Vasaras brīvlaiks klāt; kā nodarbināt savu atvasi?

© f64

Lai bērni vasaras siltajās dienās gūtu jaunus piedzīvojumus un būtu nodarbināti, vecāki bieži vien izvēlas ‘’nosūtīt’’ savas atvases uz nometnēm. Nometnēs bērniem tiek dota iespēja piedzīvot pavisam jaunas emocijas un iepazīt jaunus draugus.

Latvijā ir pieejams plašs klāsts ar dažādām nometnēm. Ir dažādas tematiskās nometnes, tādas, kuras paredzētas talantu attīstībai - sporta, mākslas, mūzikas. Kā arī ir tādas, kuras piedāvā aktīvi un radoši pavadīt brīvās vasaras dienas.

Katram nometnes asociējas ar pavisam ko citu, taču ikviens, kas izvēlas savu atvasi laist uz nometni, cer, ka tur viņam ies labi un tur brīvais laiks tiks pavadīts kvalitatīvi. Bieži vien nometnēs ir paredzētas tādas aktivitātes kā skriešana, lēkšana, rāpšanās, kurās nevar piedalīties visi bērni. Tādēļ samazinot iespēju, ka šāda veida aktivitātes varēs piedalīties bērni ar īpašām vajadzībām. Tomēr arī šādiem bērniem pastāv iespēja izrauties no ikdienas steigas un atpūsties kopā ar citiem vienaudžiem.

Bezmaksas nometne bērniem ar īpašām vajadzībām un vardarbībā cietušajiem

Latvijas Bērnu fonds (LBF) rūpējas par bērniem ar īpašajām vajadzībām un vardarbībā cietušajiem, lai arī viņiem būtu iespējams baudīt nometnes priekus. Jau kopš 1992. gada šis fonds rīko bezmaksas nometnes, kurās bērni var darboties dažādos radošajos pulciņos.

LBF valdes loceklis Andris Bērziņš pauž, ka ideja rīkot nometnes radās ņemot vērā slikto ekonomisko situāciju ģimenēs, kas jo īpaši skāra tās ģimenes, kurās auga bērni ar īpašām vajadzībām. Tādēļ radās ideja par nometni, kura 10 dienu garumā bezmaksas sniedz iespēju gan ģimenei, gan bērniem atpūsties no smagās ikdienas. ‘’Bērniem - būt citu bērnu sabiedrībā, speciālistu uzraudzībā, atpūsties, attīstīt savas spējas, mācīties būt pēc iespējas patstāvīgākiem, savukārt vecākiem iespēja atpūsties no ikdienas nemitīgajām rūpēm.’’

‘’Nometņu mērķi ir uzlabot bērnu pašsajūtu, emocionālo stāvokli, pašapziņu. Tādēļ arī nometņu programmas tiek veidotas, lai nodrošinātu to dalībniekiem saturisku izklaidi, organizēt bērnu laiku tā, lai tie spētu atpūsties, brīvi un nepiespiesti, vienlaikus gūstot praktiskas, dzīvē noderīgas zināšanas, pieredzi un iemaņas.’’

Šogad LBF ir paredzējis rīkot 24 nometnes. Nometnēs var piedalīties jaunieši vecumā no 7 līdz 15 gadiem.

Jau sesto gadu pēc kārtas tiek rīkotas nometnes arī vardarbībā cietušajiem bērniem. Šogad kopā tiek rīkotas septiņas šādas nometnes. Šīs nometnes ģimenēm sniedz iespēju speciālistu uzraudzībā apgūt un veidot iemaņas bērnu audzināšanā, savstarpējā komunikācijā.

‘’Tās tiek rīkotas sadarbībā ar specializētajiem krīžu un rehabilitācijas centriem vardarbībā cietušajiem bērniem reģionos un novadu sociālajiem dienestiem. Tiek rīkotas divu veidu nometnes - gan tādas, kurās piedalās tikai cietušie bērni, gan tādas, kurās piedalās cietušie bērni kopā ar savām ģimenēm. Šo nometņu ievirze ir sniegt bērniem pozitīvu pieredzi par savstarpējām attiecībām, ģimenēm - veicināt nevardarbīgas bērnu audzināšanas prasmes un novērst atkārtotus vai jaunus vardarbības gadījumus nākotnē.’’

Ik gadu LBF saņem ļoti daudz pieteikumu ar vēlmi piedalīties nometnēs. Ģimenes piesaka bērnus nometnēm jau no janvāra. ‘’Vietu skaits nometnēs ir atkarīgs no savākto ziedojumu daudzuma, tādēļ dažreiz nākas atteikt dalību nometnēs, jo piedalīties gribētāju ir vairāk nekā vietu skaits nometnēs.’’

Lai uzzinātu vairāk par LBF rīkotajām nometnēm un to norises datumiem, ir jāapmeklē viņu mājaslapa www.lbf.lv, vai sociālie tīki- twitter, draugiem.lv, facebook, vai tuvākās pašvaldības.

Katram vecākam un bērnam būtu kopīgi jāizlemj, kāda veida nometne būtu vispiemērotākā, lai jaunietis ierastos tās vietā un justos ērti. Tematiskās nometnes ir iecienījuši liela daļa bērnu. Tajās radītās aktivitātes spēj bērna uzmanību noturēt visas dienas garumā. Par vienu no populārākajām tematiskajām nometnēm uzskata ‘’Mirandas Nometnes’’ rīkoto ‘’Harija Potera fanu nometni’’.

Kā atzīst ‘’Mirandas Nometņu’’ vadītāja Lolita Osipova, tad: „nometne ir tas, kas skolnieku vasarai var piešķirt "odziņu", tāpēc nometnes nedēļai ir jābūt pēc iespējas interesantākai un aizraujošākai, ar dažādiem negaidītiem pārsteigumiem. ’Uzklausot daudzu mūsu nometņu dalībnieku ieteikumus, savulaik organizējām ‘’Krēslas fanu nometni’’,’’ Bada Spēļu nometni’’, arī militārās izglītības nometnes "Pasaules glābēji" ideja ir nākusi no bērniem.’’

Savukārt lai uzzinātu vairāk par dažādām Latvijā pieejamām nometnēm bērniem Valsts izglītības, satura centrs ir izveidojis mājaslapu, kurā ir apkopotas visas pieejamās vasaras nometnes. Šajā informatīvajā lapā, www.nometnes.gov.lv, var uzzināt visu svarīgāko par nometņu darbību un tās principiem.

Valsts izglītības un satura centrs savā mājaslapā atgādina, ka vecākiem ir rūpīgi jāpārdomā izvēle, uz kādu nometni vēlas sūtīta savu atvasi. Ir jārespektē bērna intereses un aizraušanās. ‘’Vislielākā kļūda ir, piemēram, aizsūtīt mūziķi uz sporta nometni, lai veicinātu bērna sportisko attīstību, ja pats bērns to nevēlas.’’ Ir jāsaprot, kādā vidē bērns jutīsies visērtāk, lai pēc iespējas atvieglotu viņa pirmos soļus nometnē.

Izklaide

Ar koncertu Spīķeru koncertzālē 20. septembrī Latvijas Radio bigbends kopā ar jaunās paaudzes franču saksofonistu Batistu Erbēnu atklās jauno Amerikas džeza vakaru sēriju, godinot tādus meistarus kā Džons Koltreins, Kanonbals Aderlijs u.c., kā arī atskaņojot Batista Erbēna oriģinālkompozīcijas.

Svarīgākais