uzstāsies Austrijas džeza orķestris Eddie Luis und die Gnadenlosen XL un mecosoprāns Helēna Sorokina, solisti no Itālijas un Polijas, kā arī Latvijā iemīļotie mākslinieki - Sonora Vaice, Dainis Skutelis un Marlēna Keine. Festivālu iesāks labdarības koncerts Dvēseles stīgas 14. jūlijā Ikšķiles luteriskajā baznīcā ar Sonoras Vaices un jauno operetes solistu piedalīšanos. Austrieši būs dzirdami sestdien Ikšķiles tautas namā. Operetes festivāla galā koncertā 15. jūlijā skanēs skaistākās operešu melodijas renovētajā un atjaunotajā Ikšķiles brīvdabas estrādē. Koncertā piedalīsies solisti no Itālijas un Polijas, kā arī Latvijā iemīļotie solisti - Sonora Vaice, Dainis Skutelis, Nauris Indzeris, Marlēna Keine, Emīls Kivlenieks, Laura Purena un citi. Festivāla izskaņā - valšu vakars.

ATKAL FESTIVĀLS, ATKAL BAUSKĀ

15. un 16. jūlijā jau otro gadu Bauskas pilī, rātsnamā un Bauskas Svētā Gara baznīcā notiks Kurzemes un Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls Vivat Curlandia!. Tajā skanēs viduslaiku un renesanses mūzika, ko atskaņos mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Spānijas, Austrijas, Itālijas un Francijas. Apmeklētājiem būs iespēja arī vērot senāko līdz mūsdienām saglabājušos Džulio Kačīni operu Eiridīke. Šis festivāls norisināsies tā muzikālajam saturam vēsturiski atbilstošā vidē - senās mūzikas atskaņošana notiks ar vēsturiskiem instrumentiem un tērpiem, lai radītu atbilstošu gaisotni. Festivāla atklāšana notiks sestdienas pēcpusdienā pie Bauskas pils vārtiem ar teatrālu uzvedumu, kas būs interesants arī ģimenēm ar bērniem, bet tās pašas dienas vakarā Bauskas kultūras centrā notiks pirmatskaņojums Latvijā - 1600. gadā sarakstītā opera Eiridīke.

KŪLMANĪŠI PIE DENISA

Šo sestdien Denisa Paškeviča Jazz Club Palasta ielā uzstāsies grupa Coolams Report, kuri tur vienmēr tiek gaidīti ar nepacietību - četri bluesfusion žanra pārstāvji jau otro gadu mācās Berklijas mūzikas koledžā un dzīvo ASV, tāpēc pie mums viņi redzami un dzirdami diezgan reti. Rihards Kolmanis (ģitāra, vokāls), Elvis Lintiņš (taustiņi), Sintija Grigorjeva (bass, vokāls) un Pēteris Žīle (bungas) ir uzstājušies lielākajos Eiropas festivālos, kā arī snieguši koncertus neskaitāmās valstīs. Par viņu individuālo meistarību klīst leģendas, turklāt šie mūziķi vēl ir ļoti jauni - viņiem viss vēl priekšā.

DŽEZS SPĪĶERU KVARTĀLĀ

14. jūlija vakarā Spīķeru kvartālā risināsies džeza, fanka un dzejas koncerts - Wise Music Society atsāk mūzikas pasākumu sēriju, kuras ietvaros vakara laikā uz vienas skatuves apvieno jau zināmas mūzikas grupas un pavisam jaunus projektus. Šī pasākumu sērija dzima līdz ar minētās apvienības darbības sākumu 2014. gadā, lai koncertu programmās iekļautu gan zināmas grupas, gan jaunākus projektus. Šādā veidā māksliniekiem rodas iespēja smelties iedvesmu pie kolēģiem, bet klausītājiem - klausīties iemīļotus un atklāt pavisam jaunus muzikālos iedvesmotājus. Šoreiz uz vienas skatuves uzstāsies funkfusion apvienība Pieneņu vīns ar 12 gadu pieredzi, jaunāks dzejas un improvizētā džeza projekts Klausies. Слушай. Listen, kā arī pavisam jauns projekts, kas sastāv no pieredzējušiem mūziķiem — Cariocas, kas izpildīs brazīļu ielu mūziku šoro. Ieeja pasākumā bez maksas.

BEZ TEĀTRA NEVAR

Šonedēļ Kuldīgā risinās vērienīgais pilsētas festivāls Dzīres Kuldīgā, par kura kulmināciju kļūs piektdienas nakts koncertuzvedums Bez teātra mēs nevaram…, kad Kuldīgas estrādē izskanēs tautā iemīļotas teātra dziesmas ar dzejnieka Jāņa Petera dzeju Latvijā populāru mūziķu sniegumā. Šajā uzvedumā satiksies visdažādāko izrāžu varoņi - tēli no vairāk nekā 20 tautā iemīļotām izrādēm, kurus izdzīvos dziedātāji Andris Ērglis, Antra Stafecka, Normunds Rutulis, Anmary, Dainis Skutelis, Ieva Sutugova, džeza orķestra Mirāža mūziķi un Jāņa Strazda instrumentālā grupa. Šveiks, Trīnes grēki, Šerloks Holmss, Meldermeitiņa, Māsa Kerija, Dekamerons, Kabīrijas naktis, Draudzes bazārs, Trīs draugi un Latgola.lv - tās ir dažas no izrādēm, kuru dziesmas krāsainā tērpu, skaņu un deju kokteilī skanēs Kuldīgā. «Latviešiem teātris allaž bijis īpašs un godā celts,» saka uzveduma vadītājs Aigars Dinsbergs. «Šī nakts tikšanās Kuldīgā būs mūsu - koncerta veidotāju - un skatītāju mīlestības un cieņas apliecinājums teātrim, vārdam un mūzikai.».