Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

Šodien pasaulē atzīmē Nacionālo pazudušo zeķu dienu

© Gatis Gierts, F64 Photo Agency

Visā pasaulē šodien tiek atzīmēta Nacionālā pazudušo zeķu diena, un cilvēki tajā tiek aicināti atvadīties no vientuļniecēm-zeķēm.

Samsung AddWash pētījumā noskaidrots, ka teju 7 no 10 jeb aptuveni 1,3 miljoniem Latvijas iedzīvotāju mājās ir vismaz viena zeķe bez pāra, bet vairāk nekā 10 vientuļu zeķu ir katram piektajam cilvēkam.

Zeķu pazušanas mistēriju atšķetinājuši psihologs Dr. Saimons Mors (Simon Moore) un statistiķis Džefs Elliss (Geoff Ellis). Viņi secinājuši, ka zeķu pazušanai ir vairāk praktisku, nevis pārdabisku iemeslu. Piemēram, tās aizkrīt aiz veļas kastes, vējš zeķes aizpūš no veļas auklas, tāpat tās bieži vien tiek saliktas kopā ar nepareizo pāri vai ieliktas mazgāšanai ar nepareizas krāsas apģērbu.

Kungu veiktajā pētījumā iesaistījušies aptuveni 2000 cilvēku, kuri dalījās ar saviem veļas mazgāšanas paradumiem un problēmām. Tajā noskaidrots, ka pazudušo zeķu problēmu veicina tieši veļas mazgāšanas sarežģītība - nepieciešamība šķirot veļu, izvēlēties dažādas mazgāšanas temperatūras, kā arī centieni atcerēties, cik zeķu ielikts veļasmašīnā.

Scanpix

Balstoties uz to, izstrādāts zeķu pazušanas indekss - jo lielāks iegūtais skaitlis, jo lielāka varbūtība, ka zeķes mazgāšanas procesā noklīdīs. Taču, lai zeķu mazgāšana turpmāk nebeigtos ar to šķiršanos, Samsung radījis veļasmašīnu AddWash. Tās durvīs iebūvēta papildu lūka, kas ļauj zeķes un citus aizmirstos apģērba gabalus pievienot mazgāšanas ciklam, to neapstādinot.

Zeķu pazušanas indekss = (L + C) - (P x A)

Apzīmējumi:

L = Mazgājamās veļas apjoms

Aprēķina, reizinot cilvēku skaitu mājsaimniecībā (p) ar mazgāšanas reižu skaitu nedēļā (f)

C = Mazgāšanas sarežģītība

Aprēķina, saskaitot, cik veļas veidi (t) tiek mazgāti mājsaimniecībā nedēļas laikā (tumšā + gaišā veļa), reizinot to ar nedēļā mazgājamo zeķu skaitu (s)

P = Prieks mazgāt veļu

Mēra ar atzīmi no 1 līdz 5, kur 1 ir "ļoti nepatīk mazgāt veļu" un 5 - "ļoti patīk mazgāt veļu"

A = Uzmanības pakāpe

Darbību summa, kas tiek izdarītas pirms veļas mazgāšanas: kabatu pārbaude, piedurkņu atritināšana, drēbju izgriešana uz pareizo pusi, zeķu atritināšana. Jānorāda kopējais skaitlis.

Tiem cilvēkiem, kuri vēlas aprēķināt iespējamību pazaudēt zeķes vienas nedēļas laikā, pētnieki sagatavojuši formulas sarežģītāku versiju:

Varbūtība = 0,38+ (0,005 x L) + (0,0012 x C) - (0,0159 x P x A)3

Pētījumu veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs “SKDS" interneta vidē pērnā gada februārī. Aptauja ir reprezentatīva ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Izlases lielums ir 1005 respondenti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā - katrā 500 respondenti.