Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Placebo Rīgā svinēs jubileju

DUETS, KAS NAV DUETS. Lai gan Placebo rindās koncertos uz skatuves kāpj vairāki mūziķi, oficiāli tās sastāvā skaitās tikai divi vīri – Braiens Molko un Stefans Olsdāls © Publicitātes foto

Šosestdien, 22. oktobrī, mūzikas cienītājus gaida kāda patīkama atkalredzēšanās – Arēnā Rīga uzstāsies alternatīvā roka grupa Placebo. Tas būs britu vienīgais koncerts Baltijas valstīs.

Lai gan Placebo kādu laiku nav izdevuši jaunus albumus - pēdējais studijas darbs Loud Like Love klajā nācis 2013. gadā -, iemesls svinībām tomēr ir rasts: grupas tūre 20 Years Of Placebo notiek par godu tās debijas albuma Placebo divdesmitgadei. Tā pārdošanas dati tolaik sasniedza platīna statusu un grupai garantēja nokļūšanu un arī palikšanu pasaules rokmūzikas elitē.

Pie mums Placebo ir pabijuši jau četrreiz. 2001. gada augustā viņi uzstājās Ķīpsalas hallē (vai kāds vēl atceras zvaigžņu toreizējos iesildītājus, grupu The Mundane ar vienu no šā brīža veiksmīgākajiem producentiem Gati Zaķi pie mikrofona?!), 2007. gada maijā un 2009. gada novembrī - Arēnā Rīga, bet pērn Placebo bija vieni no galvenajiem Positivus Festival viesiem. Šī grupa pie mums vienmēr bijusi labi ieredzēta. Uz Placebo ‘2016 biļetes tiekot pirktas labi, lai gan, cik noprotams no koncertaģentūras L. Tips pārstāvju atklāsmēm, pie kasēm liekas biļetes medībās nakšņot neviens negrasās, tas nebūs arī vajadzīgs…

Rīga izvēlēta par vienīgo vietu Baltijas valstīs, kur grupa koncertēs. Latvijas galvaspilsēta ietverta pirmajā koncerttūres kārtā, kas 13. oktobrī sākās Dānijā un 15. novembrī noslēgsies Vemblija arēnā. Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad Latvijas klausītājiem būs iespēja vērot koncertu agrāk nekā Vācijas, Francijas, Austrijas un daudzu citu Eiropas valstu iedzīvotājiem. Pat dzimtajā Lielbritānijā Placebo uzstāsies vēlāk. Pie mums Placebo ieradīsies no Helsinkiem, bet tālāk dosies uz Sanktpēterburgu. «Dziesmu sarakstā būs tādas, kuras es savulaik nozvērējos vairs nekad nespēlēt. Manuprāt, pienācis brīdis atzīt to, ko daudzi Placebo fani patiešām grib dzirdēt. Viņi ir bijuši gana pacietīgi, jo diezgan reti spēlējam mūsu komerciāli visveiksmīgāko materiālu. 20 gadu jubilejas tūre šķiet īstais brīdis to beidzot darīt. Šī turneja galvenokārt veltīta faniem un vienlaikus ir iespēja mums pašiem apciemot agrākos sacerējumus. Tātad, ja vēlies dzirdēt mūs spēlējam tādas dziesmas kā Pure Morning vai Nancy Boy, ko mēs neesam darījuši gandrīz desmit gadus un, iespējams, vairs arī nespēlēsim, šis būtu īstais brīdis doties uz mūsu koncertiem,» stāsta grupas līderis Braiens Molko.

Sensenā albuma Placebo sumināšana gan nenozīmē, ka tūres koncertos šajā diskā iekļautais skaņu materiāls tiks atspēlēts pilnībā. Teju trīsdesmit dziesmu garajā sarakstā no minētā ripuļa manāmas tikai tādas dziesmas kā Teenage Angst, Nancy Boy, 36 Degrees, I Know un Lady Of The Flowers. Ja nekas šajā sarakstā nemainīsies, tad koncerts sāksies ar Pure Morning un Loud Like Love, savukārt kā trešā dziesma izskanēs jaunais singls Jesus Son, kas iekļauts šomēnes klajā nākušajā retrospektīvajā albumā The Place For Us To Dream, kurā sakopoti kopumā 36 singli no dažādiem karjeras posmiem. Pēc tam - praktiski visas labākās Placebo dziesmas, tikai apskatniekam par lielām bēdām setlistē nav manāma Every You Every Me. Eh… Salīdzinot ar pēdējo Placebo vaigā skatīšanas reizi Salacgrīvā, būs nelielas izmaiņas sastāvā: līdzās grupas iezemiešiem Braienam Molko un Stefanam Olsdālam nebūs sākotnējā sastāva bundzinieku Stīvu Hjūitu aizstājušā Stīva Foresta. Viņu pašu koncertos no pagājušā gada aizstāj Mets Lanns. Jāpiebilst, ka iesildītāju loma uzticēta skotu indī grupai The Mirror Trap - Molko viņus noskatījis jau 2013. gadā kādā šo skotu koncertā Dandijas klubā.