Zelta mikrofonos bez pārsteigumiem – uzvar Marats un Debesis iekrita tevī

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Februāra pēdējā vakarā Dailes teātrī norisinājās svinīgā Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons koncertceremonija, kurā tika noskaidroti ieraksti, kurus žūrija atzinusi par labākajiem 2016. gadā.

Zelta mikrofona ieguvēji:
Akadēmiskās mūzikas albums:
Canticum Canticorum - Latvijas Radio koris, ansamblis Sarband, diriģents Kaspars Putniņš

Alternatīvās vai indie popmūzikas albums:
Propeller - Carnival Youth

Bērnu mūzikas albums:
Mamma mani apēdīs - Nando

Džeza vai blūza mūzikas albums:
Yours Faithfully - Deniss Pashkevich, Christian Frank, Aaron Parks, Kenneth Dahl Knudsen, Lisbeth Diers

Elektroniskās vai deju mūzikas albums:
Swan Lake - Gas of Latvia
Hiphopa mūzikas albums:
MESA - MESA

Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums:
Z Atmosfēras - Rihards Zaļupe

Popmūzikas albums:
Fantastiski - Rīgas modes

Roka vai metāla mūzikas albums:
Perfekta rītdiena - Dzelzs vilks

Šlāgera vai kantri mūzikas albums:
Ar smaidu saulrietā - Klaidonis

Tautas vai pasaules mūzikas albums:
Trejdeviņi koklētāji - Dažādi izpildītāji

Debija:
Heartbeat - Justs

Videoklips:
Vienaldzības - Agnese Rakovska

Labākā dziesma:
Debesis iekrita tevī - Prāta vētra un Musiqq

Koncertieraksts:
Intara Busuļa, Abonementa orķestra un Liepājas simfoniskā orķestra koncerts

Alfas gada dziesma:
Debesis iekrita tevī - Prāta vētra un Musiqq

Radio hits:
Debesis iekrita tevī - Prāta vētra un Musiqq

Balva par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā - Daila Martinsone

Šoreiz visvairāk balvu tika piešķirts grupu Prāta vētra un Musiqq kopdarbam Debesis iekrita tevī (autors Marats Ogļezņevs), kas saņēma balvu visās savās nominācijās, kopskaitā trīs balvas - Labākā dziesma, Alfas gada dziesma un Radio hits. Par šādu iznākumu patiesībā nebija ne mazāko šaubu, jo minētā dziesma pilnīgi noteikti varētu pretendēt arī uz gada ieraksta statusu, ja vien tāds būtu izvirzīts. Skaitliski viņiem sekoja Carnival Youth, kas saņēma divas balvas - Alternatīvais vai indie/pop albums un Gada albums - pati prestižākā nominācija. Jāatzīst, ka uzvara gada albumu kategorijā bija neliels pārsteigums, lai gan neviena godājamāka pretendenta uz uzvaru nemaz īsti nebija.

Latvijas Mūzikas ierakstu gada balva tika pasniegta jau 21. reizi, un metālmākslinieka Armanda Jēkabsona izgatavotie Zelta mikrofoni ar SMScredit.lv atbalstu tika pasniegti 19 kategorijās. Šoreiz pasākumu nevadīja Andris Freidenfelds jeb Fredis - žēl. Taču viss noritēja gana raiti, turklāt pasākums risinājās tam atbilstošajās Dailes teātra telpās, kas priecē. Ļoti daudzās nominācijās intriga pastāvēja līdz pēdējam brīdim, piemēram, kā 2016. gada popmūzikas albums tika godināts grupas Rīgas modes albums Fantastiski, apsteidzot tādus izpildītājus kā Dons un MyRadiantU - vai gan kāds to varēja paredzēt?! Rokmūzikas kategorijā vinnēja Dzelzs vilks - kurš gan cits?!

Jāatzīst gan, ka šoreiz vajadzēja nošķirt metālmūzikas izpildītājus no roka pārstāvjiem (pirmo bija pat vairāk), taču neko darīt - metālisti joprojām nopietnās mūzikas cienītāju aprindās nekotējas, līdz ar to tie tika sagrūsti vienā katlā ar Dzelzs vilku, kur iznākums jau tāpat bija skaidrs - vai gan vilki varēja neuzvarēt?!

Labākais šlāgera vai kantri mūzikas albums 2016. gadā bijis grupas Klaidonis albums Ar smaidu saulrietā, tautas vai pasaules mūzikas albums Trejdeviņi koklētāji dažādu izpildītāju ieskaņojumā. Džeza vai blūza mūzikas albuma kategorijā godināts tika Denisa Paškeviča kopdarbs Yours Faithfully ar ārzemju mūziķiem Christian Frank, Aaron Parks, Kenneth Dahl Knudsen un Lisbeth Diers. Zelta mikrofonu par akadēmiskās mūzikas albumu saņēma ieraksts Canticum Canticorum Latvijas Radio kora, ansambļa Sarband un diriģenta Kaspara Putniņa izpildījumā. Paplašinātajā elektroniskās vai deju mūzikas albuma kategorijā balvu saņēma Gas of Latvia albums Swan Lake, savukārt par labāko hiphopa mūzikas albumu tika pasludināts Mesa (exGacho) ieraksts Mesa - būtu dīvaini, ja viņš netiktu pie šīs balvas. No deviņiem iesniegtajiem albumiem kategorijā Bērnu mūzikas albums balvu saņēma meiteņu popgrupa Nando ar savu ierakstu Mamma mani apēdīs - arī ļoti pelnīti. Jaunajā nominācijā Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums balvu saņēma sitaminstrumentu virtuoza Riharda Zaļupes albums Z Atmosfēras.

66 mūzikas videoklipu konkurencē par labāko atzīts Agneses Rakovskas videoklips Vienaldzības, bet kategorijā Koncertieraksts video - Intara Busuļa, Abonementa orķestra un Liepājas simfoniskā orķestra koncerts koncertzālē Dzintari. Kategorijā Debija sacentās 46 debitanti un par labāko tika atzīts Justs ar dziesmu Heartbeat - arī šeit gan sāncensība bija visnotaļ slābana.
Kategorijā Radio hits uzvarētāju tradicionāli nosaka Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), kas apkopo radiostaciju iesniegtās atskaites. Par 2016. gada Radio hitu tika atzīta dziesma Debesis iekrita tevī grupu Prāta vētra un Musiqq izpildījumā.

Jau devīto gadu ikviens mūzikas cienītājs tirdzniecības parkā Alfa varēja nobalsot par savu gada dziesmu. Arī te ar pārliecinošu balsu vairākumu triumfēja dziesma Debesis iekrita tevī, saņemot 39 554 balsis, bet kopumā šo gadu laikā Alfā tautas balsu skaits ir pārsniedzis vienu miljonu balsu.
Savukārt balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā saņēma Latvijas Radio bērnu vokālā ansambļa Dzeguzīte vadītāja Daila Martinsone, kuru pasākumā klātienē godināja viņas bijušie skolnieki Valters Frīdenbergs, Kārlis Būmeisters un Mārtiņš Egliens.

Svarīgākais