Rīgā viesosies folkmetālisti no Argentīnas un Polijas

KOLORĪTA KOMANDA. Argentīnieši „Skiltorn” pēdējā laikā uzstājas arī lielākajos Eiropas smagās mūzikas festivālos, piemēram, pērn viņi sevi atrādīja „Wacken Open Air” pasākumā. © Publicitātes foto

Rīgas kluba „Melnā piektdiena” telpas divas dienas būs atvēlētas folkmetālistiem, turklāt to pārstāvniecības ģeogrāfija būs varen plaša – no Dienvidamerikas līdz Polijai un Krievijai.

Tā šo piektdien, 30. septembrī, klubā uzstāsies Dienvidamerikas vadošā folkmetāla grupa „Skiltorn” no Argentīnas. Tā izveidota 2004. gadā Buenosairesā. Pirmos astoņus gadus argentīniešu grupa koncertēja tikai savā kontinentā, bet pēc tam sāka apgūt Eiropu, uzstājoties ar saviem koncertiem un piedaloties arī tādos festivālos kā „Wacken Open Air” (Vācija), „Headbangers Open Air” (Vācija), „Bloodstock” (Anglija) un citos. Rīgas koncertā grupa prezentēs savu ceturto albumu „Legacy Of Blood”, kas tieši 30. septembrī iznāk vācu ierakstu kompānijas „Trollzorn Records” paspārnē. Savā mūzikā „Skiltorn” veiksmīgi kombinē „power metal” ar ķeltu mūzikas melodiku, izmantojot dūdas gan ierakstos, gan uz skatuves. Grupas interese par ķeltu kultūru ir skaidrojama ar to, ka mūziķu senči ir cēlušies no Eiropas.

Kā īpašie pasākuma viesi Latvijā atgriezīsies Krievijas „folk metal” grupa „Kalevala”, kura viesojās Rīgā jau šī gada pavasarī. Interesanti, ka grupas nosaukums cēlies no somu nacionālā eposa, jo tās vokālistei Ksenijai Markevičai ir somu izcelsme, turklāt arī pārējie muzikanti savā daiļradē ietekmējas no somu un sāmu tautas mūzikas un somugru leģendām. Īpašo viesu statusā koncertā piedalīsies arī folkroku spēlējošie „Ūkanose” no Lietuvas, savukārt pasākumu iesildīs pašmāju smagmūzikas apvienība „Velnezers”.

Savukārt sestdien, 1. oktobrī, „Melnajāpiektdienā” notiks folkmetāla koncerts, kurā galvenajās lomās darbosies šā brīža spožākā poļu ”pagan / folk / black metal” grupa „Biały Viteź” (tulkojumā no poļu valodas - ”baltais bruņinieks”). Šī komandair no Gdaņskas, savos dziesmu tekstos skar pagānisma, varonības un patriotisma tematiku, kas galvenokārt balstīta ietekmēs no tautas mūzikas, leģendām un vēstures. Plašāk klausītāji grupu iepazina pateicoties kopējam ierakstam ar leģendāro Polijas ”viking metal grupu „Graveland” - „Ogień wilczych serc” (”Uguns no vilku sirdīm”) 2012. gadā. Pagājušā gada nogalē izdots arī ilgi gaidītais grupas debijas albums „Odejść by wiecznie żyć” (”Lai atstātu dzīvot mūžīgi”). Poļu iesildītāju lomā iejutīsies pašlaik pazīstamākā un arī aktīvākā folkroka grupa no Latgales „Green Novice” (tās ģitārists Alvis Bernāns spēlē arī grupas „Skyforger” rindās), kā arī „viking / folk metal„ blice no Daugavpils „Varang Nord”, kas radusies vien 2014. gadā, bet jau izdevusi divus albumus.