VAKARA ZIŅAS: Rekordists Armands Puče! Šoreiz viņš sarakstījis grāmatu par Porziņģi

Svinīgajā grāmatas atklāšanas sarīkojumā – (no kreisās) Jānis Porziņģis un Armands Puče. Diemžēl Kristaps Porziņģis nevarēja ierasties uz šo skaisto notikumu, jo viņam jau sākusies basketbola sezona NBA kluba Ņujorkas «Knicks» sastāvā. Kā smēja Kristapa brālis Jānis, šobrīd, kad prezentējam grāmatu, Kristaps vēl guļ, jo Amerikā ir nakts. Kristapam sezonas laikā ir tikai un vienīgi basketbols. Jānis atzīst: «NBA ir tik prasīga, ka tu tikai spēlē, lido, guli un ēd!» © Ilze ZVĒRA, F64 Photo Agency

Nesen bankas «Citadele» centrālajā ēkā svinīgā sarīkojumā tika atklāta Armanda Pučes un Jāņa Porziņģa grāmata «Brālis», kas vēsta par latviešu talantīgā basketbolista NBA kluba Ņujorkas «Knicks» spēlētāja Kristapa Porziņģa gaitām. Šī pēc skaita ir 21. grāmata, ko sarakstījis viens no visu laiku vistalantīgākajiem sporta žurnālistiem Armands Puče.

Kas notiek tad, kad ieraugi spožu zvaigzni

Uz svinīgajiem grāmatas atklāšanas svētkiem kuplā skaitā bija ieradušies pašmāju sporta žurnālisti, kā arī sporta entuziasti. Sarunā ar »Vakara Ziņām« Armands Puče atklāja, ka ne jau viņš raksta grāmatas, bet grāmatas rakstot viņu: «Kad ideja ir klāt, tā sēž manī un grib izlauzties uz āru.» Armands ir pieticīgs un nelielās ar sarakstīto grāmatu skaitu, vien nosaka, ka «saskrāpējis» 20 grāmatas, kuras ir tik dažādas pēc satura.

Lai gan šķiet tik pašsaprotami, ka Armandam tagad tapusi grāmata par Kristapa Porziņģa veiksmes fenomenu, jo stāsts taču ir tik apbrīnojams, ka vienkāršs puisis no Liepājas ar savu neatlaidību iekarojis Amerikas basketbola pasauli. Taču Armandam Pučem šoreiz ir cits vēstījums par tikko kā izdoto grāmatu: «Esot profesijā, esmu redzējis ļoti daudz personību. Bet tad ieraugi vienu no Latvijas spožajām zvaigznēm, kas pārsteidz. Talants un spēks tas ir viens stāsts, bet otrs, kā tu proti sarunāties, kā tu nes, sākot ar mugurkaulu un beidzot ar savu vārdu. Tad man gribas saprast, no kurienes tas viss - spēks, mērķtiecība un krietnums, un kas ir tam visam pamatā. Atradis Kristapa ģimeni, draugus un paziņas, es lieku to visu kopā un meklēju centrālo asi, līdz tas viss nonāk līdz stāstam. Kristapa ģimene arī bija viena no motivācijām, kāpēc rakstīju šo grāmatu. Man pašam vissvarīgākā ir ģimene. Es rakstu, lai cilvēkiem, to lasot, būtu izpratne, lai viņi domā un aizdomājas. Man nav svarīgi, lai šī grāmata kļūst par bestselleru. Ja pat divi jauni puikas paņems to rokās un šī būs pirmā grāmata, ko viņi lasa, man būs liels gandarījums, kā arī, ja vectēvs pāršķirstīs grāmatu un norausīs asariņu par to, kā Porziņģu dzimta ir veidojusi savu stāstu.»

Porziņģu mamma ir jāceļ uz pjedestāla

Grāmatu par Kristapu Porziņģi Armands sadarbībā gan ar pašu Kristapu, gan viņa vecāko brāli Jāni Porziņģi sāka rakstīt pērnā gada septembrī. «Jānis ir Kristapa aģents, un kuram gan labāk ir redzams, kas notiek ar Kristapu, ja ne viņam. Jānis brāli Kristapu ir aizstāvējis gan kā mazu puiku, auklējot viņu uz rokām, gan arī tad, kad Kristaps parakstīja lielos līgumus Amerikā,» tā Armands.

Savukārt grāmatas līdzautors Jānis Porziņģis atklāj, ka šī grāmata jau nav tikai par Kristapu, bet par visu ģimeni. «Mūsu ģimenes centrālā persona ir mamma. Tas, ko viņa izdarījusi, ir fenomenāli. Mēs jau paši zinām, ka mamma ir mūsu galvenais centrs, bet tagad to zinās arī citi, izlasot grāmatu. Mamma ir tā, kas mūs visus satur kopā. Viņa to visu ir izveidojusi, ka mēs trīs brāļi esam kopā un kā mēs cits pret citu izturamies. Tas ir tikai un vienīgi mammas nopelns un neviena cita. Patiesībā mūsu mamma ir jāceļ uz pjedestāla,» paskaidro Porziņģis.



Svarīgākais