VĒRTS NOBAUDĪT: Piparkūku prieks

MEISTARE. «Mājās mēs piparkūkas praktiski neēdam, jo, tik daudz tās sacepot, jau nošķebina. Tāpēc man Ziemassvētku vakarā lielākais kārums ir pelēkie zirņi ar speķi,» atzīst piparkūku meistare Daila Vanaga un visiem Neatkarīgās lasītājiem novēl smaržīgus un pārtikušus Ziemassvētkus! © Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

«Ir jāapbruņojas ar lielu pacietību, lai pagatavotu piparkūku mājiņu. Tās salipināšana ir diezgan darbietilpīgs process, un reizēm tā jūk un brūk,» saka mājražotāja un piparkūku meistare Daila Vanaga no Lielvārdes novada Lēdmanes pagasta, kura jau piecus gadus darbojas konditorejas izstrādājumu biznesā.

Lai arī pirms svētkiem darba apjoms pieaudzis vairākkārt, Daila Vanaga atrada laiku, lai ar Neatkarīgās lasītājiem padalītos savā pieredzē, gatavojot piparkūku mājiņas, eglītes un tortes. Viņa saka, ka pēdējos gados pircēju pieprasījums pēc piparkūku mājiņām ir mazinājies, jo tās ir sarežģīti transportēt, tieši tāpēc Daila Vanaga tās iesaka uzbūvēt pašiem. Kas tam nepieciešams? Piparkūku mīkla, glazūra (1 olas baltums + 100 gramu pūdercukura + citrona sula), pacietība un sirds siltums. «Glazūrai, ar ko lipināt kopā, jābūt biezākai, bet dekorēšanai un zīmēšanai - šķidrākai. Tur precīzas proporcijas nevar pateikt, tas jājūt,» nosaka saldo našķu meistare.

Daila Vanaga stāsta: sākotnēji mājas detaļas viņa zīmējusi un griezusi no kartona pati, bet tagad piparkūku mājiņas detaļas gatavo jau pēc īpašām veikalā iegādātām piegrieztnēm. Tiesa, šajā komplektā neesot detaļas mājas pamatnītei jeb grīdai, tāpēc tas, uz kādiem pamatiem māja turēsies, katrreiz jāizdomā pašai.

«Galvenais, kas jāatceras: kad visas detaļas mājiņai ir izgrieztas un izceptas, tās kārtīgi jāatdzesē. Arī kad mājiņa salipināta, tai jāļauj kādu stundu pažūt, tikai tad var sākt dekorēt,» iesaka Daila Vanaga, piebilstot, ka glazūras krāsai viņa izmanto dabīgās pārtikas krāsvielas. Pēc līdzīga principa viņa veido arī piparkūku eglītes. Tās ir dažāda lieluma zvaigznītes, ko izcep un salipina kopā. Tas esot krietni vienkāršāk nekā izveidot mājiņu.

Neesot sarežģīti arī uzcept piparkūku torti. Tai nepieciešama piparkūku mīkla, ko izrullē un izcep sev vēlamajā formā, piemēram, piecus apļus. Atdzesē. Kamēr dziest, pagatavo divus dažādus pildījumus: vienā bļodiņā svaigas dzērvenes sablendē ar cukuru, otrā - saldo krējumu, biezpienu un maskarpones sieru. «Saldo krējumu saputo ar cukuru, atsevišķi sablendē biezpienu un iecilā putukrējumā, tad pievieno maskarpones sieru un vēlreiz visu saputo,» stāsta Daila Vanaga, kura savulaik, 2003. gadā, piedaloties pagasta mēroga kūku konkursā, ar savu piparkūku torti ieguva 1. vietu. Viņa turpina: «Lai torte nebūtu pārāk cieta, gatavās ripas vairākas reizes apslaka/pamitrina ar medus ūdeni un tikai tad liek kopā, pildot kārtām ar dzērvenēm un biezpiena krēmu. Sānu malas apsmērē ar krēmu un pārkaisa ar sasmalcinātiem un apgrauzdētiem zemesriekstiem. Dekorē ar piparkūku glazūru, veidojot zīmējumus vai rakstus pēc sirds patikas. Un šādu torti ieteicams pagatavot vismaz dienu vai divas iepriekš - lai tā ledusskapī nostāvas. Galvenais - lai ledusskapis ir tīrs, lai no tā nesasūcas citu ēdienu smaržas. Tāpēc man vienmēr ledusskapī stāv pārgriezts citrons, kas neitralizē visas smakas.



Svarīgākais