Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Kāda satura grāmatas aizrauj slavenības?

© Privāts arhīvs

Grāmatas sevī slēpj zināšanu kalnus un maģisku spēku. Ne velti tiek uzskatīts, ka tieši literatūra ir viena no lielākajām tautas bagātībām. Mūsdienu tehnoloģiju virpulī grāmatas steidz nomainīt aizvien jaunas informācijas uzziņas iespējas, taču tās nespēj aizstāt īpašo grāmatu valdzinājumu, lapaspušu maģisko smaržu un cilvēku, kurš lasot saplūst kopā ar stāstu. Arī pašmāju slavenību aprindās ir atrodami aizrautīgi grāmatu tārpi, kuri ik dienu velta laiku lasīšanas priekam.

Kivičam grāmatu lasīšana palīdz vadīt raidījumu

Mūziķim un «Rīga TV24» raidījuma «Rampas ugunis» vadītājam Andrim Kivičam grāmatu lasīšana palīdz darbam televīzijā un saskarsmē ar apkārtējiem cilvēkiem. Kanāla TV24 personība atklāj, ka ar literatūras palīdzību viņš spēj labāk iepazīt un izprast cilvēkus. «Man patīk psiholoģijas un ezotēriska literatūra. Grāmatas par cilvēka ķermeņa valodu un mīmiku man noder, strādājot televīzijā un tiekoties ar saviem raidījuma viesiem,» sarunā ar »Vakara Ziņām« stāsta Andris Kivičs. Mūziķis ir iecīnījis slavenā indiešu mistiķa Ošo un autora Ekharta Tolles izdotās publikācijas. Mākslinieks nododas grāmatu izzināšanai katru brīvu brīdi. «Man mājās grāmatas stāv kur nu kurā. Tās ir visur, jo visu laiku paralēli es lasu,» atklāj «Rampas uguņu» vadītājs, kurš, kā izrādās, daudzas grāmatas saņem tieši no raidījuma viesiem. TV24 personība neslēpj prieku par saņemtajām grāmatām. «Nesen raidījumā viesojās pazīstamais cigun skolotājs Igors Kudrjavcevs, kurš uzdāvināja savu grāmatu. Man šķiet interesanti lasīt par cilvēka psiholoģiju un dabu,» ar saviem lasīšanas ieradumiem dalās Andris Kivičs. Mūziķis nereti arī pats iegādājas jaunu lasāmvielu, kam ierasti atvēl ap 20 eiro no sava budžeta.

Virkava priekšroku dod garīgai literatūrai un ezotērikai

Aktrise Gunta Virkava atklāj, ka viņai patīk labas grāmatas, kurās var izzināt daudzas lietas. «Diezgan daudz lasu ezotēriku, arī garīga satura grāmatas. Piemēram, Leandrs Lašanss, «Manējo, Manu izredzēto laimei. Jēzus». Vēl cita Reindera Bruinsma grāmata «Ticība» - iepazīšana, kas ir ticība, meklējot Dievu un pašam sevi. Tādas grāmatas man patīk. No ezotērikas - Džozefs Mērfijs un Lūle Vīlma, kuras visas grāmatas esmu izlasījusi.

Pašreiz es lasu Sāras Larkas triloģijas otro grāmatu «Kauri koka ēnā». Pirmā grāmata «Maoru zelts» mani ļoti aizrāva. Trešā, noslēdzošā grāmata ir «Maoru dievietes asaras». Sāra Larka ir Vācijā dzimusi autore, kas agrā jaunībā iemīlējusi Jaunzēlandi, tās eksotisko dabu un maoru kultūru. Saistošā valodā rakstniece uzrakstījusi savas grāmatas.

Grāmatu tārps es gluži neesmu, bet tādiem kā uzplūdiem lasu. Kad tieku pie sliktākas lasāmvielas, tad kādu laiku nelasu. Tomēr, ja tieku pie labas literatūras, varu lasīt pat vēlās nakts stundās. Grāmatas ir dārgas. Kādreiz ar draugiem apmaināmies ar grāmatām. Lai pirktu, ir tiešām jāpadomā, ko iegādāties. Ir literatūra, kuru es labprāt nopērku un man nav žēl naudas. Tomēr kaut ko nezināmu es neatļaujos iegādāties,» atklāj aktrise.

Bogdanovičam patīk Rainis, bet labāk tomēr Blaumanis

Pensionētais aktieris Aivars Bogdanovičs atklāj, ka šobrīd lasa divas grāmatas - Jura Rubeņa «Dievs ir tepat» un Ulda Gravas «Tālumā, bet ne svešumā». «Man nav mīļāko autoru, es tikai varētu pateikt par rakstnieku tautībām, kuru daiļrade man tuva. No krieviem - Bulgakovs, bet viens no mīļākajiem latviešu autoriem pēdējos divdesmit gadus man ir Gunars Janovskis. Rainis arī patīk, bet labāk tomēr Blaumanis. Vairāk lasu vecmeistarus.

Pēdējos piecpadsmit gadus ar ļoti lielu izlasi iegādājos grāmatas, jo man vairs dzīvoklī nav vietas. Pat gaitenī ir iebūvēts plaukts. Smiltenes vasaras mājā arī plaukts pilns. Nupat man uzdāvināja grāmatu par diētas ārstu, profesoru Anatoliju Danilānu. Interesanta grāmata. Kad paskatījos, ka tā maksājusi 18 eiro, man kļuva slikti. Man mediķis to uzdāvināja vārda dienā.

Šodien drīkstu pirkt grāmatu, ja labi zinu, ka to lasīšu vairākas reizes. Ir grāmatas, kuras regulāri pārlasu ik pēc 3-5 gadiem. Zinu, ka Ulda Gravas grāmatu lasīšu vienreiz, un tāpēc mierīgi varu dāvināt tālāk. Ielikt grāmatu plauktā vari tad, ja zini, ka lasīsi vairākkārt,» savu attieksmi pret grāmatām pauž bijušais aktieris.

Ilzei Jurkānei mājas bibliotēkā 10 tūkstoši grāmatu

Finansiste un kulinārijas entuziaste Ilze Jurkāne var lepoties ar bagātīgu grāmatu kolekciju. Televīzijas raidījuma «Es mīlu ēdienu» vadītāja, «RIMI gardēžu» dalībniece un «Latvijas gardāko stāstu» vadītāja ir aizrautīga grāmatu lasītāja un neiztiek ne dienu bez kādas grāmatas lasīšanas. Ilze arī pati ir uzrakstījusi populāro grāmatu «Dzīves garša», kas ir autobiogrāfija, ceļojumu un pavārgrāmata - viss vienā. Ilze Jurkāne dod priekšroku plašam literatūras klāstam. «Lasu dažādu žanru darbus - daiļliteratūru, filozofiskas, psiholoģiskas, vēstures, autobiogrāfijas, arī reliģisko literatūru. Baudu arī «krimiķus» un tā saucamos sieviešu romānus. Bet iedvesmu smeļos no dzejas,» viņa stāsta. Apburošā sabiedrības dāma sevi izglīto un izklaidē ne tikai lasot grāmatas latviešu valodā. Tā kā Ilze uzauga Amerikā un angļu valoda ir otrā «dzimtā» valoda, viņa daudz lasa angļu mēlē. Garšu eksperte atklāj, ka vienlaikus uz viņas grāmatu plauktiņa stāv piecas dažādas grāmatas, kuras Ilze lasa, vadoties pēc garastāvokļa. «Kādu literatūru izvēlēšos, atkarīgs no konkrētās dienas vai vakara izjūtām,» stāsta Ilze, uzsverot, cik svarīga ir arī interaktīvā lasīšana, ar kuras palīdzību iespējams dziļāk pārdomāt izlasīto un veikt piezīmes. Grāmatu mīlestība viņai ieaudzināta no bērnības. «Mani vecāki pirka ļoti daudz grāmatu, un kā skolniece izlasīju pa grāmatai dienā,» stāsta Ilze.

«Dzīves garšas» autores mīlestība pret grāmatām izpaužas arī viņas bagātīgajā mājas bibliotēkā, kurā ir daudz mākslas, vēstures, zinātnes un bērnu grāmatu. Ilze atklāj, ka viņas bibliotēkā glabājas vismaz 10 tūkstoši grāmatu. «Man ir vairāk nekā desmit grāmatu plaukti, kurus nemitīgi papildinu,» atklāj Ilze, kas šoruden plāno doties uz Kaliforniju, lai uz Latviju nosūtītu no vecākiem mantotās grāmatas, kuras jau vairākus gadus glabājas noliktavā. Ilzes plašo grāmatu plauktu palīdz papildināt arī viņas draugi un radi, kuriem nav ilgi jālauza galva, ko uzdāvināt Ilzei svētkos, jo skaidri zināms, ka grāmata būs dāvana, kas iepriecinās. «Beidzamajos gados visi zina, ka vēl vienu vāzi man nevajag, tādēļ dāvina grāmatas vai dāvanu kartes. Vārda dienā vien man uzdāvināja četras grāmatas: «Svina garša», ko vēl nebiju izlasījusi, grāmatu par režisoru Jāni Streiču un vēl divas mākslas grāmatas - vienu par Kurtu Fridrihsonu un otru par gleznotāju Kārli Hūnu,» par jauniegūtajiem grāmatu izdevumiem priecīga ir Ilze. Garšu ekspertes sarakstītā grāmata «Dzīves garša» ir Latvijā viena no pēdējos gados pārdotākajām grāmatām, taču, kā atzīst pati Ilze, viņa nekad nebija cerējusi, ka kādreiz kļūs par rakstnieci. Ideja par grāmatas izdošanu radās, sadarbojoties ar «Jāņa Rozes» izdevniecību, kad savā laikā Ilzes Jurkānes vadībā bija gandrīz 100 darbinieku, kuriem dāsnā priekšniece uz svētkiem katram dāvināja pa grāmatai. «Biju viena no izdevniecības labākajiem klientiem, un, izaugot mūsu draudzībai, viņi mani uzaicināja pašai sarakstīt grāmatu. Nekad nebiju domājusi, ka varētu kādreiz pati rakstīt,» atklāj «Dzīves garšas» autore. Tomēr tas laikam ir likumsakarīgi, jo dzimtas kokā ir atrodami rakstnieki - vectēvs Jūlijs Pētersons un mammas brālis Pēteris Pētersons. «Par šo izaicinājumu un rezultātu esmu gandarīta. Izrādās, ka to varēju un cilvēkiem ļoti patīk mana grāmata. Man prieks!» nosaka Jurkāne.