VAKARA ZIŅAS: 10 lietu, kas raksturo Normundu Rutuli

© Privāts arhīvs

Tautā iemīļotā dziedātāja Normunda Rutuļa dzirksts pret mūziku nenodziest jau vairāk nekā 20 gadus, un mūziķis ar atvērto smaidu un nezūdošo dzīvesprieku turpina iepriecināt klausītājus. Viņš ir paraugs daudziem – talantīgs savā darbā, kā arī mīlošs un gādīgs ģimenes cilvēks. Allaž smaidīgais dziedātājs dalās ar 10 sirdij tuvākajām lietām, kuras padara viņa ikdienu vēl pozitīvāku.

Mīlestība uz mūziku

Dziedātājs atzīst, ka nu jau bez mūzikas vairs nekur, pat nakts mierā šī sirdslieta ir ar viņu. Skatuves mākslinieks nosaka: «Un labi, ka tā! Mūzika ir otra skaistākā sajūta, ko Visaugstākais radījis līdz ar mīlestību.»

*

Balss tembrs

«Paldies Dievam, balss ir mans kapitāls! Lielākajai daļai klausītāju arī patīkams ausij,» nosaka Normunds.

*

Dzīvesprieks

Kā atzīst dziedātājs, dzīvesprieks allaž ir kopā ar viņu kā sadzīvē, tā arī uz skatuves. Viņš dzīvesprieku esot mantojis no savas mammas Ligitas Rutules.

*

Auto žurnāli

Mūziķis atklāj, ka interese par auto žurnāliem viņam radusies jau no bērna kājas. «Tos šķirstu, lasu un priecājos par auto industriju kopš bērnības, kad mans audžutēvs bija abonējis krievu žurnālu «Za ruļom». Vēlāk iepazinu čehoslovāku «Svet motoru», un mūsdienās itin labi patīk «Miniworld», «Autobild» un krievu izdevums «AvtoReview»,» par saviem mīļākajiem auto žurnāliem stāsta Rutulis, atzīstot, ka jau pāris gadus žurnāla abonementus vairs nesaņemot kā dāvanu no Ziemassvētku vecīša, jo tos lasa digitālā formātā.

*

Balts virskrekls

«Manuprāt, balts krekls piestāv 90% gadījumu. Baltas krāsas krekls rada svinīguma, elegances, tīrības un gaišuma spektru,» uzskata dziedātājs. Normunds uzsver, ka kreklam ir jābūt ar rūpīgi gludinātu apkakli un manšetēm un tas nedrīkst būt nonēsāts vai ar nolocītiem apkakles stūriem. «Tam jābūt spilgti baltam un vienmēr jāizskatās kā jaunam,» ar saviem ieteikumiem dalās mūziķis.

*

Uzvalki

Viens no galvenajiem Normunda garderobes elementiem ir elegants uzvalks. Gremdējoties atmiņās, viņš stāsta, ka pirmais paša iegādātais bijis kāzu uzvalks 1991. gadā veikalā «Pavasaris». Dziedātājs var lepoties ar teicamu atmiņu, jo atceras, kad iegādājies pirmo skatuves uzvalku. «Tas bija tieši pirms 20 gadiem. Taču pirmo speciāli man šūto uzvalku 2001. gadā darināja modes māksliniece Odetta Birmane. Ar to uzstājos Raimonda Paula koncertos Maskavas Kremļa zālē,» senos notikumus stāsta Normunds Rutulis, kura skapī šobrīd ir aptuveni 10 uzvalku un neskaitāmas žaketes, kas tiek kombinētas ar citiem apģērbiem.

*

Automašīna «Mini»

Rutuļu ģimenes īpašumā ir veseli trīs «Mini» spēkrati. Ideja par miniatūra spēkrata iegādāšanos raisījās, skatoties Rutuļu ģimenes iecienītākā komiķa Rovana Atkinsona atveidoto pasaulslaveno Misteru Bīnu. «Pirms 12 gadiem nolēmām, ka arī mūsu ģimenē tādam «Mini» ir jābūt,» stāsta dziedātājs. Kopš ģimene ir iegādājusies ekstravaganto automašīnu, Normunds piecus gadus ir stūrējis Latvijas Mini klubu, kā arī var lepoties ar starptautiskā ātruma festivāla «Baltic Mini Challenge» rīkošanu. «Daudziem «Mini» braucējiem Latvijas Mini kustība saistās tieši ar mani. Tas ir pagodinājums,» atklāj dziedātājs.

*

Rokas pulksteņi

Skatuves mākslinieks var lepoties ar plašu rokas pulksteņu kolekciju. Dziedātāja aksesuāru kolekcijā ir ap 17 dažādu pulksteņu, taču kopējais nēsāto pulksteņu skaits sasniedz ap 25. Šis aksesuārs rotā mūziķa roku jau no sešu gadu vecuma, kad to viņš saņēma dāvanā no omītes. Neraugoties uz pirmā pulksteņa pieklājīgo vecumu, tas joprojām ir perfektā stāvoklī. «Pavisam nesen šo pulksteni meistars salaboja, nopulēja, un nu atkal mans «Zarja» ir darbībā,» stāsta dziedātājs, kuram bija izveidojusies arī īpaša ceļojumu tradīcija, tieši saistīta ar rokas pulksteņiem. Dziedātājs 2004. gadā, pirmo reizi viesojoties Amerikā, nolēma, ka turpmākajos ceļojumos kā piemiņu no konkrētās valsts iegādāsies pulksteņus. Taču, tā kā ārzemju ceļojumos mūziķis devās arvien biežāk, šī tradīcija netika turpināta. Normunds atklāj, ka labprātāk izvēlas kārtīga izmēra laikrāžus. «Manai lielajai rokai piestāv lieli pulksteņi. Tiesa gan, pēdējos divus gadus mani klasiskie laikrāži uz rokas tiek likti reti, jo tos pārspējis viedpulkstenis. Vasarai jau sagatavots vēl viens tāds ar 2.2 collu lielu ekrānu,» viņš paskaidro.

*

Radio

Normunds savus spēkus veiksmīgi ir izmēģinājis ne tikai uz skatuves, bet arī pie radio pults, kur darbojas jau kopš 1998. gada, kad Normunda balss tembra piemērotību radioviļņiem pamanīja Ēriks Niedra un viņa vadītais «Radio Rīgai». Īsu brīdi pēc tam arī sekojis piedāvājums no LR2 leģendārā vadītāja Ulda Dukas.

Šobrīd mūziķi radio ēterā var dzirdēt tikai intervējamā lomā. Pateicoties «Radio SWH» vadītājam Jānim Šipkēvicam, Rutulis ir padziļināti un augstvērtīgi apguvis radio producenta, radio mūzikas redaktora un administratora funkcijas. «Šīs funkcijas pildu divās Radio SWH stacijās,» nosaka dziedātājs, kura vectēvs, kā izrādās, bijis VEF smalkmehāniķis, un šī iemesla dēļ Rutuļa mājās goda vietā stāv arī VEF ražotais radioaparāts «SuperLux», kas tapis pirms 80 gadiem.

*

KAFIJA

Normunds ar mīļoto sieviņu Ilutu nosvinēja sudrabkāzas un 25 gadu kāzu jubilejā viens otram teica atkārtoti jāvārdu, tādējādi apliecinot savu mīlestību. Kāzu gadadienā Normunds no savas sievas dāvanā saņēma profesionālu kafijas pagatavošanas aparātu, kurš nu jau katru dienu tiek izmantots, lai pagatavotu izcilas garšas espresso. «Arvien vairāk sāku iepazīt kafijas šķirņu garšas un grauzdējuma pakāpes. Laba kafija garšo labi tikai no īstās tasītes,» stāsta dziedātājs.



Svarīgākais