Helovīns ir Visu svēto dienas priekšvakars, kas tiek atzīmēts 31. oktobrī.
Helovīna vakarā bērni pārģērbjas par dažādiem mītiskiem un populāriem tēliem un apstaigā mājas, prasot saldumus. Šī tradīcija radusies ASV, taču ar katru gadu Helovīns kļūst populārāks arī citās pasaules valstīs. Helovīna simbols ir uz lieliem ķirbjiem izgrebtas biedējošas sejas.
Helovīnu svētku vēsture aizsākusies jau vairāk nekā pirms 3000 gadiem kā ķeltu rituāls par godu Saules Dievam, kurā viņi pateicas dabai par sniegto pārtiku. Ķelti ticēja, ka tas ir īpašs brīdis, kurā satiekas gaisma un tumsa, notiek pāreja uz ziemas laiku un ka tad sastopas dzīvo un mirušo pasaule. Lai pielabinātu senču garus, tiem tika upurēti dzīvnieki un citi dabas sniegtie labumi. Tika kurināti ugunskuri, lai paildzinātu dienas gaismu. Tos vēlāk aizstāja izgrebtie ķirbji. 15.gadsimtā kristīgā baznīca, nespēdama izskaust pagāniskos rituālus, kas bija kļuvuši populāri visā Eiropā, piedēvēja pagāniskajiem rituāliem ļaunu nozīmi. Lai rituālus izskaustu, baznīca pasludināja ķeltu tradīciju par saviem svētkiem - Visu svēto dienu. Te arī radies nosaukums Halloween, jo Hallow ir sinonīms vārdam Saint jeb svēts. Sajaucoties pagāniskajiem un kristīgajiem rituāliem, Visu svēto dienas svinēšana atnākusi līdz mūsdienām.
Svētkus, kādus tos pazīstam šodien, 20.gadsimta 50.gados popularizēja Holivuda. Tika veidotas filmas, izmantojot viduslaikos radušos priekšstatus par raganām, slotām, buršanos un ļauno garu parādīšanos šajā naktī, tā piesaistot skatītāju uzmanību. Neskatoties uz to, L.Rokpelne aicina atcerēties, ka šo svētku sākotnējā ideja ir pāriešana no rudens uz ziemas laiku, draudzība un joks, pateikšanās aizgājējiem. Tradīcija par “Saldumus vai izjokosim!” radās 19.gadsimtā Amerikā, un arī tai galvenokārt bija reliģiska nozīme, ne vandālisms vai sacensība, kurš iegūs visvairāk saldumu.
Teju visos Rīgas naktsklubos jau no šovakara ir izveidota kāda izklaides programma vai deju mūzikas vakars par mošķu tematu. Tāpat uz Visu svēto vakara pasākumiem aicina arī bāri un restorāni, kuros plānoti tematiskie pasākumi un ēdienkartes.