RECENZIJA: Regina Spektor "Remember Us To Life"

© Publicitātes foto

Maskavā dzimusī amerikāņu dziedātāja un pianiste Regīna Iļjiņična Spektore (tāds tiešām ir viņas īstais vārds!) pirms trīs gadiem uzstājās koncertzālē «Palladium», un kopš tā laika viņas daiļradei pie mums pievērsta pastiprināta uzmanība.

Šī dziedātāja plašāku interesi radīja pēc «The Strokes» koncertturnejas iesildīšanas, kam sekoja arī dalība «Kings Of Leon» un «Keane» šovos. No viņas albumiem populārākie līdz šim bijuši «Far» (2009) un «What We Saw From The Cheap Seats» (2012), savulaik šī dziedātāja dēvēta pat par Torijas Eimosas un Keitas Bušas muzikālo mantinieci. Daži skaņdarbi no Spektores albumiem izmantoti arī reklāmās, seriālos un filmās, tostarp tādās kā «Grey’s Anatomy», «How I Met Your Mother», «My Sisters Keeper», «Love And Other Drugs». Albums «Remember Us To Life» ir viņas septītais studijas disks, kas klajā nācis pēc četrus gadus ilgas radošās pauzes. Rietumu mūzikas kritiķi to vērtējuši diezgan piesardzīgi, arī topos tas nav izkarojis augstas vietas, bet Spektores faniem tas diez vai kaut ko nozīmē - pašiem taču galva uz pleciem un ausis pareizajā vietā.

PAR. Pievilcīgākās šķiet «andergroundiskās» kompozīcijas «Bleeding Heart», «Small Bill$» un it īpaši «The Trapper And The Furrier», lai gan - emocionālajām «The Light» un monumentāli saviļņojošajai «Obsolete», kurās Spektore brīvi spēlējas ar balsi un klavierskaņām, ir vēl lielāka vērtība. Kā minimums, albums ir interesants, bet varbūt pat ļoti labs.

PRET. Ja savulaik Regīnas Spektores izpildītās kompozīcijas tika rindotas indīpopa un anti-folka nišā, tad iepretim «Remember Us To Life» jau rēgojas alternatīvā popa birka, turklāt - pamatoti. Solis atpakaļ, cerams, ka bez turpmākas progresijas šajā pat lejupvirzienā.

Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.