NETICAMI: Ir atklāts Ziemassvētku vecīša noslēpums

© Scanpix

Noslēpumu kā Ziemassvētku vecītis var nogādāt dāvanas 700 miljoniem bērnu vienas nakts laikā, lienot caur skursteni un ierodoties bez pamanīšanas ir atrisinājuši fiziķi, vēsta „The Telegraph”.

Vecītis un viņa ziemeļbrieži apceļo pasauli tādā ātrumā, ka balstoties uz Einšteina relativitātes teoriju- viņš sarūk, tādā veidā ļaujot Ziemassvētku vecītim un milzu dāvanu maisam izspiesties caur pat visciešākajam skurstenim.

Fiziķe Ketija Šīna ( Katy Sheen) ir arī atradusi zinātnisko izskaidrojumu, kāpēc Vecītis ir tik ļoti reti redzēts, ņemot vērā, ka ir miljoniem bērnu, kas paliek nomodā Ziemassvētku vakarā, lai ieraudzītu dāvanu nesēju.

Fiziķe ir aprēķinājusi, ka ātrums, kādā Ziemassvētku vecītim būtu jāpārvietojas, lai paspētu vienā vakarā nogādāt bērniem dāvanas ir tik liels, ka tas var mainīt krāsas no sarkanās uz zaļo un ātrumam palielinoties viņš var kļūt neredzams. Šajā gadījumā tas ir Doplera efekts, kas liek Ziemassvētku vecītim mainīt krāsas, jo gaismas viļņi tiek saspiesti.

Doplera efekts arī izskaidro kādēļ bērni nevar dzirdēt Ziemassvētku vecīša ierašanos. Jo lielais ātrums ietekmē arī skaņu, kas izzūd.

Einšteina relativitātes teorija, kas sākotnēji tika publicēta 1905.gadā, apgalvoja, ka telpa un laiks ir cieši saistītas. Ātrums izliec laiku, gaismas ātrums ir lielākais iespējamais ātrums, objekti, kas pārvietojas, šķiet smagāki un ir saspiesti pārvietošanās virzienā, gaismai piemīt kustības daudzums, divi notikumi, kas vienam novērotājam šķiet notiekam vienlaicīgi, var šķist notiekam ar laika starpību novērotājam, kas pārvietojas attiecībā pret pirmo novērotāju. Šī Einšteina teorija satrieca visus zinātnes pasaules pamatus.

Zinātniece atklāja, ka laika dilatācija- kas ir daļa no Einšteina relativitātes teorijas- paātrinās attiecībā pret novērotāju. Kas nozīmēja tikai to, ja Ziemassvētku vecītis pārvietojas lielos ātrumos, viņš noveco daudz lēnāk kā tie, kas pārvietojas ar normālu ātrumu.

Pateicoties zinātnei, lielā mistērija nu ir atrisināta.

Izklaide

Jo lielāki meli, jo lielāka iespēja, ka tiem noticēs, – šo apgalvojumu var attiecināt uz vairākiem visai neseniem gadījumiem, kad krāpnieki peļņas vai slavas nolūkos stāstīja neiedomājamas lietas, taču daudzi viņiem ticēja līdz pat brīdim, kad meli sabruka kā kāršu namiņš, vēsta kanāls “National Geographic”.

Svarīgākais