Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Princis Viljams pirmo reizi kopš mātes nāves apmeklēs Parīzi

© Scanpix

Lielbritānijas princis Viljams ar sievu Ketrīnu martā ieradīsies vizītē Parīzē, un tā būs pirmā reize, kad Kembridžas hercogs apmeklēs Francijas galvaspilsētu kopš viņa mātes princeses Diānas nāves Parīzē pirms nepilniem 20 gadiem

Pāris 17.-18.martā Parīzē piedalīsies astoņos oficiālos pasākumos.

Viljama jaunākais brālis princis Harijs Parīzē ir viesojies pēc mātes nāves, lai vērotu regbija spēli, bet Viljams, kurš 1997.gada 31.augustā, kad autoavārijā Parīzē dzīvību zaudēja princese Diāna, bija 15 gadus vecs, Francijas galvaspilsētā nav bijis.

Pagaidām gan nav paziņota precīza Viljama un Ketrīnas darba kārtība, bet ir zināms, ka viņi rīkos pieņemšanu jaunajiem Francijas līderiem dažādās jomās, piedalīsies oficiālās vakariņās Lielbritānijas vēstnieka rezidencē, kā arī apmeklēs Sešu nāciju čempionāta regbija spēli starp Velsu un Franciju, kas notiks Francijas nacionālajā stadionā "Stade de France".

Kembridžas hercogu pāri pārstāvošā Kensingtonas pils paziņoja, ka vizīte notiks pēc Lielbritānijas Ārlietu ministrijas lūguma. Vizīte norisināsies laikā, kad Lielbritānija gatavojas izstāšanās sarunām ar Eiropas Savienību un cenšas izveidot jaunas attiecības ar partneriem Eiropā. Lielbritānijas diplomāti cenšas izmantot karalisko ģimeni un tās šarmu Eiropā kā "maigās diplomātijas" ieroci.

Domājams, ka Viljams un Ketrīna vizītes laikā uzturēsies Lielbritānijas vēstnieka Francijā Edvarda Levelina ekskluzīvajā rezidencē "Hotel de Charost", kas būvēta 1722.-1725.gadā un reiz bija Napoleona Bonaparta māsas dzīvesvieta. 1814.gadā rezidenci iegādājās Velingtonas hercogs, kurš tolaik tikko bija iecelts Lielbritānijas vēstnieka Francijā amatā.

1997.gada vasarā princese Diāna pēc atpūtas Francijas dienvidos atradās Parīzē kopā ar savu draugu Dodi al Fajedu, bet viņas bērni vasaru pavadīja Belmorālā kopā ar karalieni Elizabeti II. 36 gadus vecā Diāna, viņas partneris 42 gadus vecais Dodi al Fajeds un mašīnas šoferis Anrī Pols gāja bojā 1997.gada 31. augustā kādā no Parīzes autosatiksmes tuneļiem, kad automašīna "Mercedes", kurā viņi brauca, avarēja brīdī, kad viņi mēģināja aizbēgt no paparaci, kas viņiem sekoja uz motocikliem. Par tautas princesi dēvētās Diānas nāve joprojām daudziem šķiet neatrisināta mīkla.

Francijas un Lielbritānijas policijas veiktās izmeklēšanas liecina, ka princeses Diānas nāve bija traģisks negadījums, kurā vainojams automašīnas šoferis, kas pie stūres bija sēdies alkohola reibumā un pārsniedza atļauto ātrumu. Avārijā izdzīvoja tikai Londonas greznā lielveikala "Harrods" īpašnieka Mohammada al Fajeda dēla šoferis.