Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Anna Rozīte. Vegānisms ir dzīvesveids

© Privāts arhīvs

TV raidījumu un pasākumu vadītāja Anna Rozīte no 1. novembra ir pieņēmusi biedrības Dzīvnieku brīvība organizēto vegānisko izaicinājumu – 30 dienu ēst tikai augu valsts produktus, tādējādi rūpējoties par dzīvnieku un vides aizsardzību. Neatkarīgās lasītājiem viņa atklāj, kā līdz šim ir veicies ar šo izaicinājumu, un piedāvā savu īpašo recepti – vegāniskos cepumus bez miltiem, sviesta, olām un cukura.

«Ar izaicinājumu veicas labi. Tā kā gaļu un zivis neēdu arī līdz šim, man sanāca atteikties tikai no piena produktiem. Bija interesanti pavērot sevi un atklāt, ka es pilnīgi mierīgi bez tiem varu arī iztikt un ka augu valsts pārtika ir tik daudzveidīga un pašpietiekama,» saka Anna Rozīte, neslēpjot, ka vienīgais, kā ēdienkartē nedaudz pietrūkst, ir vecmāmiņas gatavotie biezpiena plācenīši, kuriem ir īpašā bērnības garša. «Konvenciālā lopkopība mūsdienās ir lielākais vides piesārņotājs, tā ir arī ļoti nežēlīga, jo katru gadu tiek nogalināti ap 50 miljardiem dzīvnieku, kuru dzīves apstākļi pārsvarā ir bijuši tālu no normāliem un dabiskiem, tāpēc, pieņemot šo izaicinājumu, es vēlējos pievērst uzmanību šai problēmai un kaut nedaudz atbalstīt dzīvnieku tiesības uz cienīgu attieksmi. Un, protams, tas ir ļoti interesants eksperiments arī man pašai - pārbaudīt, kā tas ir, kā es jūtos, cik viegli vai grūti ir iztikt bez piena produktiem. Un mans lielākais atklājums ir, ka tomēr daudzās lietās mūs vada vairāk ieradumi nekā nepieciešamība, arī ēšanas ziņā, jo patiesībā mums vajag daudz mazāk, nekā mums pašiem kādreiz šķiet,» viņa sapratusi.

Anna Rozīte domāja, ka būs grūti iztikt bez saldumiem, kuru sastāvā parasti ir vai nu olas, vai sviests, bet, pateicoties šim izaicinājumam, viņa atklāja, ka vegāniem ir ļoti liels piedāvājums saldumiem. «Esmu atklājusi daudzas vegānisko saldumu receptes, ko gatavoju arī mājās. Piemēram, saldējumu tikai no sasaldētiem augļiem, kuru sauc par Nicecream, konfektes no riekstiem, žāvētiem augļiem un kakao, kā arī cepumus bez miltiem, sviesta, olām un cukura, ko aicinu izmēģināt arī Neatkarīgās lasītājiem.» Vegāniskais izaicinājums Annai Rozītei noslēdzas trešdien. Interesanti, kas mainīsies no 1. decembra? «Man ļoti patika šī vegāniskā pieredze. Es sapratu, ka tas principā ir piemērots man, bet - es esmu pret fanātismu jebkurā jomā, jo uzskatu, ka svarīgākais ir apzināta ēšana, un tā pilnīgi noteikti iet roku rokā arī ar vegānismu. Un svarīgi atcerēties, ka vegāniem, tieši tāpar kā visēdājiem, ir jādomā par sabalansētu uzturu, īpaši jāpievērš uzmanība vitamīna B12 un dzelzs uzņemšanai. Domāju, ka pēc šā izaicinājuma strauji es neatsākšu atkal ēst piena produktus, bet, ja, aizbraucot pie vecmāmiņas, viņa mani cienās ar biezpiena plācenīšiem, es droši vien neatteikšos.»

***

CEPUMI BEZ MILTIEM UN OLĀM

Vajadzēs: 3-4 vidēja izmēra ļoti gatavus banānus, 1,5-2 glāzes auzu pārslu, 2-3 ēdamkarotes zemesriekstu (vai kādu citu riekstu) sviesta (ja garšo), saulespuķu sēkliņas, mandeles (vai citus riekstus), dateles, kanēli, vaniļas cukuru

Pagatavošana: banānus saspaida ar dakšiņu, pievieno auzu pārslas, pēc garšas un sajūtas var pievienot arī kādu karoti riekstu sviestu (zemesriekstu, mandeļu, makadāmijas utt.), var pievienot arī nedaudz kokosriekstu eļļas (bet nav obligāti), ja garšo, var piebērt arī saulespuķu sēkliņas, nelielos gabaliņos sagrieztas dateles un mandeles (vai citus riekstus, kas iet pie sirds), vaniļu un kanēli - sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai un ar karoti liek mīklu uz cepampannas, veidojot cepumiņus, cep aptuveni 15-20 minūšu vai - līdz cepumi kļūst brūni