Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Rīta valdnieks Valdnieks: Kādos 30% gadījumu raidījumos esmu aizmidzis ar acīm vaļā

INTERESANTS DARBS, INTERESANTS UZVĀRDS. «Latvijā sastopamie Valdnieki ir tikai no mūsu ģimenes aprindām – visi, kuri ir Valdnieki, ir mūsu radinieki. Man ir tante, kura ir izpētījusi mūsu dzimtas koku, tāpēc varu ar 99% pārliecību to apgalvot. Tiesa, nemaz tik daudz to Valdnieku nav,» zina stāstīt LTV programmas Rīta Panorāma vadītājs Dāvis Valdnieks © F64

Lai no rīta pamostos darbadienai, dažiem nepieciešama kafija, bet citiem – pamodinoši uzmundrinošs raidījums TV vai radio ēterā. Piemēram, Latvijas Televīzijas (LTV) Rīta Panorāma.

Nopietni jokojot

LTV Rīta Panorāmas vadītāju «standarta tandēms» ir mūždien smaidīgā Linda Krūmiņa un mūždien nenopietnais Dāvis Valdnieks. «Nav jau tā, ka vienmēr esmu mundrs un možs - kādos 30% gadījumu raidījumos esmu aizmidzis ar acīm vaļā. Ar laiku izstrādājas spēja no rīta savākties, taču vispār es no mošanās viedokļa neesmu rīta cilvēks - es labprāt celtos tad, kad Rīta Panorāma beidzas,» atzīst Dāvis. Šķiet, viņa lielākais talants ir spējas ar nopietnu sejas izteiksmi jokojot izkļūt no visām situācijām un aizrunāt jebkuru oponentu. «Nezinu, vai tas ir kaut kas tik būtisks, lai to varētu saukt par talantu,» prāto Dāvis. «Domāju, ka man runāšana ir gan ieguvums, gan trūkums: es reizēm varu šausmīgi daudz vārīties un iziet no jebkuras situācijas, kas man nemaz neliekas grūti, taču tajā pašā laikā reizēm es runāju par daudz, kas droši vien kādu kaitina. Taču rīta ēteram droši vien ir ieguvums tas, ka vari izrunāties ārā no jebkuras situācijas, jo tas tomēr ir dzīvais ēters, kurā mūždien tiek iebraukts auzās un tad nākas no šīs situācijas izkārpīties. Redz, atkal aizrunājos…»

Rīta Panorāmu vērojot, bieži vien šķiet, ka Linda tūlīt savam pļāpīgajam kolēģim ar kaut ko metīs… «Linda sper, turklāt dažkārt diezgan sāpīgi! Un vēl - viņa kniebj rokā. Viņa ir ļoti laba žurnāliste, ļoti jauka kolēģe, bet iepriekš viņa pilnīgi noteikti ir darījusi kādus sarežģītus rokdarbus un trenējusi plaukstas. Vismaz spriežot pēc tā, kā viņa liek manīt, ka - Dāvi, beidz runāt, dod vārdu man… Vai arī tad, kad esmu viņu nokaitinājis,» ar nopietnu sejas izteiksmi klāsta raidījuma vadītājs. «Mēs esam diezgan dažādi, taču mums ir izveidojusies ļoti laba sadarbība. Man ļoti patīk strādāt kopā ar Lindu - mēs viens otru saprotam no pusvārda, un ēterā tā ir ļoti būtiska lieta.»

Nākas būt erudītam

Šķiet, pati grūtākā Rīta Panorāmas sadaļa ir intervijas, kuras liek būt kaut vai vidēji erudītam praktiski jebkurā jautājumā, no ekonomikas un politikas līdz sportam un kultūrai. «Par laimi, mums nav dziļi analītiski rokošās intervijas. Starp citu, cilvēki reizēm pārprot un mēdz sociālajos tīklos pārmest, ka neesam pietiekami iedziļinājušies kādā konkrētā jautājumā, bet tāds nekad nav bijis šī raidījuma formāts! Protams, tas nenozīmē, ka mums nav jāpārzina konkrētā tēma, fons ir jāzina, taču mēs šajās intervijās ļaujam cilvēkiem uzklausīt viedokļus un vienlaicīgi dzert rīta kafiju, necenšoties gūglēt, par ko ir runa.» Dāvis piekrīt, ka lielākā kļūda šajās intervijās ir tā, ka abi ar kolēģi reizēm mēdz uzdot gandrīz vienu un to pašu jautājumu: «Vai nu tobrīd tev austiņā producents stāsta par tālāko raidījuma gaitu, varbūt esi aizdomājies un uz brīdi atslēdzies no konkrētās sarunas un nedzirdi, ko cilvēks pateicis, bet tad gadās šāds fēleris.»

Šo interviju tematiem vadlīnijas sniedz producenti, tomēr jautājumus gatavo paši Rīta Panorāmas vadītāji. «Nākas diezgan intensīvi sekot visām aktualitātēm un notikumiem,» atzīst Dāvis. «Ir grūti atsākt strādāt, atnākot no atvaļinājuma, jo tad šīm aktualitātēm ir sekots maz vai nemaz. Protams, arī ikdienā tāpat lasi interneta portālus un paskaties kādu ziņu raidījumu, paralēli parunājies ar sievu, kaķi vai suni, kā arī mājās dari vēl kaut ko, taču, kad nepieciešams kādu intervēt, tad šos raidījumus klausos daudz nopietnāk, patinu atpakaļ un cenšos iedziļināties detaļās. Protams, tas gluži nav arī maģistra darbs: atgriežoties no atvaļinājuma, vakarā noskaties Panorāmu, skaties uz Lauru Vondu vai Jāni Gesti un paralēli griez gurķus, tomēr tajā pašā laikā uzmanīgi klausies un šušini visus, kas mājās atļaujas staigāt skaļāk par 30 decibeliem,» smejas Dāvis.

Brāļa ietekmē

Dāvis Valdnieks ir valmierietis, kuram diezgan ātri bijis skaidrs, ka viņš pēc ģimnāzijas pabeigšanas dosies studēt žurnālistiku - laikam jau par 13 gadiem vecākā brāļa Kristapa ietekmē, kurš tolaik jau strādāja LTV ziņu dienestā. «Patiesībā paldies mammai, kura iedrošināja sākt krāt pieredzi jau skolā un pieteikties darbā Vidzemes TV. Bailes bija lielas, bet kaut kā saņēmos,» atminas Dāvis. «Pats pirmais sižets bija pirms kādiem desmit gadiem - tas bija absolūti briesmīgs. Es to vēl nesen rādīju ģimenei, visi smējās. Sižets bija par sakoptāko māju Vidzemē: viens pārbijies jaunietis ar trīcošu roku tur mikrofonu, paralēli skatās lapiņā, lai uzdotu jautājumus pašvaldības darbiniecei, kura ir ne mazāk nobijusies. Abi šie nobijušies personāži runā par to, cik skaists un labs ir konkurss par sakoptāko Vidzemes māju, kā valmierieši ir centušies sakopt savus īpašumus utt., taču tajā pašā laikā sižetā nevienā brīdī neparādās neviena no šīm mājām! Parādās tikai puķu dobes, kas safilmētas turpat domes apkārtnē,» smejas žurnālists.

Pirmās darba gaitas galvaspilsētā bijušas kā reportierim TV3 ziņu dienestā, kur veidoti dažādi ziņu sižeti, «sākot no politikas un vēlēšanu tematikas līdz sociālām tēmām un tam, ka ārā ir karsts». LTV tolaik sludinājuši konkursu uz jaunās rīta programmas vadītāju vietām, un Dāvis aizsūtījis CV un motivācijas vēstuli, jo «šķita likumsakarīgi, ka jāvirzās tālāk un augstāk». Piedāvājums atzīts par labu esam, un pēc nelieliem treniņiem runas mākslā un darbā TV kameras priekšā varēja sākt darbu - pirmā diena Rīta Panorāmas vadītāja ampluā bijusi 2014. gada 17. martā. «Precīzi atceros šo datumu, jo mana dzimšanas diena ir 31. martā, un es domāju - ārprāts, ka tikai man tā neiekristu darba dienā! Jo es kautrējos no kolēģiem un nevarēju saprast, kā te ir pieņemts, jānes kūka vai kas. Protams, tagad es zinu, kas kolēģiem garšo, tagad ir ļoti forši - visi viens otru cenšas apsveikt. Dzimšanas diena iekrita darbadienā, taču neviens nezināja, ka man paliek 26, par ko es ļoti nopriecājos, jo kūkas līdzi man, protams, nebija,» joko Dāvis. «Pirmajā raidījumā bija baigais uztraukums, taču arī ne tāds, kad kājas trīc un sejas muskuļi raustās - liels, bet kontrolējams uztraukums. Man līdzās bija Anda Boša, viņa iedvesa lielu pārliecību par notiekošo.»

Sapnis par mašīnām

Vidzemes TV ēterā Dāvim bijis arī autorraidījums par automašīnām, jo viņa sapnis bijis kļūt par autožurnālistu. «Starp citu, es šo sapni šobrīd grasos attīstīt - drīzumā laidīšu klajā savu videoblogu,» jaunumus atklāj žurnālists. «Tas sauksies Dāvis testē. Jau tapušas un samontētas pirmās divas sērijas, laidīšu tās [interneta vietnē] Youtube. Tā beidzot būs mana sapņa par autožurnālistiku materializēšanās. Pēdējoreiz kaut ko līdzīgu es darīju Vidzemes TV un tolaik biju pilnīgi pārliecināts, ka nekad nebūšu ziņu žurnālists, bet tikai un vienīgi autožurnālists. Bet dzīve iegrozījusies tā, ka esmu ziņu žurnālists, kurš joprojām mēģina īstenot savu sapni par autožurnālistiku. Domāju piedāvāt savu skatījumu uz aktualitātēm automašīnu lietās - nedaudz ar humoru, nedaudz ar ironiju. Tajā būs vairāk izklaides nekā informācijas.» Ar tehniskajiem līdzekļiem palīdz brālis, producentu kompānijas Brīvdienas vadītājs Kristaps Valdnieks, bet vispār «tas ir absolūts entuziasms, viss par saviem līdzekļiem, taču es to tik ļoti vēlos, ka man nav žēl». Izrādās, Rīta Panorāmas vadītājs ir auto fans, viņa paša īpašumā ir Volvo ar pagarināto aizmuguri. «Garlaicīgākā automašīna pasaulē, taču nenormāli izturīga, uzticama un ērta. Tajā var iekraut ratus, čemodānu ar miljons bērnu mantām, divas pamperu pakas un papildus vēl var sakāpt visa ģimene,» smaida Dāvis. «Taču pirms tam man bija piektās sērijas BMW - tā gan bija absolūti labākā mašīna! Es ceru, ka nebiju tipiskais bembists, un kādreiz pie šīs mašīnas atgriezīšos, taču tagad vienkārši man ir citas prioritātes.»

Šīs citas prioritātes nozīmē to, ka šobrīd lielākā daļa laika tiek atvēlēta ģimenes dzīvei un mazajam dēlēnam, bet ko vēl brīvajā laikā dara Dāvis? «Man šausmīgi patīk neko nedarīt un slinkot!» atkal jau ar nopietnu sejas izteiksmi saka žurnālists. «Neesmu baigi strādīgais, un būtu melots, ja teiktu, ka esmu čakls, tomēr man ļoti patīk āra darbi, sakopt apkaimi ap māju. Man patīk, ja ap to ir skaisti. Un, jo man paliek vairāk gadu, jo es jūtu, ka man to patīk darīt aizvien vairāk. Bet tam visam pa starpu man vislabāk patīk neko nedarīt.» Izklausās pēc skaistu vecumdienu sapņa… «Kad būšu pensionārs, tad dzeršu vīnu - protams, saprātīgos daudzumos -, bet pa dienu kaut kur braukšu, mašīnā klausoties skaļu mūziku, vāķīšu mazbērnus no skolas un bērnudārza, un vēl man būs fazenda, pie kuras kopšu zālienu. Pulcēšu šajā fazendā visu savu ģimeni, gatavošu viņiem ēst, un visiem būs ļoti jautri. Un vēl - cerams, ka manās bērēs visi dziedās par to, ka dzīve ir skaista un nav par ko bēdāties, jo opis ir nodzīvojis 120 gadus,» stāsta Dāvis Valdnieks. Protams, šajā brīdī sejā nepakustoties ne grimasei...

***

Dāvis Valdnieks

• Dzimis 1988. gada 31. martā Valmierā;

• Izglītība: Valmieras Valsts ģimnāzija; Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte, komunikāciju zinātņu bakalaurs;

• Darba pieredze: TV ziņu dienesta žurnālists; LTV raidījuma Rīta Panorāma vadītājs. «Piedalos arī visos lielajos ziņu dienesta projektos, dažkārt kā producents esmu veidojis arī dokumentālās filmas. Tagad piedalos raidījumu veidošanā arī kā redaktors, piemēram, rudenī LTV būs skatāms bērnu raidījums Oskara laboratorija.»;

• Ģimenes stāvoklis: precējies, sieva Liene, dēls Rūdolfs («9. jūlijā viņam būs gada jubileja!»);

• Hobiji: «Man patīk cept smilšu kūkas dēlam - esmu smagi strādājis pie šīs lietas. Piemēram, vakar abi sēdējām grants karjerā, un man sanāca ļoti labas - cepu ar spainīti. Reāli smieklīgs pasākums!».