RECENZIJA: Bastille - "Wild World"

© Publicitātes foto

Diezgan bieži festivāla “Positivus” rīkotājiem izdodas trāpīt desmitniekā ar uzaicinātajām grupām, uz Latviju atvilinot tādas apvienības, kuras pēc pāris gadiem uzlec slavas virsotnē. Lūk, viens no šādiem gadījumiem - britu indīpopa/elektropopa brigāde “Bastille”, kas uzstājās “Positivus Festival ‘2014”.

Par milzu atklājumu gan vokālista, dziesmu autora un producenta Dena Smita izveidoto grupu nevarēja dēvēt gan jau togad, jo “Bastille” bija izdevuši savu debijas albumu “Bad Blood” (un “All This Bad Blood”), kas britu topā pabija pirmajā vietā. Jāatgādina, ka ar šo garadarbu “Bastille” tika nominēti “Brit Awards” četrās nominācijās (gada debija, grupa, albums un singls), vienu patiešām arī dabūjot savā īpašumā (par debiju). Nav brīnums, ka Smita grupa tagad ir pieprasīta paša augstākā ranga pasākumos, tostarp Glastonberijā. Nu izdots otrais studijas albums, kas atkal kļuvis par britu topa Nr.1 (Amerikā - ceturtā pozīcija), turklāt šoreiz apsteidzot pašu Niku Keivu un viņa albumu “Skeleton Tree”. Rietumu mūzikas kritiķi gan savos vērtējumos bijuši krietni piezemētāki: “NME” gan tam devuši četras zvaigznes no piecām, bet “Rolling Stones” - tikai trīs.

PAR. Jaukas, saturīgas un lakoniskas (ne garākas par četrām minūtēm) popa kompozīcijas, katra ar savu intriģējošu stāstu. Nav īsti saprotams, kā Dens Smits tās būvē, bet sanāk ļoti labi. Pirmais singls “Good Grief” (to pašu var teikt arī par “Lethargy”) - viegls un stilīgs gabals, pietiekami popsīgs un ļoti (ļoti!) lipīgs, taču nespiedīs uz nerva arī pie indī ritmiem pieradušajiem. Taču vēl elegantāks šķiet “The Currents” (arī “Send Them Off!”) ar teicamu elektropopa ritmisko zīmējumu. Interesantas dziesmas ir arī “An Act Of Kindness” un “Warmth”.

PRET. Noturēt uzmanību visa albuma klausīšanās procedūras garumā ir pagrūti. It kā ne pret vienu no “Wild World” iekļautajām dziesmām nav lielu iebildumu (ja nu vienīgi pret “Winter Of Our Youth”), tomēr - pārāk daudz tādu gabalu, kas atstājami tikai fonam.

*Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.