Ārvalstu medijs: latvieši radījuši "dronbordingu"

© Ekrānšāviņš

Ziņu aģentūra AFP publicējusi sižetu par latviešu inženieru veikumu – dronu, kas spēj sev vilkt līdz vairākus snovbordistus, kā arī nepieciešamības gadījumā pat pacelt cilvēku gaisā

Latvijas inženieri radījuši dronu jeb bezpilota lidaparātu, kas spēj pavilkt pat četrus snovbordistus, tā radot “dronbordingu”. Kā ziņo AFP, darbs pie idejas realizēšanas prasīja divus gadus.

Inženieris Jānis Putrāms skaidro, ka ideja savienot dronu ar snovbordu radusies kādā ziemas dienā. Sākumā tika radīts lidaparāts ar četriem propelleriem, bet pēc tam tika radīts prototips ar 16 propelleriem.

Drona svars ir 55 kilogrami un tā diametrā sasniedz trīs metrus. Bezpilota lidaparāts var sasniegt 150 km/h, taču drošam “dronbordingam” nepieciešami ir 60 km/h. Izgudrojumu varētu arī izmantot dzīvību glābšanā, jo drons var pacelt svaru līdz 145 kilogramiem.

Drona prototips izmaksāji 35 000 eiro.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.