Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

APRITĒ: Brāļos Porziņģos ir ģimenes spēks

KRISTAPA STĀSTS. «Armanda Pučes grāmata mana brāļa Jāņa Porziņģa balsī – tas ir mans stāsts,» pagājušonedēļ Ņujorkā saņēmis savas grāmatas eksemplāru, video sveicienā grāmatas atvēršanas svētkos teica Kristaps Porziņģis, nosmejot, ka uz grāmatas vāka ir diezgan izskatīgs čalis © Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

«Kad biju parunājis ar Jāni, kurš, kā man likās, ar savu pieredzi, atbalstu un intuīciju ir centrālā ass Kristapa karjerā, kad biju parunājis ar vecākiem, radiem un draugiem, es sapratu, ka galvenā tomēr ir mamma – Porziņģus tur kopā ļoti stipra sieviete, un tiem večiem ir jābūt viņai pateicīgiem,» grāmatas Brālis atvēršanas svētkos, kas vakar notika bankas Citadele centrālajā ēkā, teica sporta žurnālists un vairāku grāmatu autors Armands Puče.

Brālis ir Armanda Pučes un talantīgā latviešu basketbolista Kristapa Porziņģa vecākā brāļa Jāņa Porziņģa grāmata, kurā aprakstīts Kristapa ceļš no Liepājas līdz Ņujorkai.

«Kristaps bija tikko sācis sezonu, bet Armandam jau bija vīzija par grāmatu. Sākumā uz to skatījos diezgan skeptiski, jo man likās, ka nekāda stāsta par brāli vēl nav. Taču es uzticējos Armanda pieredzei un zināšanām, un, kad izlasīju melnrakstu, man bija skaidrs, ka viņš zina, ko dara,» grāmatas atvēršanas svētkos atzina Jānis Porziņģis.

«Tādā mērogā, kādā šobrīd ir Porziņģis, neviens no latviešiem nav bijis. Tas ir ārkārtīgi augstu, mums neizprotami, un tieši tāpēc man bija interesanti paskatīties no malas uz šo jaunekli, kurš divdesmit gadu vecumā tā spēj sevi nest. Visās šī vārda nozīmēs - gan uz laukuma, gan vēl jo vairāk, sniedzot intervijas un sarunājoties. Jo Ņujorka un konkrēti šī popkultūra, ko piedāvā NBA, ir ļoti prasīga, un tur nekas nenotiek nejauši. Kā šis jaunietis to spēj?! Tātad - tai mājai ir kaut kādi pamati, un grāmata ir par to,» atklāja Armands Puče, uzsverot, ka viņa jaunā grāmata lasītājiem ļaus saprast, no kurienes Porziņģim ir tāds spēks un no kurienes tāda mērķtiecība.

Armandam Pučem daudzi jautājuši, vai Jānis Porziņģis, kurš norādīts kā grāmatas līdzautors, arī rakstīja? «Nē, viņš nerakstīja, Jānis stāstīja, un es pierakstīju,» viņš paskaidroja un atklāja, ka grāmatas bilžu blokā ir arī paša Kristapa stāsts par viņa pirmo īsto NBA spēli Ņujorkā - tā ir unikāla liecība, kas ļauj ielūkoties profesionālā sporta aizkadros un izprast šīs ārēji spožās, bet ikdienā prasīgās vides būtību no pirmavota.

«Man ir ārkārtīgi liels pagodinājums, ka ar šo ģimeni iepazinos, es daudz no tā ieguvu, un man arī kā žurnālistam, turpmāk vērojot Kristapa gaitas, būs daudz vieglāk saprast, kāpēc tā notiek, kāpēc viņš tā runā, kas viņam ir līdzās un kāpēc šī ģimene ir tik stipra,» atzīst pieredzējušais sporta žurnālists. «Tur ir suiti no vienas puses un vecticībnieki no otras puses, tur ir ļoti daudz dramatisma un pārbaudījumu, kā jau visās strādnieku ģimenēs, kas cauri laikiem darījuši smagu darbu. Un, lūk, šai ķēdītē ir viens tāds puika, kurš arī smagi strādā. Viņš gan ir uz pasaules skatuves, bet tur būt viņam palīdz ģimene. Ģimene ir visa pamatā, tas viennozīmīgi ir stāsts par ģimeni,» uzsver Armands Puče.

Dienā, kad Brālis dodas pie saviem lasītājiem, viņš saka paldies Jānim par sadarbību, pateicas Kristapa ģimenei - ka mums ir tāds Porziņģis, savs puika, kuram visi varam just līdzi. «Viss pārējais ir gan viņa, gan arī mūsu rokās - kā mēs izpratīsim viņa dzīves gājumu, kā mēs to atspoguļosim un vērtēsim, un es domāju, ka šī grāmata mums visiem palīdzēs.».