IZMĒĢINI: Joku ēdieni 1. aprīlim

© EMĪLS ZONNE

Sestdienas rītā ir izredzes atlicināt kādu brīdi, lai pārsteigtu un izjokotu ģimeni ar nebijušu maltīti, kā jau tas pienākas Smieklu dienā. Tie, kuri jautrās mānīšanās tradīciju pieņem, ir bez vārdiem vienojušies, ka ik gadu šajā datumā drīkst cits citu izjokot un arī cenšas nezaudēt modrību, lai netiktu apmānīti paši – tā ir sava veida spēle, kas cilvēkus satuvina. Arī ģimenē ir svarīgi, lai būtu sava emocionālā telpa smiekliem un jokiem, varbūt mazliet arī apcelšanai, atzīst psihologi.

Tomēr ir labi jāpārdomā, cik mēs tālu ejam savos jokos. Jau Pitagors, kurš dzīvoja 6. gadsimtā pirms mūsu ēras, teica: joks, tāpat kā sāls, lietojams ar mēru.

Tādēļ varbūt labāk ignorēt, piemēram, tādu ieteikumu kā cepumiem izņemt vaniļas krēma pildījumu un aizstāt to ar zobu pastu vai īstu ēdienu vietā pasniegt no plastmasas darinātus. Ir pietiekami daudz iespēju kulināriem jokiem, neizniekojot produktus un nesabojājot ēstgribu.

Dažas idejas

Frī kartupeļi no āboliem. Ābolus nomizo un ar rievotu nazi sagriež frī kartupeļiem tipiskās šķēlītēs. Sakārto uz šķīvja, uzkaisa nedaudz kanēļa, mazos trauciņos klāt pasniedz «kečupu» - sarkanas krāsas ievārījumu un «dipu» - vaniļas jogurtu vai saputotu saldo krējumu. Šķietamās kartupeļu šķēlītes var arī cept cepeškrāsnī no kārtainās mīklas, iepriekš sagriežot attiecīgā formā un uzkaisot kanēli.

Sula, kuru nevar izdzert. Sulai pievieno želatīnu, salej glāzēs, ieliek tajās salmiņus un novieto ledusskapī, lai želeja sastingst. Pārsteiguma momentu var radīt arī, pasniedzot šādas glāzes un it kā nejauši tās apgāžot uz galda - saturs neizlīs. Vēlāk piedevai pie želejas ceļ galdā putukrējumu vai saldējumu.

Cepta ola no jogurta un konservētiem persikiem. Šim ēdienam izmanto baltas krāsas jogurtu bez piedevām, pēc garšas pievieno cukuru un pietiekamu daudzumu želatīna. Nelielā šķīvītī lej jogurtu tā, lai tas atgādinātu olas baltumu, vidū liek rūpīgi nosusinātu un attiecīgā lielumā nogrieztu persika pusīti; novieto vēsumā, lai sastingst. Cilvēki, kuri šo joku praktizējuši vairākkārt, apgalvo, ka iespējams panākt tik lielu līdzību ar īstu ceptu olu, ka drošībai jāpaslēpj sāls un piparu trauciņi, lai ēdāji tos nepagūtu izmantot, pirms būs sapratuši, kas par lietu. Ja vēlas, piparus var imitēt ar kanēli, bet sāli - ar smalku cukuru.

Kotlešu torte. No kotlešu masas nelielā apaļā pannā izcep divas tortes kārtas, atdzesē. Ja grūti izcept lielu, plakanu kotleti, var cept daudzas mazas, apaļas un pēc tam tās attiecīgi izkārtot. Krēma vietā izmanto kartupeļu biezeni, kam pievieno sāli un kādu piemērotu viendabīgu garšvielu, piemēram, saldās paprikas pulveri vai kariju. Uz lēzena šķīvja liek kotlešu kārtu, pārliek ar biezeni, uzliek otru kotlešu kārtu, tortes virspusi un malas pārziež ar biezeni. Daļu kartupeļu biezeņa pilda konditorejas turziņā ar robotu uzgali, veido rotājumus. Košākam akcentam var izmantot dzērvenes vai mazus tomātiņus.

Viltotie burkāni no siera masas. Ņem trīs daļas krēmsiera un sešas daļas smalki sarīvēta siera Mimolette, pievieno paprikas pulveri, visu rūpīgi samīca. Veido burkānus, lakstu vietā iesprauž dažus pētersīļu zariņus. Uz brīdi atdzesē ledusskapī.

Izpētīts, kas jāēd, lai priecīgāks prāts

Tiem, kuri kļuvuši ļoti aizkaitināmi, ieteicams uzņemt vairāk kalcija, piemēram, izdzert glāzi piena, uzēst jogurtu, biezpienu vai nedaudz siera, arī kādu apelsīnu. Uzņemot kalciju, atbrīvojas neirotransmiteri - ķīmiskas vielas, kas ļauj smadzeņu šūnām savstarpēji sazināties, smadzenēs rodas pozitīva atbildes reakcija un uzlabojas garastāvoklis.

Pret skumjām palīdz trekni ēdieni. Tas nav aprīļa joks. Lēvenas universitātē Beļģijā veikts pētījums, kurā noskaidrots, ka trekns ēdiens spēj samazināt skumjas uz pusi. Tas, domājams, saistīts ar apstākli, ka gremošanas trakts sūta signālus tieši uz smadzenēm un, ja vēders ir apmierināts, tad arī prāts priecīgs.

Ja trūkst enerģijas, der padomāt par ēdieniem, kuri satur D vitamīnu, piemēram, siļķes, skumbrijas, laši, ikri, sviests, olas dzeltenums, aknas, siers, pētersīļi. D vitamīns veicina mitohondriju funkcionēšanu - tās ir šūnu sastāvdaļas, kuru uzdevums ir nodrošināt šūnas ar enerģiju.

Kad pārņēmis stress, jālūkojas pēc uztura, kurā ir sabalansēta ogļhidrātu un olbaltumvielu attiecība. Ogļhidrāti dod enerģiju, bet olbaltumvielas palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs, palēninot tā uzsūkšanos. Var apēst nelielu pilngraudu maizīti ar riekstu sviestu vai arī jogurta smūtiju.

Tiem, kuri jūtas nelaimīgi, ieteicams lietot vairāk probiotisku - labās baktērijas saturošu produktu. Tie nav tikai jogurti un citi skābpiena produkti, bet arī skābētie kāposti, tējas sēne (kombucha), tumšā šokolāde.

Ja cilvēks sajūtas vientuļš, talkā nāk iemīļoti, mierinoši, kopš bērnības pazīstami ēdieni, kādus cilvēkam savulaik gatavojusi māmiņa. Tie kalpo kā sava veida attiecību aizstājēji un ļauj justies labāk, kad neviena nav līdzās.

***

Receptes

Groziņi, kas tikai izskatās saldi

Mīklai:

100 g kausētā siera

100 g sviesta vai margarīna

nepilna glāze kviešu miltu

viens olas dzeltenums

Krēmam:

60 g sviesta

pustējkarote galda mārrutku

pilīte citronu sulas

pustējkarote biešu sulas

šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

kausētajam sieram pievieno istabas temperatūrā atlaidinātu sviestu vai margarīnu un olas dzeltenumu, samaisa, pievieno miltus un ātri samīca mīklu. To saveļ veltnītī, ietin pārtikas plēvē un noliek uz pusstundu vēsumā. Dala mīklu gabaliņos, ieklāj groziņu veidnītēs plānā kārtā (aptuveni 3 mm), nolīdzina malas, vidiņus nedaudz sadursta ar dakšiņu. Novieto veidnītes uz plāts, liek iesildītā cepeškrāsnī, cep aptuveni 180 grādu temperatūrā 8 - 10 minūtes.

Krēmam sviestu saputo ar mārrutkiem, pievieno pārējās sastāvdaļas un turpina putot, līdz iegūst viendabīgu, gaisīgu krēmu. Caur turziņu ar robotu uzgali pilda atdzisušos groziņos.

Izklaide

Pēc grupas “bet bet” koncerta Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” prezentēta Guntara Rača pirmā prozas grāmata – autobiogrāfiskais atmiņu stāsts “Trakais”. Pasākumu apmeklēja vairāki grāmatas varoņi, tostarp “Līvu” līderis Ainars Virga, kā arī vēl viens jaunības laika draugs Ivo Fomins.